Sebze Fidesi
Hakiki Ayaş domates: ince kabuklu yumuşak beklemeye saklamaya gelmez çok lezzetli geleneksel tarihi en eski bir çeşittir.
Akselbahçe çeri ; firmamıza özel çok lezetli çok verimli bir çeşittir.
Akselköy domatesi;köy tipi çok eski geleneksel bir çeşittir tamamen doğal harika lezzetli etli dolgun bir çeşittir
SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ
Fideleri dikmeden önce kök hastalıklarından korumak için ve köklerin kuvvetli ve sağlıklı gelişebilmesi için LABIMETHYL ve KÖKLENDİRİCİ gübreli suya dikimden önce fidelerin kökleri bandırılır. Kökleri korunan fideler toprağa dikildikten sonra bolca sulanır. Bolca sulamanın nedeni;topraktaki hava boşluklarının bol su ile giderilmesi ve köklerin hava almasını önlemektir. Dikilen fideler bir kaç gün sonra tekrar sulanır. Fidelerde gelişme gözlenen kadar sulamaya devam edilir.15 gün sonra birinci çapa yapılır.Birinci çapadan sonra 10-15 gün iklim şartlarına göre kesinlikle hiç sulanmaz. Sulanacağı zaman organik RETARDO gübre ile gübrelenir ve sulamaya devam edilir. Ürün hasat edilmeye başladığı zaman toprak yapısı ve iklime göre bitki kök bölgesindeki toprağın sürekli nemli olmasına dikkat edilir.
BİBER
Ekim ve Dikim
Tohumlar, sıcak yastıklara ekilir ve yastıklar içerisinde çimlendirilir , fideler 3-4 yapraklı olduktan sonra tüplere şaşırtılır ve Nisan ayının sonlarına doğru fideler esas dikim yerlerine dikilir. Biberler genelde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olacak şekilde dikilir.
Dikim esnasında fideler çapa ile açılan yeterli büyüklükteki çukura olduğu gibi yerleştirilir ve çukurun boş kısımları toprakla doldurularak hafifçe bastırılır. Açılan bu çukurlar sedde üzerinde olmalıdır. Dikimden hemen sonra can suyu verilir.
Acı Beşparmak Biber
Meyveleri toplu halde çıkan bir biber çeşitidir.
Acı bir çeşittir.
Meyveler yaklaşık 5 cm. uzunluğunda, 1 cm. genişliğindedir.
Taze tüketim, kurutmalık ve turşuluğa çok uygundur.
Acı Top Biber
-Açık tarla yetiştiriciliğine uygun bir çeşittir.
– Bitki güçlü gövde yapısına sahip, sap kısmı geniş, uç kısmına doğru sivrileşen verimli bir çeşittir.
– Bitki 40-60 cm boyundadır.
– Meyveler ufak ve konik yapıda olup 3,5-4 cm uzunluğunda ve ortalama 10-15 gr ağırlığındadır.
– Meyve eti acı ve turşuluk olarak üretilen verimli bir çeşittir.
– Dekara ortalama verimi 0,8-2 ton civarındadır.
– Bitki diğer çeşitlere göre hastalıklara karşı daha dayanıklıdır.
Süs Biberi
Acı biber, dünyanın her köşesinde ve her iklim koşulunda yetişebilen bir sebzedir. Pek çok yemeği tatlandıran bu sebze, özellikle kalsiyum, potasyum ve vitaminler açısından oldukça zengindir.
Acı biberin içerisinde bulunan kapsaisin maddesi kanser hücrelerini öldürücü etkisiyle bilinir. Acı biber bu nedenle kan kanseri ve akciğer kanseri hastalarına önerilmektedir. Araştırmalar kapsaisinin kanser hücrelerini apoptosis evresinde öldürdüğünü göstermektedir.
Baharatlı acı biber mide ve bağırsak ülserlerine de iyi gelir. Bağırsak hareketlerini arttırarak sindirimi hızlandıran acı biber, mide kramplarını, asit ve gaz gibi sorunları çözer.
Gülbiberi;
Demok (Demre Tipi) Sivri Biber
Biber bitkisinin türlere göre değişmekle birlikte, uzunca oval biçimli, kenarları düz yapraklarının rengi, yeşilin açıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur. Yaz aylarında açan küçük çiçekleri, beyaz ve ender olarak menekşe rengindedir. Biber meyveleri renk, biçim, büyüklük ve tat bakımından türlerine göre büyük farklılıklar gösterir. Meyvenin kabuğu, disk biçimindeki kirli beyaz renkli ufak tohumlarının kümesinden bir boşlukla ayrılır.
Çarliston Biber
İçeriğinde antioksidan vitaminler olduğu için yaşlanmayı geciktirir, enfeksiyonlara karşı vücudu korur, vücudumuzun temizlenmesinde yardımcıdır.
