Açıklama
AÇIK KÖKLÜ AMASYA ELMA FİDANI
Halk arasında Misket elması olarak bilinen Amasya elması en ünlü yerli çeşidimizdir.
İki türü olup daha küçük ve tatlı olanı Misket elması denirken, daha iri ve aşılı olanına ise kabak elması adı verilir.
Ağaç verimi gayet iyi olup çıtır elma grubuna girmektedir.
En büyük özelliği bir yıl çok bir yıl çok az verim vermektedir.
Sert, dayanıklı, depolamaya elverişlidir.
Güneş gören yüzü koyu, diğer tarafları açık kırmızı ve yer yer yeşil zemin rengi görülmektedir.
Ilıman, özellikle de soğuk ılıman iklim bitkisidir.
Düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen, yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz.
Yüksek sıcaklıklarda bitki gelişimi yavaşlar veya durur.
Kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama ihtiyacı diğer meyvelere göre uzundur.
Bu tür Eylül ayı sonlarında Ekim ayı başlarına hasat edilir.
İklim İstekleri
- Elma, ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları -35, -40°C’a, açmış çiçekler -2.2, -2.3°C ve küçük meyveler ise –1.1,-2.2°C’a dayanır.
- Meyve türleri arasında elma, kış dinlenmesine en fazla ihtiyaç duyar. Soğuklamasını giderememiş elma ağaçlarında yaprak gözleri sürmez ve ağaç çıplak kalır. Elma yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Sıcaklık 40°C’nin üzerine çıktığı zaman büyüme durur, daha yüksek sıcaklıklarda ise zararlanma görülmeye başlar.
Toprak İstekleri
- Elma, genellikle birçok toprak tiplerinde başarılı sonuç verir. Ancak, elma yetiştiriciliği için en iyi topraklar pH’sı 6.0-6.5 ve içerisinde normal kireci ve yeteri kadar humus ve nemi bulunan tınlı, tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı geçirgen ve drene edilmiş topraklardır.
- Meyve seyreltmesi erken devrede yapılmalıdır. Meyve gözü oluşmaya başlamasından önce bitirilmemiş olan bir meyve seyreltmesi her ne kadar irilik, renk ve kalitede bir iyileşme yaparsa da, ağacın ertesi yılki ürününü olumsuz etkiler