Sebze Fidesi

Sebze Fidesi

 

Hakiki Ayaş domates: ince kabuklu yumuşak beklemeye saklamaya gelmez çok lezzetli geleneksel  tarihi en eski bir çeşittir.

Akselbahçe çeri ; firmamıza özel çok lezetli çok verimli bir çeşittir.

Akselköy domatesi;köy tipi çok eski geleneksel bir çeşittir tamamen doğal harika lezzetli etli dolgun bir çeşittir

SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ
Fideleri dikmeden önce kök hastalıklarından korumak için ve köklerin kuvvetli ve sağlıklı gelişebilmesi için LABIMETHYL ve KÖKLENDİRİCİ gübreli suya dikimden önce fidelerin kökleri bandırılır. Kökleri korunan fideler toprağa dikildikten sonra bolca sulanır. Bolca sulamanın nedeni;topraktaki hava boşluklarının bol su ile giderilmesi ve köklerin hava almasını önlemektir. Dikilen fideler bir kaç gün sonra tekrar sulanır. Fidelerde gelişme gözlenen kadar sulamaya devam edilir.15 gün sonra birinci çapa yapılır.Birinci çapadan sonra 10-15 gün iklim şartlarına göre kesinlikle hiç sulanmaz. Sulanacağı zaman organik RETARDO gübre ile gübrelenir ve sulamaya devam edilir. Ürün hasat edilmeye başladığı zaman toprak yapısı ve iklime göre bitki kök bölgesindeki toprağın sürekli nemli olmasına dikkat edilir.

BİBER

Ekim ve Dikim

Tohumlar, sıcak yastıklara ekilir ve yastıklar içerisinde çimlendirilir , fideler 3-4 yapraklı olduktan sonra tüplere şaşırtılır ve Nisan ayının sonlarına doğru fideler esas dikim yerlerine dikilir. Biberler genelde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olacak şekilde dikilir.
Dikim esnasında fideler çapa ile açılan yeterli büyüklükteki çukura olduğu gibi yerleştirilir ve çukurun boş kısımları toprakla doldurularak hafifçe bastırılır. Açılan bu çukurlar sedde üzerinde olmalıdır. Dikimden hemen sonra can suyu verilir.

Acı Beşparmak Biber

Meyveleri toplu halde çıkan bir biber çeşitidir.
Acı bir çeşittir.
Meyveler yaklaşık 5 cm. uzunluğunda, 1 cm. genişliğindedir.
Taze tüketim, kurutmalık ve turşuluğa çok uygundur.

Acı Top Biber

-Açık tarla yetiştiriciliğine uygun bir çeşittir.
– Bitki güçlü gövde yapısına sahip, sap kısmı geniş, uç kısmına doğru sivrileşen verimli bir çeşittir.
– Bitki 40-60 cm boyundadır.
– Meyveler ufak ve konik yapıda olup 3,5-4 cm uzunluğunda ve ortalama 10-15 gr ağırlığındadır.
– Meyve eti acı ve turşuluk olarak üretilen verimli bir çeşittir.
– Dekara ortalama verimi 0,8-2 ton civarındadır.
– Bitki diğer çeşitlere göre hastalıklara karşı daha dayanıklıdır.

Süs Biberi

Acı biber, dünyanın her köşesinde ve her iklim koşulunda yetişebilen bir sebzedir. Pek çok yemeği tatlandıran bu sebze, özellikle kalsiyum, potasyum ve vitaminler açısından oldukça zengindir.
Acı biberin içerisinde bulunan kapsaisin maddesi kanser hücrelerini öldürücü etkisiyle bilinir. Acı biber bu nedenle kan kanseri ve akciğer kanseri hastalarına önerilmektedir. Araştırmalar kapsaisinin kanser hücrelerini apoptosis evresinde öldürdüğünü göstermektedir.
Baharatlı acı biber mide ve bağırsak ülserlerine de iyi gelir. Bağırsak hareketlerini arttırarak sindirimi hızlandıran acı biber, mide kramplarını, asit ve gaz gibi sorunları çözer.