Kansere karşı etkilidir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
İçeriğindeki P vitamini atardamar ve toplardamar sağlığı için önemlidir. Damarların yumuşamasına ve kanamaya karşı etkilidir. Kalp ve damar sağlığı için önemlidir. Kalp hastalıklarından korur.
İçeriğinde ki K vitamini kanamaları azaltır.
İçeriğinde yoğun lif bulunduğu için kabızlığı azaltır.
Düşük kalori içeriği ile çiğ şeklinde salata ve yemeklere tüketilmesi tokluğu arttırdığı için kilo vermeye yardımcıdır.
İçeriğinde ki A ve C vitamini göz sağlığı için çok faydalıdır.
Acı Cin Biber
Tek bir biber bütün gün ihtiyacınız olan betakarotenin tamamını ve C vitaminin içerir. Vücudun direncini artırır, grip ve soğuk algınlığının belirtilerini azaltmada etkili olur.
Acı biberi ısırdığınızda ağzı yakan bir ısı hissedersiniz, ama bu acı ters gelse de sinirleri yumuşatabilir.
Acı biber metabolizmayı hızlandırıp, zayıflatabilir.
Acı Kıl Biber
Açık alanlarda yetiştirilmeye uygun bir çeşittir. Meyve uzunlukları 18-23 cm ‘ dir. Bitki yapısı olarak güçlüdür ve 60 cm. kadar boylanabilir. Meyvelerinin sap kısmı hafif körüklüdür. İnce yapılı meyveleri 60 gün gibi erken bir sürede hasata gelir. Hasat süresi uzun sürer. Sofralık tüketime çok uygundur. Acı-Kıl Biber Tipi Sivri Biber çeşidinin dekara taze biber verimi 3-4 tonu bulmaktadır.
Kandil Dolma Biber
Bitki bodur yapılı ortalama 40 cm yükseklikte çok yapraklı ve alttan dallanan basık bir görünüme sahiptir.
Orta erkenci ve çok verimli bir çeşittir.
Dekara verimi 4-6 tondur.
Pazar alım devresi dikimden itibaren 50-55 gün olup uzun bir hasat dönemi vardır.
Meyveleri 3-4 loblu, yeşil, ince, etli ve tatlıdır.
Domates Biberi
Sanayiye yönelik üretimi yapılan standart biber çeşididir. Bitkiler orta yüksekliktedir.
Meyveler sarkık görünüşlü, 8-9 cm. çapında,dilimli görünüşlü, koyu kırmızı renkte,kalın etli, basık şekilli ve tatlıdır.
Közlemelik,salçalık ve turşuluk olarak kullanılır.
Yüksek verimlidir.
Üçburun Biber
Burkalem Biber(Kıl Biber)
BİBERİN FAYDALARI
Acı ve tatlı çeşitleri olan, farklı renklerde sebze ve baharat olarak kullanılan bitkilerin genel adıdır. Biber, özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir.
İştahı açar,
Mideyi kuvvetlendirir
Hazmı kolaylaştırır.
Romatizmaya iyi gelir.
Kanamaları önler.
Cinsel arzuyu arttırır.
Kırmızı biber, insanı ferahlatır ve nefes yollarını açar.
Bronşit ve grip gibi hastalıklarda faydalıdır.
Damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Acı biber, İştah açar.
Akciğerleri temizler ve balgam söktürür.
Eklem iltihaplanması, diş ve boğaz ağrıları, romatizma, sindirim sistemi bozuklukları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda faydalıdır.
Kırmızı Kalifornia Biber
Kaliforniya biberinin sağlık üzerinde faydaları;
Kaliforniya biberin çok popüler bir sebze olmasına rağmen, çok az miktarda kapsaisin (acı tadını veren bileşik) içerdiğinden dolayı, pek araştırma konusu olmamıştır. Önemli bir anti-kanser ve kan-şeker dengeleyici özellikleri taşıyan kapsaisin, aynı zamanda sinir hücrelerinin üzerine bağlanarak, reseptörlerin ağrı hissi gibi algıları değiştirme gücüne de sahiptir.
Kaliforniya biberinin kansere karşı faydaları ;
Antioksidan ve anti-inflamatuar besinler açısından zengin olan Kaliforniya biberi kansere karşı koruyucu etkisinin kanıtlanmasını bekleniyor. Kronik inflamatuvar (iltihabi) ve kronik artmış oksidatif strese maruz kalmak çoğu kanser türlerinin gelişme riskini artırabilir.
