Açıklama
Çarkıfelek Meyvesi Fidanı Saksılı-tüplü 20-25 Cm, Yaz Kış Meyve Veren Özel Tür, Passiflora
Passiflora edulis yenebilir mor meyveler veren varyetedir. Yetiştirmesi çok kolaydır. Çok hızlı gelişip meyve vermekle kalmaz çiçekleri ile de nefes kesici bir güzellik sergiler. Meyveler orta büyüklükte olup, resimlerden bakarak insan eliyle büyüklük karşılaştırması yapabilirsiniz. Sulu olan varyete (eksi)- 12 dereceye dayanıklıdır. Tüm Akdeniz iklim sahil şeridimizde dış mekanda hiç sorunsuz bir şekilde gelişir ve meyve verir.
Ürün Özellikleri
3 yılı aşkın araştırmalarımız sonucu 40’dan fazla tür arasından seçtiğimiz 2 türün mor kabuklu olan türüdür
İlkbahar çiçekleriyle yazın, sonbahar çiçekleriyle kışın yani yılda iki kez meye verir
İyi bakıldığında ağaç başı 10-30 kg’a kadar meyve alınmaktadır. Kendi seralarımızda bu sonuçlara ulaştık.
Meyve kışın dahi lezzetlidir
Raf ömrü yüksektir. Bol suludur ve 1 adet meyve ortalama 50-80 gram aralığındadır.
Bitkinin soğuk ve sıcak toleransı yüksektir.
Kendi kendine meyve verebilir. Ancak çiçeklenme döneminde tozlamaya arılar da dahil olursa mükemmel bir verime ulaşırsınız.
Açık alana ekilmesi ve bitkinin -3’lerden sonra korunması gerekmektedir.
Çarkıfelek meyvesi nedir?
passion fruit, pasiflora, çarkıfelek, tutku meyvesi, aşk meyvesi ve passiflora olarak da bilinen tropik-egzotik meyvedir.
Paket içeriği, o anki mevsimine ve stoklara göre mor, pembe, kırmızı, sarı, gri çarkıfelek meyvelerinden oluşmaktadır. Yine ürünümüz mevsimine ve cinsine göre mayhoş, ekşi ya da tatlı olabilir. Siz hangi lezzeti tercih ediyorsanız satıcıya soru sor kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. Stoklarda bulunması halinde talebinize göre ürün gönderebiliriz. 1 adet meyvenin standart ağırlığı 40-60 gramdır ancak stoklara göre bazen 100-150 grama kadar iri meyve de gönderebiliyoruz.
Tropikal bir meyve olan çarkıfelek meyvesinin en büyük özelliklerinden birisi uykusuzluk, depresyon ve stres sorunu gibi durumlar konusunda faydalı olduğudur. Aynı zamanda çok lezzetli ve aromatik tadı, kokusu ve görüntüsü ile de çok özel bir meyvedir. Bu yüzden adının tutku, aşk meyvesi olarak anılması hiç tesadüfi değildir.
İçerisinde harmin, harmol, harman ve passiflora adı verilen alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri içerir.
100 gramında 10,4 gram lif bulundurmasıyla günlük lif ihtiyacının yüzde 28’ini karşıladığı düşünülen ve ana vatanı Güney Amerika’da olan meyvede A ve C vitaminlerinden zengin oluşuyla antioksidan görevi görüyor. Bu özelliğiyle kilo verilmesine de yardımcı olan meyve depresyon, stres ve uykusuzluğa iyi geliyor.
Kalorisinin ve şeker seviyesinin düşük olması nedeniyle diyabet hastalarının da tüketebileceği bir meyve olarak biliniyor.
Çarkıfelek meyvesi nasıl yenir?
Pasiflora meyvesini kolayca tüketebilmek için bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesin ve içini bir çay ya da tatlı kaşığı ile tüketin. Aynı şekilde meyveyi ortadan değil de baş kısmından da halka şeklinde kesip içindeki sıvıyı kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz. Uyarı, meyveler sert kabuklu olabileceği için keserken dikkat ediniz. Ayrıca çarkıfelek meyvesi en olgun halini buruştuğu zaman alır. Meyve buruşsa bile meyve içini korur ve daha da lezzet kazanır.