Gülbiberi;

 

Demok (Demre Tipi) Sivri Biber

Biber bitkisinin türlere göre değişmekle birlikte, uzunca oval biçimli, kenarları düz yapraklarının rengi, yeşilin açıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur. Yaz aylarında açan küçük çiçekleri, beyaz ve ender olarak menekşe rengindedir. Biber meyveleri renk, biçim, büyüklük ve tat bakımından türlerine göre büyük farklılıklar gösterir. Meyvenin kabuğu, disk biçimindeki kirli beyaz renkli ufak tohumlarının kümesinden bir boşlukla ayrılır.

Çarliston Biber

İçeriğinde antioksidan vitaminler olduğu için yaşlanmayı geciktirir, enfeksiyonlara karşı vücudu korur, vücudumuzun temizlenmesinde yardımcıdır.
Kansere karşı etkilidir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
İçeriğindeki P vitamini atardamar ve toplardamar sağlığı için önemlidir. Damarların yumuşamasına ve kanamaya karşı etkilidir. Kalp ve damar sağlığı için önemlidir. Kalp hastalıklarından korur.
İçeriğinde ki K vitamini kanamaları azaltır.
İçeriğinde yoğun lif bulunduğu için kabızlığı azaltır.
Düşük kalori içeriği ile çiğ şeklinde salata ve yemeklere tüketilmesi tokluğu arttırdığı için kilo vermeye yardımcıdır.
İçeriğinde ki A ve C vitamini göz sağlığı için çok faydalıdır.

Acı Cin Biber

Tek bir biber bütün gün ihtiyacınız olan betakarotenin tamamını ve C vitaminin içerir. Vücudun direncini artırır, grip ve soğuk algınlığının belirtilerini azaltmada etkili olur.
Acı biberi ısırdığınızda ağzı yakan bir ısı hissedersiniz, ama bu acı ters gelse de sinirleri yumuşatabilir.
Acı biber metabolizmayı hızlandırıp, zayıflatabilir.

Acı Kıl Biber

Açık alanlarda yetiştirilmeye uygun bir çeşittir. Meyve uzunlukları 18-23 cm ‘  dir. Bitki yapısı olarak güçlüdür ve 60 cm. kadar boylanabilir. Meyvelerinin sap kısmı hafif körüklüdür. İnce yapılı meyveleri 60 gün gibi erken bir sürede hasata gelir. Hasat süresi uzun sürer. Sofralık tüketime çok uygundur. Acı-Kıl Biber Tipi Sivri Biber çeşidinin dekara taze biber verimi 3-4 tonu bulmaktadır.

Kandil Dolma Biber

Bitki bodur yapılı ortalama 40 cm yükseklikte çok yapraklı ve alttan dallanan basık bir görünüme sahiptir.
Orta erkenci ve çok verimli bir çeşittir.
Dekara verimi 4-6 tondur.
Pazar alım devresi dikimden itibaren 50-55 gün olup uzun bir hasat dönemi vardır.
Meyveleri 3-4 loblu, yeşil, ince, etli ve tatlıdır.

Domates Biberi

Sanayiye yönelik üretimi yapılan standart biber çeşididir. Bitkiler orta yüksekliktedir.
Meyveler sarkık görünüşlü, 8-9 cm. çapında,dilimli görünüşlü, koyu kırmızı renkte,kalın etli, basık şekilli ve tatlıdır.

Közlemelik,salçalık ve turşuluk olarak kullanılır.
Yüksek verimlidir.

Üçburun Biber

Burkalem Biber(Kıl Biber)

BİBERİN FAYDALARI

Acı ve tatlı çeşitleri olan, farklı renklerde sebze ve baharat olarak kullanılan bitkilerin genel adıdır. Biber, özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir.

İştahı açar,
Mideyi kuvvetlendirir
Hazmı kolaylaştırır.
Romatizmaya iyi gelir.
Kanamaları önler.
Cinsel arzuyu arttırır.
Kırmızı biber, insanı ferahlatır ve nefes yollarını açar.
Bronşit ve grip gibi hastalıklarda faydalıdır.
Damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Acı biber, İştah açar.
Akciğerleri temizler ve balgam söktürür.
Eklem iltihaplanması, diş ve boğaz ağrıları, romatizma, sindirim sistemi bozuklukları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda faydalıdır.

Kırmızı Kalifornia Biber

Kaliforniya biberinin sağlık üzerinde faydaları;
Kaliforniya biberin çok popüler bir sebze olmasına rağmen, çok az miktarda kapsaisin (acı tadını veren bileşik) içerdiğinden dolayı, pek araştırma konusu olmamıştır. Önemli bir anti-kanser ve kan-şeker dengeleyici özellikleri taşıyan kapsaisin, aynı zamanda sinir hücrelerinin üzerine bağlanarak, reseptörlerin ağrı hissi gibi algıları değiştirme gücüne de sahiptir.
Kaliforniya biberinin kansere karşı faydaları ;
Antioksidan ve anti-inflamatuar besinler açısından zengin olan Kaliforniya biberi kansere karşı koruyucu etkisinin kanıtlanmasını bekleniyor. Kronik inflamatuvar (iltihabi) ve kronik artmış oksidatif strese maruz kalmak çoğu kanser türlerinin gelişme riskini artırabilir.

Sarı Kalifornia Biber

Kalifornia biberi acı değildir. Olgunlaşmış Kalifornia biberi C Vitamini karatenoidlerin en üst düzeye çıkmasını sağlar. C Vitamini ve karatenoid miktarının artması antioksidan kapasitesini en üst düzeye getirir.

Kaliforniya biberi, bol miktarda karotenoid kaynağı sağlamakla birlikte, karotenoid ailesinin 30 farklı besin kaynağını içerir. İspanya’da yapılan güncel bir araştırma, bu 6 karotenoidlerin – beta-karoten, alfa-karoten, likopen, lutein, kriptokzanthin ve zeaksantin – en az üçte ikisini içeren sadece iki sebze olduğunu ortaya çıkartmıştır. Bu gıdaların biri domates, diğeri ise Kaliforniya biberidir !
Olgunlaşmış Kaliforniya biberi, C vitamini ve karotenoidlerin en üst düzeye çıkmasını sağlar. C vitamini ve karotenoid miktarının artması, Kaliforniya biberinin antioksidan kapasitesini en üst düzeye getirir.
Yüksek ateşte pişirildiğinde biberin bazı hassas besin maddeleri zarar görebilir. Türkiye’de yapılan bir çalışmada, ızgarada 7- 8 dakika boyunca 150° C de pişirilen yeşil kaliforniya biberinin luteolin adlı bir flavonoidininin yaklaşık % 40’ını yitirdiği tespit edilmiştir.
Sülfür içeren bileşikler bakımından en zengin sebzeler soğan, sarımsak, brokoli gibi sebzeler olsa da, biber de sağlığa yararlı bir sülfür kaynağıdır.

Kırmızı Kapya Biber 

Temel Özellikler
Ortalama Meyve Uzunluğu 17-18 cm

Üretim Alanı Açık Alan ve Örtü Altı Yetiştiriciliği

Diğer Özellikler

Güz, bahar ve açık saha yetiştiriciliğine uygun,
Bitki yapısı orta güçlü,
Meyveleri koyu kırmızı renkli, tatlı, düz ve silindirik,
Geniş adaptasyon yeteneğine sahip kapya biber çeşididir.

HASAT

Haziran sonu-Temmuz ayı başlarında hasata başlanıp, genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur, toplam 9-15 defa hasat yapılır. Hasat işlemi genelde haftada bir yapılır.

DOMATES

Domates Ekimi ve Dikimi

Ekim yapılırken metrekareye 5-6 gr tohum gelecek şekilde sıravari veya serpme olarak yapılır. 250-400 bin adet tohumu 1 kg gelir. Sıravari en iyi yoldur. Ekimden sonra tohumların üzeri 1 cm kadar kalınlıkta harçla örtülür ve hafifçe bastırılarak süzgeçli kovalarla tohumların bulunduğu kısma inecek kadar çimlenme suyu verilir.Yer domatesi için sıra arası 140-150 cm sıra üzeri 40-50 cm sırık domateslerde ise sıra arası 75-80 cm, sıra üzeri 40-50 cm olacak şekilde dikim yerleri hazırlanmalıdır.

Tohumlar çimlenip 5-6 yapraklı olduktan sonra hazırlanan karıklara 40 cm aralıkla fide çukurlarına son donların kalktığı Nisan ayının ikinci haftasında bu çukurlara fideler dikilir. Dikim, fidelerin 2/3’ü toprağa girecek şekilde yapılır. Daha sonra karıklara can suyu verilir. 3-4 gün sonra kontrol edilerek tutmayan fideler yenilenir.

Domatesin Bakımı

Fideler esas yerlerinde gelişmeye başladığı andan itibaren yaklaşık 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. Birinci çapadan 2-3 hafta kadar sonra ikinci çapa yapılır. Yabancı otlar yok edilir. Kaymak tabakası kırılır ve toprağı havalandırmak topraktaki rutubeti muhafaza etmek maksadıyla sıra aralarında birkaç defa çapa yapmak çok faydalıdır.
Ayrıca sulamada su yolu üzerine düşen dallar masura üzerine alınır ve boğaz doldurma işlemi yapılır.

Sarı Domates

Çok verimli altın sarı turuncu renkli Rus domatesi varyetesidir. Verimli ve hasadı bol sarı domatesi ilk kez Moskova yakınlarındaki kuş pazarında keşfedilen bir domates çeşididir. 250-350 grama varan söğüşlük tip, üstlerden basık ve yassı bir domatestir. Tadı meyvemsi ve tatlı olmasının yanı sıra diğer turuncu ve sarı domateslere nazaran dengeli bir oranda asitlidir aynı zamanda. Dolgun, sert sulu, zengin aromalı sarı domatesi en lezzetli ilk 10 domatesimizden de biridir.

68-78 günde hasata varan, sırık tip sarı domatesi taze olarak salatalarda, dilim olarak tost ve söğüş tabaklarında, pişirilerek sos ve konservelik olarak tüketilebilir. Ender varyete mutlaka domates tutkunlarının denemesi gereken domateslerden biridir.

Siyah Domates

Rusya ’ nın geleneksel domatesidir. Bu nadir domates yuvarlak yapılı, koyu kırmızı, kahverengi ve siyaha yakın renklidir. Meyvesi sulu, çok tatlı ve düşük asitlidir. Kara prens domates siyah domatesler arasında çok sevilen favori bir çeşittir. Soğuk iklim bölgelerinde daha iyi gelişir. 70-80 günde olgunlaşır. Hobicilerin özellikle ekmesi gereken düşük asitli siyah domates.

Ekim zamanı : İç mekanda son dondan 6 hafta önce ekim yapılması tavsiye edilir.Açıkta bahçeye dikim nisan sonu ve mayıs aylarıdır.

 

Pembe Domates

Açık tarla yetiştiriciliğine uygun, sofralık kalitesi yüksek, pembe domates çeşididir. Dal yapısı çok geniş olup meyveleri tamamıyla örter. Meyvesi çok etli ve sulu olup çekirdek oranı fazladır. Raf ömrü azdır.
Turfanda olarak yetiştirilebilmesi nedeni ile her mevsimde tüketilebilmektedir. İçinde A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Taze olarak yenildiği gibi salça, domates suyu, konserve turşu, reçel, ketçap, şeklinde de tüketilmektedir. 5-6 kg domatesten yaklaşık 1 kg salça elde edilebilir.

 

Sindirella Domates

Çeri tipi bir domatestir.
Oval bir şekil oluşturur.
Meyveler ortalama 10-15 g ağırlığındadır.
Mükemmel tat ve lezzete sahiptir.
Tm, V, F2’ye dayanıklıdır.
Güz ve bahar dönemi örtü altı yetiştiriciliğine oldukça uygun bir çeşittir.

Ayaş Domates

– Oturak, standart, orjinal köy tipinde olan bir çeşittir.
– Meyveleri kırmızı-pembe renkte, dilimli ve kalın etli bir yapıya sahiptir.
– Kokulu, bol sulu ve ince kabukludur.
– Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur.

Sıra Üzeri Ekim Mesafesi : 40-60 cm
Sıra Arası Ekim Mesafesi : 90-130 cm
Tahmini çimlenme günü : 10-15 gün

Salkım Domates

MEYVE ÖZELLİKLERİ

130-140 gr. koyu kırmızı renkli kaliteli meyveler.

Kalın kirpikli ve güzel dizilimi ile salkım yapısı hasattan sonra uzun süre albenisini korur.

BİTKİ YAPISI

Güçlü bitki yapısı soğuk dönemde de iyi gelişir. Yüksek For Dayanımı

ÇEŞİDİN ÜSTÜN VASIFLARI

Yüksek verimlidir.
,Hastalıklara karşı dayanıklıdır.
Meyve kalitesi oldukça iyidir.
For dayanımı.dökülme yapmaz.
Erken ve hızla kızarır, hızlı ve erken hasat imkanı sağlar.

