Regina Kiraz Fidanı oldukça verimli bir çeşittir. Meyvesi çok iri, sulu, sert ve albenilidir. Meyve rengi siyahımsı kırmızı renktedir. Temmuz ayının ilk haftası hasat edilir. Tozlayıcıları; Lambert, Starks Gold çeşitleridir.
TOPRAK Kiraz kireç oranı düşük,drenajı iyi,derin ve hafif topraklardan hoşlanmaktadır. Taban suyu seviyesi 1m’nin altında olmalıdır.
İKLİM Kiraz ağaçları sıcak bir büyüme sezonu,kış mevsiminde belli bir süre dinlenme,yağmursuz bir çiçeklenme ve hasat dönemini severler. Kiraz,soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyve türüdür. 1000 saatin üstünde soğuklama ister. Bu ihtiyacı karşılanmaz ise düzensiz çiçeklenme ve çiçek silkmeleri görülür. Yaklaşık 1000 m. rakım yetiştiricilik için idealdir. Kış soğuklarının –20 ºC’nin altına düştüğü yerlerde kiraz yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Aşırı yaz sıcakları çift pistil oluşumunu,dolayısıyla ikiz meyveyi teşvik ettiği için istenmemektedir.
KİRAZ FİDANI NASIL EKİLİ? Sonbaharda toprağın 10-15 cm derinlikten işlenmesi çok önemlidir. Derin sürüm kesinlikle yapılmamalıdır.
KİRAZ FİDANI NASIL SULANIR ? Yıllık yağışın 600 mm ve üzeri olduğu bölgelerde sulamaya ihtiyaç duyulmaz. 600 mm’nin altında yağış alan bölgelerde ise 2-3 kez sulama yeterlidir. Kirazda damla sulama ve mini yağmurlama sistemleri ile sulamanın yapılması iyi olur. Kurak giden yıllarda çiçeklenme döneminde toprağın yeterince nemli tutulması önemlidir. Hasattan hemen önce verilen su meyve iriliğini etkilese de meyve eti sertliği ve tat üzerinde olumsuz etki yapar. Ayrıca bu dönemdeki sulamalar ağaç sağlığını da olumsuz etkiler. Hasat sonrası sulama yeni oluşan çiçek gözlerinin gelişimi için faydalı olacaktır.
KİRAZ FİDANINDA GÜBRELEME Gübrelemede şu noktalara dikkat edilmelidir: Toprak yapısı Sulama miktarı ve sulama şekli Ağaçların yaşı ve gelişme durumları Ağaçların verimliliği
En doğru gübreleme toprak tahlilleri sonucu yapılan gübrelemedir.
İki yılda bir dekara 2-3 ton yanmış ahır gübresi uygulanmalıdır.
Verimdeki bir ağaca ortalama 2-3 kilo amonyum sülfat, 1 kg triple süper fosfat, 1 kg potasyum uygulanmalıdır. Fosforlu ve potasyumlu gübreler sonbaharda uygulanmalıdır. Azotlu gübrelerin birinci uygulaması ilkbaharda, ikinci uygulaması çiçek dökümü sonrası, son uygulaması ise hasattan sonra yapılmalıdır. Gerekliliği durumda yaprak gübreleri bitki besin elementi noksanlıklarında kullanılmalıdır.
KİRAZ FİDANINDA BUDAMA NASIL YAPILIR? Kiraz ağaçları dikine büyüyen ağaçlardır. Bu nedenle piramit veya değişik doruk dallı budama sistemleri tercih edilmelidir.
Dikimden sonraki birkaç yıl içerisinde budama ile ana dallar iyice oluşturulduktan sonra yapılacak budamalar kuruyan tacın iç kısmını sıkıştıran çok zayıf büyüyen ve ana dallarla rekabet edebilecek obur dalları kesmekten ibarettir. Fidan dikildiği yıl gözler iyice kabardığında 70-75 cm yükseklikteki uygun bir göz üzerindeki hafif eğimli tepe kesimi yapılmalıdır. Tepesi kesilen fidana %2’lik bordo bulamacı uygulanmalıdır. Gözler kabarıp sürgünler 2-3 cm’ ye ulaşınca lidere rakip olabilecek, liderin altında ki 3-4 göz kopartılarak çıkartılmalıdır. Ayrıca aşı noktasından 40 cm yüksekliğe kadar olan sürgünler ve gözlerde çıkartılmalıdır. Böylece fidan üzerinde lider göz ve ana dalları oluşturacak 4 göz bırakılmış olur. Seçilen dört ana dalın ana gövde üzerinde birbirinde 25-30 cm uzaklıkta ve ana gövde ile aralarındaki açının 45-60 derece olması sağlanmalıdır. Kirazda dal açımı, ilk yıldan itibaren özellikle 3 yıl mutlaka yapılmalıdır. Dallar yere paralel konuma getirmeye çalışılmalıdır.
REGİNA KİRAZ FİDANINDA HASAT Hasat olgunluğuna erişmiş meyveler yani çeşide özgü renk, tat, aroma ve iriliğe ulaşmış meyveler sıcak olmayan saatlerde elle ve sapları ile toplanmalıdır.
KİRAZ HASTALIK ve ZARARLILARI Kirazlarda yaygın olarak görülen hastalıklar Bakteriyel kanser, dal yanıklığı ve Monilya’dır. Kirazda en çok dikkat edilmesi gerekli zararlı kiraz sineğidir. Diğer zararlılardan kırmızı örümcek, kabuklu bitler, yazıcı böcek ve yaprak bükenler zaman zaman önemli sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır