Kasımpatı ( Krizantem )
Halk arasında “krizantem” olarak da bilinen kasımpatı saksıda yetişen bir bitkidir. Sonbahar mevsiminde, sarı, kırmızı, beyaz vb renklerde açtığı çiçeklerle bahçe ve balkonlarımıza renk katar. En çok kasım ayında çiçek verirler. Yetiştirilmesi, bakımı çok kolay ve hoş kokulu bir bitkidir.
Latince adı Chrysanthemum indica olan kasımpatı, Composeae bileşikgiller (papatyagiller) ailesindendir. Küçüklü büyüklü papatya benzeri, düğme şekilli, çok iri katmerli, irili ufaklı katmerli, farklı renklerde, şekillerde ve irilikleri de çiçek açan yüzlerce çeşitleri bulunmaktadır. Kasımpatı ülkemizde en çok üretilen 6 süs bitkisinden biridir.Ömrü mevsimlik veya çok yıllık olabilir.
Kasımpatı Bitkisinin Bakımı
Kasımpatı, kışları uzun ve sert geçen hava koşullarına ve özellikle don olaylarına karşı dayanıklı değildir. Bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için bitkinin dip kısımları toprak ve kuru yapraklar karışımıyla örtülerek muhafaza edilmelidir. Dalların donması ise bitkiyi kötü etkilemez ve aksine bitkiye daha faydalı olur. Donması engellenen kökler baharın gelmesiyle çok sayıda yeni sürgünler vererek canlılık kazanır.
Kasımpatı çiçeği susuz kalırsa yeni sürgünleri ölebilir. Düzenli sulanması çiçeğin gelişmesi için önemli bir husustur. Kışın aşırı soğuktan korunmak için çok az sulanmalıdır. Yaz aylarında ise sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte verilen suyun da arttırılması gerekmektedir. Her sulamada aynı ölçüde su verilmeli ve su çiçeğin her yerine ulaştırılmalıdır. Sulamalar her hafta aynı günde yapılmalıdır.
Yaz aylarının başında boylarını uçlardan bir miktar budanması kasımpatının daha fazla sayıda çiçek vermesini sağlar. Budama için en uygun zaman günlerin kısalmaya başladığı zamanlardır. Çünkü kasımpatı böyle günlerde tomurcuk oluşturmaya başlar. Haziran ortası budama için en iyi zamandır denebilir.
Bol bol eski sığır gübresi karıştırılmış normal bir bahçe toprağı veya iyi bir bahçe toprağı kasımpatı için yeterlidir. Ama bitkinin çok güzel çiçekler açması isteniliyorsa, ağustos ayı başı gibi iyi bir bitki besini kullanılabilir. Çiçek açarken de bitki besini verilirse çiçek kışı kuvvetli karşılar ve bir sonraki baharda çok güçlü bir gelişim gösterir.
Saksı değişimi yapılacaksa mayıs ayı tercih edilmelidir. Kasımpatının bulunduğu mekanda başka cinste çiçeklerin bulunması gerekir. Çünkü kasımpatı başka cins çiçeklerle temas halindedir. Kasımpatı gün boyu güneş alabilir veya hafif gölgeli yerlerde daha iyi gelişirler. Yalnız güneş almayan ortamları sevmezler. Yazın sıcağına karşı da dayanıklıdır. Kasımpatı çiçeği, sevdiklerinize verilebilecek en güzel hediyelerden biridir.