YETİŞTİRME TAVSİYELERİ

Dekara 2200-2600 bitki.

Erken dönemde dengeli gübreleme.

Hasat döneminde , kalsiyum ve potasyum ve demir uygulaması ihmal edilmemeli.

Zebra Domates

Kırmızı zebra domates; kırmızı üzerinde turuncu çizgili renklerin güzel bir karışımıdır. Domatesler çok lezzetli, sulu ve tatlıdır. Bu güzel görünümlü domates çok verimli, yuvarlak ve yaklaşık 150 gr ağırlığındadır. 75 günde olgunlaşır. Hobicilerin özellikle ekmesi gereken domates çeşididir.

Ekim zamanı : İç mekanda son don tehlikesinden 5-6 hafta önce ekim yapılması tavsiye edilir.

Kokteyl Domates

Meyve ağırlığı 30 – 35 gr, çok yüksek kalitedir.
Mükemmel koyu kırmızı parlak renklidir.
Çok serttir. Oval meyvelidir. Çatlama yapmaz. Verimlidir.
Hastalık mukavemeti çok iyidir.

NERGİS Domates(Ayaş Tipi Tarla Domatesi)

Oturak,sofralık bir domatestir.Erkencidir.Özellikle geç güzlükte çok başarılı bir çeşittir.Verimi yüksektir.Güz döneminde kısa gün ışığında kırmızı meyve rengini çok hızlı kazanarak erkencilikte başarı sağlar.Bitki habitüsü güçlüdür.Meyve rengi koyu kırmızıdır.Ortalama meyve ağırlığı 150-200 gramdır.

Çeri Domates

-Olgunlaşma süresi tohum dikiminden itibaren 90-100 gün arasında olup, salkım çeşittir.
-Bitki yapısı güçlü ve askıya alındığında uzayabilmektedir.
-Adaptasyon kabiliyeti yüksektir.
-Meyveler üniform, parlak koyu kırmızı renkli ve çok lezzetlidir.
-Tek salkımda 13-15 arası meyve bulunur.
-Meyvesi; yuvarlak ve ortalama 25-30 gr arasındadır.
-Dekara verimi 4-5 ton arasında ve meyve ince kabukludur.
-Hastalığa karşı toleranslıdır.

HIYAR

Ilık iklim sebzesi olan hıyar soğuklara karşı çok hassastır. Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde hemen etkilenir. Hıyar tohumlarının ekildikleri yerde iyi bir çimlenme gösterebilmesi için toprak ısısının en az 11 ° C olması gerekir. Çimlenme için en elverişli toprak ısısı 11-18 ° C arasındadır. Sıcaklık yükseldikçe buna paralel olarak çimlenme hızı da artar. Yazın sıcak ve kurak devrelerde sulama yapılarak bitki su düzeni normal sınırlar içinde tutulmaz ise hem gelişimi yavaşlar hem de meyveler sürat ile acılaşır. Bu yüzden verimden en iyi şekilde faydalanabilmek için özellikle Bölgemizde ilkbaharda soğuk tehlikesi geçer geçmez ekimi yapılmalıdır. Aksi halde ekimde gecikilirse o oranda sıcak ve kurak döneme yakalanır ve iyi bir sonuç alınmaz.

Yetiştirme Tekniği

Hıyar arzu edilen hasat zamanına ve çeşit karakterine göre açıkta veya seralarda yetiştirilebilir. Açıkta veya seralarda genel olarak üç ayrı usulle yetiştirilmektedir.
Tohumların yastık, kasa veya saksılara ekilerek burada yetiştirilen fidelerin daha sonra esas yerlerine dikilmesi suretiyle yetiştirme,
Tohumların doğrudan doğruya açıkta yerlerine ekilmesi suretiyle yetiştirme,
Seralarda askıya alınmak suretiyle yetiştirme.

