Açıklama
Kara Dut Fidanı
Ekşi kara dut 8-10 metreye kadar boylanabilen, yapraklar 10-20 cm uzunluğunda ve 6-10 cm genişliğinde, alt yüzeyi tüylü, üst yüzeyi pürüzlü ve kısa sert tüylüdür.
Yenebilen meyveleri koyu mor ya da hemen hemen kara renkli
Olgunlaşınca 2-3 cm uzunluğunda çok sayıda bileşik meyveden oluşur.
Meyveleri biraz daha tüylüdür.
Meyveleri kırmızı ve koyu kırmızıdır.Çok olgunlaşan meyveler siyah renkli olur.
Diğer dutlardan ayrılmasını sağlayan en belirgin özelliği bol sulu ve aromasının mayhoş olmasıdır.
Şurupluk dut olarakta bilinmektedir.
Meyve suyu, reçel, marmelat ve pekmez yapımında kullanılır.
Fidanlarımız 120-150 cm boylarında tüplü ve formludur.
Dal yapısı: Kalın dallı.
Yaprak yapısı: Geniş yumurta biçiminde, 6-15 cm boyunda, 4-12 cm genişliğinde sivri uçludur. Kaba tüylü, kenarları kaba dişli, bazen 2-3 lopludur. Sonbaharda, üst yüzeyleri zümrüt yeşili, alt yüzeyleri daha koyu olan parlak yaprakları, git gide güzel altın sarısı bir renge dönüşür.
Meyve yapısı: Yaz başında oluşur; etli, ufak, sert çekirdekli ve kırmızı olan dutlar, yaz sonuna doğru olgunlaştıkça siyah renge dönüşür. Ağaçta birçok meyve olur fakat, bunların büyük bir kısmı hala yeşil iken, olgunlaşmadan evvel dökülür.
Budama: Budama gerektirmeyen, yavaş gelişen bir ağaçtır. Şekil budaması veya kurumuş dalların budaması, ağacın uyuklama döneminde yapılmalıdır (kış sonuna doğru budanır). Budama yaraları öz suyu ile kaplandığından, 5 cm. ve üzeri çapındaki dalların budanması tercih edilmez.
Hasat dönemi: Temmuz ile Eylül arasında.
Verimlilik: İkinci yaşından itibaren meyve üretmeye başlayan dut ağacı, 7. yaşında, 25-40 kg arasında dut üretir. Bakımlı bir dut ağacı 2 veya 3 defa hasat edilebilir (3 aylık bir periyot üzerinde).