Açıklama
AÇIK KÖKLÜ PAPAZ ERİK FİDANI
Papaz Eriği Fidanı
–Orta iriliktedir. Yuvarlak formda, karın çizgisi belirgin, kabuk rengi koyu parlak yeşil ve üzeri dumanlıdır.
–Et rengi yeşil, meyve gevrek ve suludur, çekirdek ete bağlı ve orta iriliktedir.
–Olgunlaştığında kabuk rengi kırmızılaşır ve meyve eti yumuşamaya başlar ancak genellikle yeşil ve sert formdayken tüketilir.
–Ortalama meyve eni 36 mm sap hariç meyve boyu 32 mm ağırlığı 34 grama ulaşmaktadır.
Tür ERİK
Çeşit PAPAZ
Anaç Myrobolan 29C
Orjini Anadolu
Diğer İsimleri Dumanlı Papaz, Küllü Papaz
Ağaç Özellikleri Kuvvetli, Yayvan
Meyve İriliği Yeşil eriklerin içinde iri ortalama 25 – 30 gram.
Meyve Şekli Yuvarlak, karın çizgisi belirgin
Meyve Kabuğu Parlak Koyu yeşil ve ince kabuklu
Meyve İçi Yeşil, çok sulu, lifli, çekirdek ete bağlı
Meyve Kalitesi Çok kaliteli, gevrek, ekşi
Depolama süresi Depolanmaz
Çiçeklenme zamanı Nisan ayı başında
Derim Zamanı Nisan Sonu, Mayıs Başı
Tozlayıcıları Tozlayıcıya ihtiyaç duyar. Tozlayıcıları Bekiroğlu (Havran), Kebap, Can ve Aynalı’dır.
Diğer Özellikleri Can Erik gurubunun en tutulan çeşididir. Türkiye’nin damak tadına uygun bir çeşit. Başka ülkelerde pek fazla tüketilmez. İlk tükettiğimiz meyvelerdendir.
MYROBOLAN 29 C Anacının Özellikleri
• Dikim mesafesi 5×3 veya 4×4
• Yarı kuvvetli ağaçlar oluşturur.
• Tüm toprak koşullarına uyumlu bir anaçtır.
• Kirece( % 8 – % 9 ) ve kuraklığa dayanımı iyidir.
• Nemetodlara dayanıklıdır.
• Kök boğazı çürüklüğü, vertisilyum ve bakteriyel kansere dayanımı orta derecededir.
• Ağacın erken meyveye yatmasını sağlar.
• Ağacın daha verimli olmasını ve standart meyve yapmasını sağlar.
• İlk yıllarda kökleri yüzeysel gelişir, sonraki yıllarda derinlere iner.
Can erik papaz eriğe nazaran 3-7 gün arasında daha erken olgunlaşmaktadır.Sera yapmanında erkencilik yada turfanda olduğuna göre sera içerisinde kullanmanız gereken yeşil erik can eriği olmalıdır.Can eriğinin tozlayıcısı olarak ise dik veya cin eriği dediğimiz sadece Mersin-Mut bölgesine ait olan çeşitler kullanılmaktadır.Papaz eriği can eriğine göre geç olgunlaştığı için sera içerisinde kullanılması tavsiye edilmez.