Yaban Mersini Nerede Yetişir
Yaban Mersini Nerede Yetişir, Anavatanı Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık bölgelerinde yetişen birçok türü olduğu sanılıyor. Yaban mersini Avrupa Batı Asya ve Kuzey Amerika’da Kayalık Dağlar’dan gelen uzun ömürlü bir bitkidir. Doğu Karadeniz bölgesinin yüksek rakımlı, fundalık ve ormanlık bölgelerinde birçok türü vardır. Fakat genelde kuruyemişçilerde; Kanada’dan ithal edilen, koyu kırmızı renkte, kurutulmuş yaban mersini bulunmaktadır. Yaban mersininin bir meyve türü olduğu bilinmektedir. Yaban mersini ılıman iklim kuşağına adapte olmuş bir meyve türü olduğundan alanları fazlasıyla geniştir. Tatlı, kek, yoğurt ve birçok yiyeceğin içine giriyor. Şekerden mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa faydalı olan bu meyvenin kullanım alanları fazlasıyla genişliğe sahiptir. Karadeniz bölgesinde çok ağaçlı olan noktalarda büyüyebilmektedir. Meyveleri eylüle kadar toplanır. Yaban mersini ağacının meyvelerinde A vitamininin özelliğinden dolayı mineral bulunmaktadır.
Yaban Mersini Nerede Yetişir?
Yaban mersini, yüzyıllardır yenilebilen, lezzetli bir yabani meyve olarak kullanılıyor olmasıdır.
Çalı görünümünü andıran ve “sağlık meyvesi” olarak tanınmaktadır. Yaban mersini bilindiği üzere ayrıca Çay üzümü olarak da biliniyor. Kış aylarında yaprakları dökülür. Çiçekleri pembemsi ve beyaz renkte açar. Yaz başlarken, bu üzümlerini sonbaharın başına kadar görülmektedir. Birçok türü olduğu bilinmektedir. Oldukça rakımı yüksek yerlerde, açık alanların bulunduğu yerlerde ve orman içerisinde görülebiliyor. Olduğu yöreler; Giresun, Erzurum, Uludağ, Sürmene-Trabzon, İkizdere-Rize gibi yörelere bağlı görülürler. Meyvelerinde, değişik meyve asitli A, C ve B vitaminlerin olduğu, pektin, tanen, şekerler ve boya maddesi içeriğine sahiptir. Fundagiller topluluğunun bir üyesidir ve olduğunca dallı odunumsu kökene sahip bir bitki türüdür.
Beyin sağlığını korur.
Göz sağlığını iyileştirir.
Kanser önleyici ve yaşlanmayı geciktirir.
Yaprakları şekere iyi gelir.
Meyveleri dizanteri hastalığına iyi gelir.
Mikrop öldürücüdür.
Antioksidan etkisine sahiptir.
İshali kesmekte faydalıdır.
Yaban Mersini Ve Kullanım Tavsiyeleri;
Oldukça kolay bir tatlı yapabilmek için 1 ölçek kas çoban üzümünü ayrı bir kaba boşaltıp yarısına kadar süt dökülür. Donmuş üzümler az bir zamanda çözülecektir. Lezzetli ve damak tadı olmuş bir tatlı olur. Ayrıca kekler için, kurabiyeler için de çeşitli meyveli tariflerde kullanılabilir.
Yaban Mersini Kullanım Alanları;
Taze meyve olarak tüketilir.
Kurutulmuş olarak tüketilir.
Kurutulup öğütülerek (baharat olarak) tüketilir.
Meyve salataları ve kokteyl yapımında kullanılır.
Pasta yapımında kullanılır.
Meyve suyu yapılır.
Reçel, marmelat yapılır.
Dondurma yapılır.
Şarap yapılır.