Sarı Kalifornia Biber
Kalifornia biberi acı değildir. Olgunlaşmış Kalifornia biberi C Vitamini karatenoidlerin en üst düzeye çıkmasını sağlar. C Vitamini ve karatenoid miktarının artması antioksidan kapasitesini en üst düzeye getirir.
Kaliforniya biberi, bol miktarda karotenoid kaynağı sağlamakla birlikte, karotenoid ailesinin 30 farklı besin kaynağını içerir. İspanya’da yapılan güncel bir araştırma, bu 6 karotenoidlerin – beta-karoten, alfa-karoten, likopen, lutein, kriptokzanthin ve zeaksantin – en az üçte ikisini içeren sadece iki sebze olduğunu ortaya çıkartmıştır. Bu gıdaların biri domates, diğeri ise Kaliforniya biberidir !
Olgunlaşmış Kaliforniya biberi, C vitamini ve karotenoidlerin en üst düzeye çıkmasını sağlar. C vitamini ve karotenoid miktarının artması, Kaliforniya biberinin antioksidan kapasitesini en üst düzeye getirir.
Yüksek ateşte pişirildiğinde biberin bazı hassas besin maddeleri zarar görebilir. Türkiye’de yapılan bir çalışmada, ızgarada 7- 8 dakika boyunca 150° C de pişirilen yeşil kaliforniya biberinin luteolin adlı bir flavonoidininin yaklaşık % 40’ını yitirdiği tespit edilmiştir.
Sülfür içeren bileşikler bakımından en zengin sebzeler soğan, sarımsak, brokoli gibi sebzeler olsa da, biber de sağlığa yararlı bir sülfür kaynağıdır.
Kırmızı Kapya Biber
Temel Özellikler
Ortalama Meyve Uzunluğu 17-18 cm
Üretim Alanı Açık Alan ve Örtü Altı Yetiştiriciliği
Diğer Özellikler
Güz, bahar ve açık saha yetiştiriciliğine uygun,
Bitki yapısı orta güçlü,
Meyveleri koyu kırmızı renkli, tatlı, düz ve silindirik,
Geniş adaptasyon yeteneğine sahip kapya biber çeşididir.
HASAT
Haziran sonu-Temmuz ayı başlarında hasata başlanıp, genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur, toplam 9-15 defa hasat yapılır. Hasat işlemi genelde haftada bir yapılır.
DOMATES
Domates Ekimi ve Dikimi
Ekim yapılırken metrekareye 5-6 gr tohum gelecek şekilde sıravari veya serpme olarak yapılır. 250-400 bin adet tohumu 1 kg gelir. Sıravari en iyi yoldur. Ekimden sonra tohumların üzeri 1 cm kadar kalınlıkta harçla örtülür ve hafifçe bastırılarak süzgeçli kovalarla tohumların bulunduğu kısma inecek kadar çimlenme suyu verilir.Yer domatesi için sıra arası 140-150 cm sıra üzeri 40-50 cm sırık domateslerde ise sıra arası 75-80 cm, sıra üzeri 40-50 cm olacak şekilde dikim yerleri hazırlanmalıdır.
Tohumlar çimlenip 5-6 yapraklı olduktan sonra hazırlanan karıklara 40 cm aralıkla fide çukurlarına son donların kalktığı Nisan ayının ikinci haftasında bu çukurlara fideler dikilir. Dikim, fidelerin 2/3’ü toprağa girecek şekilde yapılır. Daha sonra karıklara can suyu verilir. 3-4 gün sonra kontrol edilerek tutmayan fideler yenilenir.
Domatesin Bakımı
Fideler esas yerlerinde gelişmeye başladığı andan itibaren yaklaşık 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. Birinci çapadan 2-3 hafta kadar sonra ikinci çapa yapılır. Yabancı otlar yok edilir. Kaymak tabakası kırılır ve toprağı havalandırmak topraktaki rutubeti muhafaza etmek maksadıyla sıra aralarında birkaç defa çapa yapmak çok faydalıdır.
Ayrıca sulamada su yolu üzerine düşen dallar masura üzerine alınır ve boğaz doldurma işlemi yapılır.
Sarı Domates
Çok verimli altın sarı turuncu renkli Rus domatesi varyetesidir. Verimli ve hasadı bol sarı domatesi ilk kez Moskova yakınlarındaki kuş pazarında keşfedilen bir domates çeşididir. 250-350 grama varan söğüşlük tip, üstlerden basık ve yassı bir domatestir. Tadı meyvemsi ve tatlı olmasının yanı sıra diğer turuncu ve sarı domateslere nazaran dengeli bir oranda asitlidir aynı zamanda. Dolgun, sert sulu, zengin aromalı sarı domatesi en lezzetli ilk 10 domatesimizden de biridir.
