Paraguaya Basık Yassı Domates Şeftali Çeşidi ve Özellikleri
Paraguayo Basık Şeftali ağaçları orta güçte gelişir ve çok yüksek verimliliğe sahiptir. Meyvenin ağaç üzerinde dağılımı çok iyi olup aşırı seyreltme ihtiyacı duymaz ve bu sayede üretim masrafları düşüktür. Çiçek açımı orta dönemde olup çiçekleri büyük ve donlara karşı dayanıklıdır. Tipik basık şeftali özelliği olan mükemmel ve aromatik tada sahiptir. Meyveleri çok yüksek çaplara (80mm üstü) ulaşma kapasitesine sahiptir. Meyve eti çok sert ve sulu olup çok yüksek depolama, yol ve raf ömrüne sahiptir. Meyve rengi yoğun ve koyu kırmızı olup tüm yüzeye yayılmıştır. Az tüylü yapısı ile çok çekici bir görünüm sunar. Çatlak oluşturmaz ve meyve yüksekliği asla 4 cm’yi aşmaz. İlgi çekici görüntüsü ve eşi bulunmaz lezzeti ile yakın geleceğin vazgeçilmez ürünüdür. RedHaven’den 3 gün sonra olgunlaşır.
-Paraguaya Basık Şeftali Fidanı Yaşı:Gönderimi yapılan fidanların toplama budama,ilaçlama,toplama gibi işlemlerin daha kolay olması için taç oluşum noktası aşağıdan yapılmış olup aşı yaşı maksimum 1 veya 2 dir.
-Hasat Zamanı:Temmuz ayı içerisinde hasadı olmaktadır.(Hasat tarihi bölgelere göre değişebilir)
-Paraguaya Basık Şeftali Fidanı Hobi Amaçlı Dikim Rakımı:Her rakıma kolaylıkla dikimi yapılabilir.
-Fidan Gönderimi:Özel üretim fidan kutusu.
-Paraguaya Basık Şeftali Fidanı Üretimi:Şeftali fidanı üretiminde yongalı göz , dilcikli aşı veya t göz aşı yöntemleri kullanılmaktadır.
-Şeftali Fidanı Anacı:Klasik anaçlı şeftali fidanları genelde yabani şeftali fidanı çöğürleri üzerine aşılama yapılmaktadır.
-Şeftali Fidan Durumu:Torbalı veya saksılı 12 ay dikilebilir
-Paraguaya Basık Şeftali Fidanı Mevsimsel Durumu:Şeftali fidanları yaprak döken bir bitkidir.Kışın size ürünler bir dal parçası gibi gelebilir bu durum sizi üzmesin uç kısmını makas yardımıyla kestiğinizde yeşil dokuyu yani canlı dokuyu göreceksiniz.Baharla beraber fidanlar yeşil yapraklı bir şekilde gelir.Sonbahara doğru yapraklar dökmeye yakın gelmektedir.
-Paraguaya Basık Şeftali Fidanlarım Geldiğinde Ne Yapmalıyım:Sipariş etmiş olduğunuz fidan kolisini teslim aldığınızda hemen kolisinden çıkartınız.Fidanlarınızı hafifçe sulayın malum yol yorgunudur.Fidanınızı ilerleyen bir tarihte dikecekseniz 2-3 güne bir sulamayı ihmal etmeyiniz.
-Paraguaya Basık Şeftali Fidanı Dikim Mesafesi:Klasik Anaçlı şeftali fidanlarında fidanlar arası 5 metre, sıra arası 5 metre
-Paraguaya Basık Şeftali Fidanı Sulaması: Bulunduğu konum ve toprak yapısına göre 10-15 günde bir defa.Kışın iklim çok kurak gitmezse sulama yapılmaz.
-Şeftali Fidanı Zararlı Mücadelesi: Şeftali fidanlarında baharla beraber fidanlarda yaprak biti zararlısı , meyve iç kurdu ve kırmızı örümcek zararlısına dikkat edilmelidir.Zararlı mücadelesinde 1 litre suya 1 kaşık sıvı yağ, 1 kaşık arap sabunu ve bir diş rendelenmiş sarımsağı 1litre su içerisine koyun ve iyice karıştırın.Bitkinin yapraklarının hem altına hemde üstüne gelecek şekilde fısfıs yardımıyla sıkınız.Sarımsak kokusunda hoşlanmıyorsanız çıkartabilirsiniz.Her ağacı baharla beraber 1 renkli kokulu yapışkan tuzak koymakta fayda vardır.
-Şeftali fidanılarında taç oluşumu yani yan dal oluşumun ilk olacağı yer bizim için çok önemlidir.Bu tamamen ağaca verilecek olan şeklin ilk adımıdır.Profesyonel meyve bahçelerinde uygulanacak budamanın sistemi ve hasat ekipmanlarına göre taç oluşumu yeri verilir ama hobiciler için tavsiyemiz ağacın yan dal oluşumun ilk başladığı yerin aşıdan sonra maksimum 40-60 cm arasında olmasıdır.Dikim esnasında tepe kesimi ile 1 .taç , yan dal oluşumun başladıktan 1 ay sonra oluşan yanda dalların ucundan kesilmesi ile 2. taç oluşumu ve akabinde diğer taç oluşumları yapılır.Burada önemli olan ağacın tacını aşağıdan vererek ilaçlama, toplama ve budama gibi işleri daha kolay hale getirmektir.Tabi bizim burada anlattığımız vazo tipi budama terbyesidir.Farklı budama teknikleride elbette vardır.Budama ne kadar iyi olursa ağacınızda o derece kaliteli olur.