Açıklama
Güz Yemişi, Saksıda
Genellikle geniş çalı veya ufak ağaçlar şeklinde kendini gösteren, sarı çiçekli bir bitkidir.
Gümüş noktalı yaprak ve kırmızı üzümsü meyveleriyle peyzaj değeri çok yüksektir.
Meyveleri tatlı ve lezzetlidir.
– 40 derece soğuğa kadar dayanıklıdır.
Sıcak iklimlerdede rahatlıkla yetişir.
Güz zeytinin meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Japon İğdesi (Güz Zeytini) Fidanı, 3 m kadar boylanabilen yaprak döken üzümsü meyveler grubundan bir çalıdır. Sarımtırak beyaz kokulu çiçekler açar. Olgunlaşmamış halde yeşil – sarı olan meyveleri sonradan kırmızıya dönüşür. Latince adı Elaegnus umbellata olan güz zeytini -40 dereceye kadar olan soğuklara dayanıklıdır.
Mayıs Haziran aylarında çiçek açar. Meyveleri eylül – ekim aylarında olgunlaşır. Japon İğdesi (Güz Zeytini) fidanlarımız 80 cm. boydadır. Fidanlarımızla bahçe kurulacaksa 4 metre x 5 metre dikim aralık ve mesafesi tercih edilmelidir. Ağaçları 3,5 – 4 metre uzunluğa ulaşırlar. Japon İğdesi (Güz Zeytini) meyveleri yüksek oranda likopen (lycopen) içerir. Bol salkımlar halinde oluşan güz zeytini meyveleri taze olarak tüketilebildiği gibi, reçel ve jel yapımında da kullanılabilir.
Güz zeytininin bütün bu özelliklerinin yanında bütün eleagnus türlerinde olduğu gibi havadaki nitrojeni, köklerindeki nodlarında bulunan simbiotik bakteriler yardımıyla diğer bitkiler için yararlı nitrojene döndürme özelliği vardır. Bu yüzden toprak ıslahında da kullanılmaktadır. Verimsiz toprakların ıslahında ve erozyon önlemede çok etkili bir ağaçtır. Gölge tölelaransı olduğundan, ceviz ağacı gibi ağaçlarla birlikte toprak verimi artırmak amacıyla kullanılabilir.