68-78 günde hasata varan, sırık tip sarı domatesi taze olarak salatalarda, dilim olarak tost ve söğüş tabaklarında, pişirilerek sos ve konservelik olarak tüketilebilir. Ender varyete mutlaka domates tutkunlarının denemesi gereken domateslerden biridir.
Siyah Domates
Rusya ’ nın geleneksel domatesidir. Bu nadir domates yuvarlak yapılı, koyu kırmızı, kahverengi ve siyaha yakın renklidir. Meyvesi sulu, çok tatlı ve düşük asitlidir. Kara prens domates siyah domatesler arasında çok sevilen favori bir çeşittir. Soğuk iklim bölgelerinde daha iyi gelişir. 70-80 günde olgunlaşır. Hobicilerin özellikle ekmesi gereken düşük asitli siyah domates.
Ekim zamanı : İç mekanda son dondan 6 hafta önce ekim yapılması tavsiye edilir.Açıkta bahçeye dikim nisan sonu ve mayıs aylarıdır.
Pembe Domates
Açık tarla yetiştiriciliğine uygun, sofralık kalitesi yüksek, pembe domates çeşididir. Dal yapısı çok geniş olup meyveleri tamamıyla örter. Meyvesi çok etli ve sulu olup çekirdek oranı fazladır. Raf ömrü azdır.
Turfanda olarak yetiştirilebilmesi nedeni ile her mevsimde tüketilebilmektedir. İçinde A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Taze olarak yenildiği gibi salça, domates suyu, konserve turşu, reçel, ketçap, şeklinde de tüketilmektedir. 5-6 kg domatesten yaklaşık 1 kg salça elde edilebilir.
Sindirella Domates
Çeri tipi bir domatestir.
Oval bir şekil oluşturur.
Meyveler ortalama 10-15 g ağırlığındadır.
Mükemmel tat ve lezzete sahiptir.
Tm, V, F2’ye dayanıklıdır.
Güz ve bahar dönemi örtü altı yetiştiriciliğine oldukça uygun bir çeşittir.
Ayaş Domates
– Oturak, standart, orjinal köy tipinde olan bir çeşittir.
– Meyveleri kırmızı-pembe renkte, dilimli ve kalın etli bir yapıya sahiptir.
– Kokulu, bol sulu ve ince kabukludur.
– Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur.
Sıra Üzeri Ekim Mesafesi : 40-60 cm
Sıra Arası Ekim Mesafesi : 90-130 cm
Tahmini çimlenme günü : 10-15 gün
Salkım Domates
MEYVE ÖZELLİKLERİ
130-140 gr. koyu kırmızı renkli kaliteli meyveler.
Kalın kirpikli ve güzel dizilimi ile salkım yapısı hasattan sonra uzun süre albenisini korur.
BİTKİ YAPISI
Güçlü bitki yapısı soğuk dönemde de iyi gelişir. Yüksek For Dayanımı
ÇEŞİDİN ÜSTÜN VASIFLARI
Yüksek verimlidir.
,Hastalıklara karşı dayanıklıdır.
Meyve kalitesi oldukça iyidir.
For dayanımı.dökülme yapmaz.
Erken ve hızla kızarır, hızlı ve erken hasat imkanı sağlar.
YETİŞTİRME TAVSİYELERİ
Dekara 2200-2600 bitki.
Erken dönemde dengeli gübreleme.
Hasat döneminde , kalsiyum ve potasyum ve demir uygulaması ihmal edilmemeli.
Zebra Domates
Kırmızı zebra domates; kırmızı üzerinde turuncu çizgili renklerin güzel bir karışımıdır. Domatesler çok lezzetli, sulu ve tatlıdır. Bu güzel görünümlü domates çok verimli, yuvarlak ve yaklaşık 150 gr ağırlığındadır. 75 günde olgunlaşır. Hobicilerin özellikle ekmesi gereken domates çeşididir.
Ekim zamanı : İç mekanda son don tehlikesinden 5-6 hafta önce ekim yapılması tavsiye edilir.
Kokteyl Domates
Meyve ağırlığı 30 – 35 gr, çok yüksek kalitedir.
Mükemmel koyu kırmızı parlak renklidir.
Çok serttir. Oval meyvelidir. Çatlama yapmaz. Verimlidir.
Hastalık mukavemeti çok iyidir.
NERGİS Domates(Ayaş Tipi Tarla Domatesi)
Oturak,sofralık bir domatestir.Erkencidir.Özellikle geç güzlükte çok başarılı bir çeşittir.Verimi yüksektir.Güz döneminde kısa gün ışığında kırmızı meyve rengini çok hızlı kazanarak erkencilikte başarı sağlar.Bitki habitüsü güçlüdür.Meyve rengi koyu kırmızıdır.Ortalama meyve ağırlığı 150-200 gramdır.