Trabzon Hurması
Bir sıcak – ılıman iklim meyvesi olan Trabzon Hurması ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi ‘nde yetiştirilmektedir. Kışın yapraklarını döken bir meyve türü olduğundan daha serin bölgelerde, özellikle Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri ‘ nde yetiştirilebilmektedir. Türkiye’de en fazla Trabzon Hurması üretimi Hatay, Adana, Mersin, Ordu, Artvin, Samsun, Kastamonu, Kocaeli illerinde yapılmaktadır. Bazı yörelerde cennet elması, cennet hurması gibi isimlerle de tanınmaktadır.
Trabzon hurması ağacının kök sistemi kullanılan anaç türüne göre değişiklik gösterir. Meyveleri yenen kültür çeşitlerinin anacı , kazık köklüdür, az miktarda saçak kökleri bulunur.
Tadı Buruk Olan Trabzon Hurmalarının Olgunlaştırılması Nasıl Yapılır
Tadı buruk olan çeşitlerin meyveleri uzak pazarlara gönderilecekse, gönderilmeden önce meyvelere herhangi bir işlem yapılmadan, yani sert olarak ince kağıtlara sarılıp, kasalara tek sıralı olarak dizilmelidir. Meyveler pazarlanacak yere geldiklerinde sert durumda olmalı ve böylece satışa sunulmalıdır.
Tadı buruk olan çeşitlerin, fizyolojik olgunluğa gelerek yenebilmesi için aşağıdaki işlemler uygulanabilir:
– Normal zamanda hasadı yapılan meyveler 21°C’de 2-3 hafta bekletilirse kendiliğinden yumuşayarak yeme olumuna gelirler.
– Ev şartlarında pratik olarak olgunlaştırma için, olgunlaşmamış meyveler olgun elma, armut gibi meyvelerle birlikte bir poşete konup 2-3 gün bekletilirse, meyveleri kolayca olgunlaştırılmış olur.
– Etilen odalarında olgunlaştırma: Muz meyvesinde olduğu gibi Trabzon Hurmaları etilen odalarına konularak olgunlaştırılabilir. Ancak etilen odalarına konacak meyvelerin aynı hasat olumunda olmaları önemlidir. Çünkü farklı olumdaki meyveler, farklı zamanlarda olgunlaşacağı için, bazı güçlükler yaratır.
– Meyvelerin ethrel solusyonuna batırılarak olgunluğun sağlanması: Bu yöntemde meyveler, derimden sonra 500 ppm’lik ethrel solusyonunda 2 dakika tutulup, 2-3 gün bekletildikten sonra yeme olumuna gelebilmektedir.
– Kireçli suda bekletilerek burukluğun giderilmesi: Bu yöntemde meyveler sarımsı-turuncu renkte iken kireçli su ile muamele edilir. Meyveler %2 ‘lik kireçli suda tutulduğunda beşinci günde buruklukları tamamen kaybolmaktadır.
*Kalp-damar ve sindirim sistemi hastalıklarını iyileştirici özelliğe sahiptir, bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlar.
*Protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri bakımından zengin olduğundan, kansızlık ve vitamin eksikliğine iyi gelir.
*Mide ve bağırsak hastalıklarını da tedavi edici özelliklere sahiptir. Zengin bir lif kaynağı olduğundan ishal ve bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıkları giderir.
*Kolesterol ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur. İştah açıcıdır.
*Meyvenin suyu hipertansiyon tedavisinde kullanılabilir.
*Bağırsak florasındaki bakterileri dengelediği için kabızlığa da iyi gelir. On iki parmak bağırsağı şikayetlerini giderir.
*Vücutta dokuların bakım ve onarımına katkı sağlar, yeni hücrelerin oluşmasına yardımcı olur.
*Yaprakları kaynatılıp saç ve cilt temizliğinde kullanılabilir.