Elma Çeşitleri

Elma Çeşitleri

RED STAR

image0014

.D İlinois‘te ıslah edilen bu çeşidin ağaçları kuvvetli gelişir ve yayvan taç oluşturur. Yazlık elmalar içinde kalite yönünden en iyilerindendir. Kara lekeye ve birçok elma hastalığıma dayanıklıdır. Kademeli çiçek açması nedeniyle geç donlardan korunur. Soğuklama ihtiyacı düşüktür. Aşırı sıcak bölgelerde kabuk yanıklığı ve dokularda yumuşama görülür. Erkenci olmasına karşın mükemmel bir meyve kalitesine sahiptir. Meyve gösterişli, orta, iyi bakım koşullarında iridir. Meyve kabuğu yeşil- sarı zemin üzerine %70- 90 koyu kırmızı üst renge sahiptir. Meyve eti gevrek ve sert dokulu olup yaklaşık 6 hafta soğuk depoda saklanabilir. Olgunlaşması temmuz ortalarıdır. Meyvenin dala tutunması kuvvetli olup, meyve dökümü olmaz. Tozlayıcıları; Gala Grubu, Golden Del. Vista Bella, Jersey Mac’tır.

SCARLET SPUR

image015

Ağacı yarı kuvvetli gelişir. Oldukça verimli bir çeşittir. Meyveleri iri ve koni şeklindedir. Kabuk rengi koyu kırmızı, meyve eti tatlı, sulu, sert ve lezzetli bir çeşittir. Ağustos ayının sonunda rengi kırmızı renge döner. Özellikle renklenme problemi olan bölgelerde, kolay renklenmesinden dolayı bu çeşit tercih edilir. Bölgelere göre Eylül ortası ile Ekim’in ilk haftasında hasat edilir. Granny Smith, Golden Delicious çeşitleri tozlayıcı olarak kullanılır. Bu çeşit yarı bodur (MM.106) ve klasik anaçlar üzerinde tercih edilir. Bu anaçların toprağa tutunması iyidir, destek istemez ancak terbiye etmek ve doluya karşı ağ çekmek istendiği zaman destek yapılır.Dayanıklı olmasından dolayı çok tercih edilir.

VİSTA BELLA

adsiz1

Ağacı kuvvetli, yarı dik ve ağırlıklı olarak yayvan gelişir. Düzenli verimli olup, kaliteli ve üretkendir. Kendine verimsiz olduğundan tozlayıcı kullanılması gerekir. Meyvelerin 2 veya 3 defada hasat edilmesi gerekir. Uzun süre depolanma özelliği yoktur.

GRANNY SMİTH

image019

Ağaç kuvvetli ve dik büyür, terbiyesi oldukça zordur. Düzenli verim verir. Ölü göz oluşumuna meyillidir. Bu nedenle kuvvetli sürgün oluşturmamalı ve dalların uçları kesilerek ölü göz oluşumu önlenmelidir. Meyveleri iri ve küresel şekillidir, yeşil yağlı bir kabuğa sahiptir. Sulu, gevrek, yeme kalitesi iyi, hafif asitli, hafif mayhoş kendine has bir aromaya sahiptir. Uygun hasat zamanı için tam çiçeklenmeden hasada kadar 180-185 gün geçmelidir. Güneşten etkilenmesi nedeniyle M 9.aşılandığında üzerine ağ çekilmelidir. MM.106 anacına aşılı fidanlar sık dikilerek güneş yanıklığı etkisi azaltılabilir Kendine verimlidir. Ancak Golden Reinders ve Gala gibi tozlayıcıların kullanılması verimi arttırır. Kara lekeye orta derecede hassastır.

PİNK LADY

image021

Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimli bir çeşittir.Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir. Meyveleri orta irilikte, uzun -silindir biçimindedir. Meyve kabuğu açık sarı zemin üzerinde pembe renktedir. Meyve hasat zamanından birkaç ay sonra tüketildiğinde mükemmel bir aromaya ulaşır. Meyve et dokusu sert olduğu için yola ve soğuk muhafazaya çok uygun bir çeşit olup, yaklaşık 7-8 ay soğuk hava depo koşullarında özeliklerini yitirmeden muhafaza edilebilir. Golden Delicious’tan 35-40 gün sonra hasat edilir. Tozlayıcıları; Gala Grubu, Granny Smith, Srarkrimson Delicious, Red Delicious, ve Fuji çeşitleridir.Raf ömrü uzun olduğundan çok tercih edilen bir çeşittir.

