Begonvil Çiçeği

BEGONVİL (Bougainvillea) BAKIMI

bougainvillea-through-the-fence-vert

Begonvil 10-15 metre yükseklere tırmanabilen sarmaşık türü veya daha zayıf ve saksı gibi toprak azlığında bodur ağaççık şeklinde gelişen süs ağacı.çabuk büyüyüp bol bol çiçek açmasıyla sevilen bir Akdeniz bitkisidir. Esas anayurdu güney Amerika kıtasının orta ve kuzey tropikal kesimleridir. Begonvil, çabuk büyümesi 23 – 35°C derece sıcaklarda olduğundan dolayı ve susuzluğa dayanıklı olduğu için Akdeniz kıyı kesimlerine çok iyi uyum sağlar.

Genelde pembe, leylak mor, daha nadiren kırmızı, beyaz, sarı renklerde olabilen ve çiçek şeklinde farklılaşmış yapraklar çevreler.Görenlerin çiçek zannettiği, dalında kuruduğu zaman bile kağıtsı yapısı ile bir süre daha rengini korumaya devam eden bu çiçek yaprakları vardır…

15-vert

Bakımı

Genelde büyük saksı ihtiyacı gösterdiğinden, balkonunuz için aldıysanız, buna dikkat ediniz. Ayrıca çok hassas olduğundan saksı büyütürken kök sistemini oynatmadan, kuru bıraktığınız toprağı ile sarsmadan bir bütün olarak çıkarıp yeni saksıya dikiniz. Güneşi çok sevmesine rağmen balkonda yetiştirecekseniz, saksının yani köklerinin gölgede, serin kalmasına dikkat ediniz Çok iyi güneş alan yerleri sever

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kış soğuklarına pek dayanmaz. Soğuğa dayanıklılığı -1°C derecedir fakat yerine alıştıktan ve orada güçlendikten sonra -3, -4°C derece soğuklara birkaç saatliğine dayanabilir. Kışı soğuk geçen bölgelerde bahçelerde yetişmez, ancak saksıda evde yetişir. İstanbul gibi kışı soğuk olmayan yerlerde iki yıl koruduktan sonra korumaya gerek kalmaz, bitki dışarıda dayanıklılığını korur. Kuzeyli rüzgarlara açık cepheler uygun değil.

Fazlaca çiçeklenmesi için uzayıp giden dallarının uçları koparılmalı ki o dallar yanlardan bol bol dallar çıkarsın. Çiçek açması yeni yan dallarda oluyor, onun için daima düzenli budamalar yapılmalıdır. Begonvil bitkisi çiçeklerinin hoş görüntüsü ile yetiştirilmektedir. Pembe, beyaz, mor ve tonları, turuncu, pembe beyaz gibi iki renkli çeşitleri bulunmaktadır.

begonvil_3-vert

Toprak Çeşidi

Saksıda yetiştirdiğimiz zaman kaliteli bahçe toprağı, 1/4 oranında pomza taşı ve yanmış sığır gübresi kullanmalıyız.
Kökler iyice saksıya sardığında 1 veya 2 yılda bir saksısını değiştirebilirsiniz. Kökler iyice sarmadığın da yaparsak begonvilimizde çiçeklenme fazla olmayabilir, bitkimiz iyice büyüyünce tam kalıcı saksısında sürekli kalırsa çiçeklenme daha çok oluşur.

begonvil_6-vert

Sulama

Yaz günlerinde toprak ıslaklığını yitirip biraz da nemini kaybedince sulamalısınız. Diğer zamanlarda toprak neredeyse kupkuru olmadıkça sulamayın. Düzenli sulanan, hiç susuz bırakılmayan begonviller genelde çiçek açmaz. Uzun süre nemini yitirmeyen topraklar zararlıdır. Fazla su begonvilin gelişimini kötü etkiler, kökleri çürütebilir.
Bol sulama çiçeklerini birden bire bırakmasına neden olur. Ayrıca bu bitki dış mekan ağacı olduğundan, iç ortamlarda çiçeğini yine hemen döker.

begonvil-2-vert

Budama

Yaz boyunca yapılmalı. Kış sonu / bahar başı budamaları azdırır. Sonbahar / kış başı budaması kışın soğuktan fazlaca etkilenip tamamen ölmesine sebep olabilir.

Eğer begonvilinizin bütün evi sarmasının kısa zamanda gerçekleşmesini istiyorsanız güçlü büyümesini sağlamak için aşağıdaki iki ayrı zamanda iki farklı budamayı uygulayabilirsiniz.

1- Kış başında bütün dallarını sadece en uçlarından budayın. Oralardan soğuk alması sonucu o dallardaki besin / enerji ana dallara, ana gövdeye ve köklere geri çekilecektir. Bu da baharda şiddetli bir patlamayla gelişmesini sağlayacaktır.

2- Yukarıdakini yaptıktan sonra bunu da yapmalısınız. Don olayı hiç görülmeyen yerlerde kış sonunda, hafif don olayı olan yerlerde bahar başında kuvvetli bir budama yapın. Böylece havalar biraz ısındığında kuvvetlice filizlenir ve birkaç hafta sonra şiddetli bir büyüme gösterir.

begonvil-284-vert

Saksıda yetiştirdiğimiz begonvillere ilkbaharda yeni yapraklar geliştikleri zaman bir defa ve bundan iki ay sonra tekrar bir defa besin vermek yeterlidir.Besin uygun bir besin olmalı.

Bahçede yetiştirilenlerin daha kuvvetli büyümeleri gerektiği için daha sağlıklı besleme yolu tercih edilmelidir. Her ilkbaharda dibindeki toprak boşaltılmalı, o toprak atılmalı, onun yerine iyi bahçe toprağı ve yanmış sığır gübresi + pomza taşı karışımı ile tekrar kapatılmalı.

IMG_5815-vert

Üretilmesi

Çelikle çoğaltılması çok kolay olmamakla birlikte yinede imkansız bir durum değildir. Köklendirilecek toprak en azından yarı yarıya organik olmalı yani sırf kum, sırf perlit gibi şeyler tek başına begonvil köklendirme de tavsiye edilmiyor.

İlkbaharda havalar yeni ısınmaya başladığı zaman yaklaşık 10 cm. çok genç ama olgun bir dalını kesip alın. Alttaki yapraklarını giderin sadece en üstte iki veya üç yaprak kalsın. Suyu çok iyi süzdüren, çok da havadar olan, çok ıslak olmayan toprağa dikin. Ama yeterince de nemli olmalı çünkü sulamayacaksınız. Diktikten sonra kapalı şeffaf bir kapta bulunması gerekiyor veya üzerine naylon poşet geçirin. Yakıcı güneşe maruz kalmamalı. İki üç günde bir açıp havalandırın, toprağın üst yüzeyinde fazlaca nem azalması olmuşsa su fısfıslayarak iyice nemlendirin böylece bakımına devam edin. Köklenmesi 6 – 8 hafta sürer. Köklenme den sonra kapalı tutmayın, yavaş yavaş güneşe alıştırın.

wm_normal_15488-img_4924-vert

To top
WhatsApp Sipariş Ver
Size Yardım Etmemi İstermisiniz?
Merhaba
Begonvil Çiçeği - Fidan - Fide - Tohum - Gübre
İle İlgili Size Yardım Etmemizi İsterimsiniz?