Passiflora edulis yenebilir mor meyveler veren varyetedir. Yetiştirmesi çok kolaydır. Çok hızlı gelişip meyve vermekle kalmaz çiçekleri ile de nefes kesici bir güzellik sergiler. Meyveler orta büyüklükte olup, resimlerden bakarak insan eliyle büyüklük karşılaştırması yapabilirsiniz. Sulu olan varyete (eksi)- 12 dereceye dayanıklıdır. Tüm Akdeniz iklim sahil şeridimizde dış mekanda hiç sorunsuz bir şekilde gelişir ve meyve verir. Meyvenin içindeki konsantre suyu meyve suyu olarak su ile çoğaltılarak kullanılır. Çekirdekleri ise taze olarak tüm salatalara karıştırılarak tüketilir. Yoğun bir portakal ve mango kokusu karışımı aroması ve tadı vardır. Tek kök yüzlerce meyve verir. Güneye bakan cepheye bol güneş alabileceği bir yere ve güçlü bir çardak ile destekleyebileceğiniz bir alana dikin. Bitki çok güçlüdür ve iyi bir dayanak şarttır. Çiçeklenme Bahar ortasında başlar ve meyve hasadı boyunca aralıklarla devam eder. Yaz kış yeşil olan tür çit bitkisi ve perdeleyici kapatıcı bitki olarak ta yetiştirilebilir.
Kışın şiddetli don gören bölgelerde saksı yetiştiriciliğine uygundur. Derin ve büyük saksılarda yetiştirin. İlk donlardan önce saksıda 50 cm bırakacak şekilde geri kalan tüm gövdeyi budayarak kesin. Kışı korumalı don görmeyen kapalı yerde geçirtin. Son don tehlikesinden sonra dış mekana alın. Bir sezonda ortalama 6 metre boylanır ve meyve verir.
Dikim Yeri: Koyu gölgeden, güneşli alanlara kadar geniş bir alanda gelişebilirler. Bol güneş bol meyve
Önerilen: Çiçek tarhları, geniş saksılar, bordürler, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygun. İç mekan yetiştiriciliğine uygun.( iç mekanda kışlatma amaçlı)
Toprak: Besince zengin, humuslu, drenajı yüksek toprak
Büyüme Hızı: Çok hızlı ** sezonda ortalama 6-12 metre
Çiçeklenme Dönemi: Mayıs Kasım ayları arası
Bitkinin Maks. Eni: 12 m
Bitkinin Maks. Boyu: 15 m
Dona Dayanıklılık: Donlara dayanıklı ( kısa süreli -12 dereceye dayanabilir)
İklim Kuşağı: 8-11
Ömrü: Çok yıllık kalıcı bitki
Bakım: Passiflora yaprak çürüntülerinden elde edilen humuslu gübreleri tercih eder. Akıllı gübreler, yanmış çiftlik gübreleri de passiflora bakımında kullanılabilir. Bahçe toprağına dikimlerde gübrelenmeden ve özel hiçbir bakım istemeden yıllarca gelişip, çoğalabilir.
Ekim zamanı : Her mevsim, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım
Dikim yeri : Bordür ve Tarhlar, Kamelya ve çitler, Saksıya uygun
Özelliği : Çok yıllık, Hızlı kapatan, Kokulu, Kolay yetişen, Uzun süre çiçekli, Yaz kış yeşil, Yayılıcı örtücü, Meyveli, Şifalı, Az bakım ister
İklim ve konumu : Gölge, Yarı gölge, Güneşli, Dona dayanıklı, Sahil kesimi, Kuraklığa dayanıklı, Sıcağa dayanıklı
Çiçeklenme zamanı : İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış, Yılın büyük kısmı
Çiçek rengi : Mor
Türüne göre : Sarmaşık