STARRKİNG

image0052

Ağacı çok verimli, kuvvetli, yarı dik ve dik gelişir meyvesi iri koyu kırmızı renkte, çiçek tarafında beş çıkıntısı olup uzunca şekilli çok iyi kalitelidir. Tam çiçeklenmeyle hasat oluşumu arasındaki gün sayısı 140-150 gündür. Soğuk hava deposunda Nisana kadar saklanabilir. Her yıl düzenli ve bol verim verir. Tozlayıcıları; Golden Delicious, Jonathan’dır. Firmamız tarafından üretilen bir çeşittir.

JERSEY MAC

image0092

Ağaçları orta kuvvette gelişir ve çok verimlidir. Meyve özelliği: meyveleri orta irilikte ve şişkindir. Meyve kabuğu açık yeşil zemin üstüne kırmızıdır. Meyve eti beyaz, sulu, biraz mayhoştur. Uygun hasat zamanı için tam çiçeklenmeden hasada kadar 100- 110 gün geçmelidir. Isparta yöresinde Temmuz ayının 2. haftası başlayıp iki-üç defada toplama gerektirir. Raf ömrü kısa olması en büyük sorunudur. Golden Delicious, Granny Smith ve Gala tozlayıcı olarak kullanılır. M.9 anacı üzerine aşılanırsa çok renkli meyveler elde edilir. MM.106 anacı üzerine aşılanacak olursa renkli meyveler elde edebilmek için dalların geniş açıyla büyütülmesi gerekir. Yazlık elmalarda dökümü önlemek için hasattan iki hafta önce Naftalin Asetik Asit (NAA) kullanılması hasat öncesi meyve dökümünü azaltır.

FUJİ

image0172

Meyveleri Orta irilikte, tatlı, sulu, gevrek, sert ve yeme kalitesi iyidir. Ağaçları kuvvetli gelişir ve oldukça verimlidir. Meyve seyreltmesi iyi yapılmalıdır aksi takdirde periyodisite gösterir. Hasat zamanı Ekim’in 2.haftasıdır. Depolama ömrü oldukça uzundur. Kara lekeye dayanıklı, mildiyö hastalığına biraz hassastır. Kendine verimli olmasına karşılık tozlayıcı olarak Granny Smith, Gala ve Golden elma çeşidinin kullanılması verim artışına neden olur. Meyvelerde renk oluşması için ağacın iç ve alt kısmının iyi bir güneş ışığı girişine ihtiyaç duyarlar bu nedenle M. 9 anacı kullanılması tavsiye edilir. Son yıllarda farklı ülkelerde ıslah edilen daha kolay renk oluşturan “ KuKi 8, FUJİ ZEHN ASTEC ve TOSHIRA” gibi patentli çeşitleri vardır.

SUMMERRED

image0111

Ağaçları güçlü ve yaygın gelişir ve çok verimlidir. Tüm anaçlara uyumu iyidir. Meyveleri orta irilikte yarı şişkin uzunumsudur. Meyve kabuğu açık yeşil zemin üstüne kırmızı renkli olup beyaz beneklidir. Meyve eti sert, sulu ve orta tatlıdır. Hasat zamanı: Ağustos ayının ikinci haftasında başlar ve 2-3 kerede toplanır. Golden Delicious, Granny Smith ve Gala tozlayıcı olarak kullanılır. Yazlık elma çeşitleri içerisinde şekil bakımından elmaya benzeyen tek çeşit budur.Raf ömrü kısadır. Hasatta meydana gelen gecikmelerden dolayı meyvede çatlamalar olabilmektedir. En uygun hasat zamanı tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen süre 110-120 gündür.

GOLDEN REİNDERS

image0131

Uygun seyretme yapılırsa ağaç periyodisite göstermez ve meyveler iri olur. Meyveler; tatlı, sulu, gevrek, sert ve yeme kalitesi iyidir. Soğuk hava depolarında 160-170, atmosfer kontrollü depolarında ise (CA) 310-320 gün muhafaza edilebilir. Acı benek, depo yanıklığı ve diğer depo bozukluklarına karşı yapraktan kalsiyum uygulanmalıdır. Tam çiçeklenmeden 145-155 gün sonra bölgelere göre ise Eylül’ün ikinci haftası ile Ekimin ilk haftası arasında hasat edilir. Ağaçları kuvvetli geliştiğinden M 9. anacına aşılı fidanlar kullanılmalı ancak güneş yanıklığından etkilendiğinden dolayı ağ ile kapatılması tavsiye edilir. MM.106 anacına aşılı fidanlar sık dikilerek güneş yanıklığı etkisi azaltılabilir. Granny Smith, Fuji, Gala uygun tozlayıcıdır. Pasa dayanıklı .

To top
WhatsApp Sipariş Ver
Size Yardım Etmemi İstermisiniz?
Merhaba
Elma Çeşitleri - Fidan - Fide - Tohum - Gübre
İle İlgili Size Yardım Etmemizi İsterimsiniz?