asma
elma
goji bery
erik
kiraz
seftali
domates

Patlıcan

Patlıcan

PATLICAN

Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir.Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M.Ö 5.yy ‘da Hindistan’da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika’ya sonra Doğu Akdeniz’e ve Avrupa’ya getirilmiştir. Avrupa’ya getirilmesi 16. yy’ da İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Avrupa’ya ilk getirilişinde süs bitkisi olarak kullanılan patlıcan, dünyada üretilen yaş sebzeler arasında 6. sırada yer almaktadır. İçeriğinde düşük nikotin barındırması nedeniyle patlıcanı tüketen tek canlı türü insandır. Tropik bölgelerde çok yıllık bitki özelliği gösterirken bu kuşağın dışındaki iklim kuşaklarında bir yıllıktır.

Patlıcan Çeşitleri

Seçici olmamakla beraber başarılı olarak yetiştirilebilmesi için organik maddece zengin tınlı-killi yapıdaki topraklarda daha iyi sonuç verir.Patlıcan yetiştiriciliğinde çok ağır killi ve çok hafif karakterli topraklardan kaçınılmalıdır.Toprak PH sının 5.5-6.5 değerleri arasında olması başarıyı artırır.

19topak patlıcan copy

4-5 gün sonra meydana gelen çatlamaların büyümesini önlemek amacıyla sulama yapılır. Düzenli sulamalarla,4-5 yapraklı olması ve toprak üstünden 15-20 cm boy alması beklenerek,bu dönemde ilk çapası yapılır. Çapalamadan sonra 3-4 gün sulama yapmayarak yabancı otların ölmesi sağlanır.

25karnas patlıcan copy

Hasat: Çeşit hasat iriliğini aldığında aşağıdan yukarı çekilerek hasat yapılır . İlk meyveler genellikle uç kısımları çamur veya toprağa temas ederek gelişir. Bu nedenle ilk meyvelerde şekil bozuklukları ve böcek zararlarına sıkça rastlanır.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

Fidan Satış Fide Satış Tohum Satış Gübre Satış

Konularında Uzman Müşteri Temsilcilerimiz İle

Görüşebilirsiniz...

Aksel Bahçe

You must be logged in to post a comment