Toprak Hazırlığı

Toprağın ekim ve dikim için hazırlanmasında toprak karakteri, uygulanacak sulama sistemi ve yetiştirme metotları gibi faktörler göz önünde tutulmalıdır. Hıyar köklerinin rahatlıkla gelişebilmesi için toprağın iyice havalandırılmış olması gerekir. Toprak tam tavında iken işlenmelidir. Bu yüzden eğer gerekiyorsa tarlanın önce sulanması ve bunun ardından toprak tava gelir gelmez fazla gecikmeden sürülerek işlenmesi gerekir. Ayrıca keseklerin ufalanmasını ve toprak yüzeyinde bulunan çeşitli bitki artıklarının temizlenmesini sağlamak amacıyla dikkatli bir tırmıklama yapılır. Böylece hem toprak ekime ve dikime hazır hale gelir hem de sulamaların daha rahat yapılması sağlanır.

Seralarda toprak hazırlığı bel ile yapılır. Daha önce dezenfekte edilen toprak uygun tavda bellenerek işlenmelidir.

Topraktaki hastalık kaynaklarının yok edilmesi için ya sera toprağının üç yılda bir değiştirilmesi veya toprağın ekimden önce dezenfekte edilmesi (ilaçlanması) gerekir. Ancak sera toprağının değiştirilmesi çok zahmetli ve pahalı bir işlem olduğu için tünel yerinin değiştirilmesi ya da toprağın kimyasal maddelerle dezenfekte edilmesi daha uygun olur.

En etkili dezenfeksiyon şekli toprağın göz taşı eriyiği ile ilaçlanmasıdır. Bunun için ekim veya dikimden önce %0.6’lık (100 lt suya 600 gr) göz taşı eriyiğinden 1 m2 ye 5 litre süzgeçli kova ile verilmeli, 10 dakika sonra aynı miktarda temiz su ile sulanmalıdır. Bu işlem her yıl tekrarlanmalı ve uygulamadan önce çiftlik gübresi toprağa verilmiş olmalıdır.

Hasat

Çeşidin erkencilik özelliği ile yetiştirme ve bakım şartlarına göre tohum ekiminden 55-70 gün sonra hasada başlanabilir. Hıyarlarda ilk hasat için en uygun zaman meyvelerin normal çeşit iriliğinin 1/3’ü veya en fazla 1/2’sini aldığı zamandır. Hasadın gecikmesiyle meyveler fazla irileşir, şekil bozulur ve pazar özelliğini kaybeder.
Hasat da meyveler dala bağlanan sapından keskin bir bıçak veya makasla kesilerek toplanır. Mümkünse sabah erken saatlerde hasat yapılmalıdır.

Salkım Hıyar

Serada Dikim
Hıyar fideleri 4. yaprak meydana geldiğinde fazla bekletilmeden hazırlanmış olan fide dikim yerlerine tek sıra olmak üzere sıra üzeri ve sıra arası 40 – 75 cm. mesafelerle dikilmelidir. Fidelerin dikimi esnasında toprak nemi (tav) yeterli olmalıdır. Dikim, havanın serin olduğu saatlerde yapılmalıdır.
Askıya alma
Hıyarlar 10-15 cm. boylanınca dip kısmından ileride bitkiyi boğmayacak şekilde genişçe olmak şartıyla bir düğüm atılır ve diğer tepedeki tele bağlanarak yapılır.

Nefer(Sırık Ve Tarla) Hıyar

Partenokarpik, tamamı dişi çiçekli bir bitkidir.
Orta güçlü bitki yapısı vardır.
Tekli meyve özelliğindedir.
Çok erkenci bir çeşittir.
Külleme ve mildiyö hastalıklarına toleranslıdır.

16 – 18 cm kadar boylanır.
Sert meyvelidir.
Koyu yeşil ve çok kaliteli bir çeşittir.
Çok yüksek verimlidir.

Beit Alfa Hıyar

Toros F1 Güçlü bir bitki yapısına sahip olup, çoğunlukla dişi çiçek açar. Meyveler Beit Alpha tipinde ve daha gösterişli görünüme sahiptir. Meyveler 17-18 cm uzunluğunda, düzgün silindirik, çiçek burnuna doğru sivrice, hafif oluklu ve parlak albenili koyu yeşil renklidir. Toros F1 soğuk ilkbahar aylarında alçak tünel altında ve sıcak günlerde Açık Tarla üretimine uygundur.

