asma
elma
goji bery
erik
kiraz
seftali
domates

Naşi Armudu Ankara

Naşi Armudu Ankara

Naşi Armudu

Bildiğimiz armut türlerinden farklı olarak çok suludur ve hasat edildikten sonra uzun süre rengini korurlar ve uygun soğutma uygulandığında çok uzun süre tazeliğini kaybetmezler. Bilinen armut türlerinden farklı yuvarlak şekillidir. Hatta şekil olarak elmaya benzemesinden dolayı elma armudu da denmektedir. Bir istisna olarak bildiğimiz armuda şeklen benzeyen bir Naşi türü de bulunmaktadır. Bazıları sarı renkte , kırmızımsı kahverengi ,bazıları ise bronz renktedir ve üzerinde noktalar bulunur. Bu şekliyle ilk bakışta diğer meyvelerden farklı bir görünüşe sahiptir.

dev kore nasi

Naşi ağacının çiçekleri 5 yapraklıdır. Nisan aylarında çiçek açar.

nashi

NAŞİ ARMUDUNUN FAYDALARI

Kanı nötralize etmesi ve sağlığı koruması Naşinin en önemli özelliklerinden biridir. Koreli araştırmacılara göre ; Bir elma doktoru sizden uzak tutar, Bir Naşi ise sizi kansere karşı korur. Düzenli olarak yemeklerden sonra tüketilen armut, sigara veya aşırı dumana veya yanmaya maruz kalmış etlerin tüketimi ile vücuda giren kanserojen maddelerin vücuttan atılmasını hızlandırır. Yine yapılan bir araştırmada, kebap tarzı bir yemekten sonra yenilen armudun etkisi ile, atılan idrarda kansere neden olan maddeler normal değerlerden 5 kat fazla ölçülmüştür. Bu da bize göstermektedir ki; tükettiğimiz armutlar kanseri vücudumuzdan uzak tutmakta son derece önemlidir. Özellikle eti fazla tüketen insanların mutlaka armuda günlük besin programlarında yer vermesini öneriyoruz.

nashi_1

Dünyada, Asya Armutları, Naşi, Japon Armutları, Çin Armutları, ve Elma Armudu gibi değişik isimler altında yetiştirilen bu armut türü Doğu Asya’da Çin, Japonya, Kore’de ayrıca Yeni Zelanda ve Şili ’de önemli miktarlarda yetiştirilmekle birlikte son yıllarda Kaliforniya ve Avrupa da yetiştirilmeye başlanılmıştır. Ülkemizde yaklaşık 15 yıldır yetiştirilmekle birlikte üretimin 5.00-1.000 ton arasında olduğu tahmin edilmektedir. Asya Armutları gevrek, sulu ve tatlı ve kendine özgü aroması ile son yıllarda tüketicilerden talep görmeye başlamıştır. Üretimin yeterli olmaması nedeniyle ancak büyük marketlerde bulunabilen Asya Armutlarının üretiminin hızla artacağı. ülkemiz için ileride ihracat potansiyeli olan bir meyve türü olacağı ön görülmektedir.

cin-armudu

Döllenme; Asya armutları kendine kısmen verimli olmakla birlikte dölleyici çeşitlerinde bahçeye dikilmesinde yarar vardır. Nijisseki (20. yüzyıl) ve Shinseiki çeşitleri kendine verimli oldukları için bu çeşitlerle dölleyici kullanmadan bahçe tesis edilebilir. Bahçede çiçeklenme süresince 10 dekarda 3-4 arı kovan arı bulunmalıdır. Erkenci çeşitlerden Ya Li, Tsu Li ve Seuri çeşitleri aynı zamanda çiçek açtıkları için birbirlerine tozlayıcı olarak kullanılır. Aynı zamanda çiçek açan çeşitlerden birkaçı dışındaki çeşitlerin çoğu birbirlerini tozlar. Asya armutları Avrupa grubu Armutlara göre birkaç gün erken çiçeklenmekle birlikte Nijitseiki, Okusankichi çeşitleri Wiliams çeşidi ile aynı periyotta çiçeklenir ve karşılıklı olarak birbirlerini döllerler. Hosui, Kosui ve Atogo çeşitleri birbirlerini karşılıklı olarak tozlamaktadır.

Seyreltme; Arzulanan meyve iriliğinin elde edilebilmesi için mutlaka meyve seyretmesi yapılmalıdır. Avrupa Grubu armutlara göre daha fazla seyretme gerekmektedir. Kimyasallarla düzenli bir seyretme yapılamadığı için zorunlu olarak elle seyretme yapılmalıdır.

101

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

Fidan Satış Fide Satış Tohum Satış Gübre Satış

Konularında Uzman Müşteri Temsilcilerimiz İle

Görüşebilirsiniz...

Aksel Bahçe

You must be logged in to post a comment