Göknar

Göknar

göknar-vert

Türkçe İsmi

Köknar ağacı sakızı, Mezda, Mezdeki, Mezleği

Latince İsmi

Resima abies cillicia

Ülkemizin ormanlarında genelde Güney Anadolui, Ege ve Akdeniz’de yetişir. Çamgillerden ve 20-40 cm. büyüklüğündedir. İğne yapraklıdır. Kışın yapraklarını dökmez. Yapraklarının alt kısmı beyaz ve çizgilidir. Birçok türü bulunur. Çok yıllık ağaçtır. Sakızı, kozalakları parçaları pullardan ayrılarak elde edilir.
Kullanılan Kısmı:

Kozası ve sakızı

Etkisi:

Çok kuvvetli antiseptik özellik taşır. yaraların temizlenip iyileştirmesinde etkilidir. Nefes darlığı, astım ve bronşite, soğuk algınlığına, grip ve göğsü yumuşatmaya, balgam söktürmeye, mide ve bağırsak yaralarına, ülser ve gastrite, kuvvet vermeye karaciğer ve akciğer hastalıklarına, sinir sistemini düzene koymaya, uykusuzluğa, romatizma, siyatik ve mafsal ağrılarına, böbrek ve idrar yolu hastalıklarına, iltihap ve kumuna, kansere, bel soğukluğuna, rahim akıntısı ve iltihabına, baş ağrısına, bağırsak parazitlerine, kansızlıpa ve ergenlik sivilcelerine karşı kullanılır.

Kullanılışı:

Reçinesi(sakızı) nohut büyüklüğünde yutulur. Bala karıştırılarak yenir. Harici yaralara sarılır. Kozalağı ve yaprağı kaynatılarak suyu içilir. Friksiyon yapılır. Sakızı yakılığ buharında durulur.

To top
WhatsApp Sipariş Ver
Size Yardım Etmemi İstermisiniz?
Merhaba
Göknar - Fidan - Fide - Tohum - Gübre
İle İlgili Size Yardım Etmemizi İsterimsiniz?