PATLICAN

Topan Patlıcan

Toparlak bir patlıcan çeşidi. bildiğimiz patlıcandan şekilden başka fazla farkı yoktur.
Toparlak ve biraz daha çekirdekli bir patlıcan türüdür. özellikle közleme için idealdir.
Her türlü toprakta adaptasyon sağlayan,bitkileri orta yükseklikte iyi ve güçlü dallara sahip olan orta erkenci meyvesi siyahımsı mor parlak renkte çapı ve uzunluğu 10-12 cm olan yuvarlak (top) patlıcan çeşididir.
Sera ve açık tarla yetiştiriciliğine uygun bir çeşittir.

Aydın Siyahı Patlıcan

Patlıcan tohumu ancak sıcakta çimlenir.
Tohumlar şubat ,mart aylarında oda ısısında çimlendirilir.
Fideler çıkınca daha serin ve aydınlık bir yere alınır.
Bahçeye dikilmeden önce yavaş yavaş açık havaya alıştırılmalıdır.
Hastalıklara dayanıklıdır fazla ilaç istemez. Böcek musallat olursa her gün elle toplanmalıdır.
Çiçek zamanı ilaç yapılırsa döllenmeyi önleyerek meyve kaybı yapabilir.
Ege, Akdeniz, Karadeniz bölgesinde çok yetiştirilir.
Meyve boyu 30-35 cm kadar ulaşabilir.
Kızartmalık ve yemeklik olarak kullanılır ve uzun düzgün şekillidir.
Koyu siyah renkli az çekirdeklidir.
Erkenci olup acılaşma göstermez ve fide dikiminden itibaren 70-75 günde hasada gelir.
Dekara verimi 3-4 ton arasındadır.

Karnaz Patlıcan

Şekli: Meyveleri 22–25 cm uzunluğunda, uçları yarım sivridir.
Renk: Parlak siyah renkli albenisi yüksektir.
Tat: Çok lezzetlidir.
Dayanıklık: Raf ömrü uzun, nakliyeye dayanıklı olması nedeniyle ihracatçıların çok beğendiği ve daha yüksek fiyatla satın aldığı çeşittir.

Kavun Fidesi

Kavun, kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir.
Bir yıllık otsu bir bitkidir.
Sürüngen gövdesi metrelerce uzayabilir.
Yaprakları yürek biçiminde iridir.
Bir eşeyli ve bir evcikli çiçekleri yaprakların koltuk altından çıkar.
Türüne ve çeşidine göre kalın kabuklu iri meyvesinin içi etli, sulu ve bol çekirdeklidir.

Ilık iklim bitkisi olan kavunun,tohum ekiminden hasadına kadar 80-120 gün geçer.
Ancak erkenci kavun üretiminde tohumlar, doğrudan doğruya tarlaya ekilmeyip torbada fideleri yetiştirilmek üzere 4-5
haftalık süreyi sera, sıcak yastık veya naylon örtü altında geçirir.

Karpuz Fidesi

Karpuz tek yıllık bir bitkidir.
Gövdesi tüylü olup kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilir.
Kökleri susuz olarak yetiştirilen yerlerde oldukça derine inmesine rağmen sulanan şartlarda saçak kökler daha çok 40 -50 cm derinlikte yoğunlaşır.
Sıcak ve ılık iklim bitkisidir.
HASAT
Meyve sapına bağlı bulunan kulakçıklar kuruduğunda,meyve sapı inceldiğinde ve meyve kabuğu olgunluk parlaklığına ulaştığında elle yapılmaktadır.

Pepino Fidesi

Ana vatanı Güney Amerika olan ve son yıllarda Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanan tropikal egzotik meyve pepino, içerdiği yüksek potasyum oranı ile kan şekerini düşürüyor, barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı koruyor.

Meyvenin Bilinen Faydalı Özellikleri

1 – Şeker Hastalıkları,
2 – Kemik Erimesi,
3 – Dalak Yetmezliği (TROMOKSİN),
4 – Bağırsak Kanseri,
5 – Gen Hastalıkları,
6 – Mide Rahatsızlığı,
7 – Anemi(KANSIZLIK) Hastaları,
8 – Hemofili Hastalıkları (Kanın pıhtılaşmasında ki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığı),
9 – Kilo Problemi Olanlar Daha Çok Tüketmektedir.

Kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir. Ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.

Altın Çilek Fidesi

ALTIN ÇİLEK DİKİM ŞEKLİ ve BUDAMA

Altın çilek, bir kökünden yıl boyunca 2.5-3 kg meyve alınabilen bir bitkidir. İyi bir bakımla dekardan 5 ton civarı yıllık meyve hasadı yapılabilir. Ekim öncesinde toprağa 50 kg/dekar fosfat ve 200 kg/dekar yanmış ahır gübresi atılması yararlı olacaktır. Kimyasal gübreyi çok fazla seven bir bitki değildir. Özellikle azotlu gübrelerin fazla kullanılması halinde çiçeklenmeyi azaltan ve boyuna büyüyen bir bitki.

Tohumdan fide edilerek büyütülen altın çilek, torf içerisinde ve kasalarda belli bir olgunluğa geldikten sonra tarlaya alınmaktadır. Tohum atılacak torf sıcaklığı 20 derece ve nispi nem %65-70 civarında olmalıdır. Tohumlar 0.5-1 cm derinliğe atılmalıdır. Çok yüzlek ve çok derin ekimlerden kaçınılmalıdır. Uygun koşullar altında tohumlar 7-10 gün içerisinde çimlenir ve 45-60 gün içinde de dikime hazır hale gelmektedir.

Belirgin bir zararlısı olmayan altın çilek, Gut hastalığına da çok iyi gelmektedir. Tarlada dikim aralığının 50×100 cm olması tavsiye edilir.Dediğim gibi kimyasal gübreleri çok fazla sevmeyen bir bitki olduğu için kimyasal gübre kullanımından özellikle de azotlu gübrelerin fazla kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Fide döneminde fazla nemi seven altın çilek, yetişme döneminde ise yüksek nemden hoşlanmaz ve yüksek neme bağlı olarak mantari hastalıklar artar; buna karşın kök bölgesinin düzenli olarak su alması gerekir.

Soğuğa karşı dayanıksız olan bir bitkidir. 10 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda bitki gelişimi tamamen durur. Fide döneminde 18-20 ºC sıcaklıklarda iyi bir bitki gelişimi sağlanmasına karşın, özellikle çiçeklenme döneminde 30 ºC’nin üzerindeki sıcaklıkları sevmez ve çiçek dökümüne neden olur.

Fide döneminde, fideler 5-6 gerçek yaprağa ulaştıklarında dikimi yapılır. Dikimde en çok dikkat edilmesi gerekenler havanın serin olduğu saatlerde dikim yapılmalı, 50×100 cm aralıklarla dikilmeli,dikimde çukurlar derin olmalı ve kök boğazına kesinlikle toprak gelmemelidir.Toprak yüzeyiyle torf yüzeyi aynı hizada olmalıdır.(Kasa-fidan tüpü derinliği ve kazılan çukur derinliği aynı olmalıdır.) Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir ve bitki 20-30 cm uzunluğa geldiğinde ipe alınmalıdır.

Dip kısmından geniş bir düğümle askıya alınan altın çilek bitkisinin gövdesi ve büyüme noktaları çok gevrek olduğu için askıya alınırken çok dikkat edilmesi gerekir ve kırılabilirler. 8-10 civarında yan dal veren bitkinin yan dal sayısı 4’e indirilmelidir.Bu da bize daha iyi ışıklanma,daha iyi hava alma ve meyve kalitesinin arttırılmasını sağlar.

Sabahın erken saatlerinde yapraklar donuk renkte ise bitkinin sulanması gerekir. İlk meyveler görüldükten sonra sıcak havalarda hafif topraklarda her 2-3 günde bir,ağır toprakta 3-7 günde bir sulanmalı,az su sık aralık prensibi uygulanmalıdır. Damla sulamada; 1.5 ton/da’dan başlanır bitki büyüklüğüne göre 5 ton/da ile noktalanır. Damla sulama; bitkinin su ihtiyacını günlük olarak cevap verebilmesi yanında, gübrelemenin de birlikte yapılmasına imkan vermektedir. Sulama zamanını tayinde en pratik yol, bitkinin kök bölgesindeki toprağın tavını kontrol etmek ve buna göre sulama yapmaktır.

To top
WhatsApp Sipariş Ver
Size Yardım Etmemi İstermisiniz?
Merhaba
Sebze Fidesi – Aksel Bahçe
İle İlgili Size Yardım Etmemizi İsterimsiniz?