asma
elma
goji bery
erik
kiraz
seftali
domates

Kiraz Meyve Fidanı

Kiraz Meyve Fidanı

Kiraz Meyve Fidanı

131-ziraat--9----32--vert

0900 ZİRAAT BODUR ANAÇLI

resimlermustafa_026

Ağaçları çok kuvvetli ve dik gelişir. Kendine verimsiz olduğundan mutlaka tozlayıcı gerekir. Meyveleri iri, uzun saplı, meyve kabuğu kırmızı, meyve eti açık kırmızıdır, sert, gevrek ve suludur. Taşımaya karşı dayanıklı olduğu için ihracatta istenilen bir çeşittir. Kiraz ihracatımızın %90 ’ını oluşturur.
Hasat zamanı: Rakıma bağlı olarak değişmekle beraber 900-1000 m rakımda Haziran ayının 3. haftası ile son haftası arasındadır. Toros yaylalarında 1500-2000 m. de Temmuz ayının sonu, Ağustos ayının ilk haftasına kadar hasat uzamaktadır. Malatya’da Dalbastı, Çanakkale’de fıs fıs, Akşehir’de Akşehir Napolyon’u , Uluborlu’da Uluborlu Kirazı, Salihli’de Allah Diyen olarak bilinir.
Tozlayıcıları; Lambert, Starks Gold, Regina, Bigarreau Gouceher tarafından tozlanır. Regina’dan 2-3 gün önce çiçek açar.

STARKS GOLD

image029

Ağaçları yarı kuvvetli ve dik gelişir. Çok verimlidir. Meyveleri orta irilikte meyve kabuğu sarı renktedir, meyve eti sert, orta sulu ve lezzetlidir. Sofralık kalitesi iyi değildir.Çekirdekleri çıkarılarak ihraç edilmekte ve değişik gıda boyalarıyla boyanarak sanayinde kullanılmaktadır.
Hasat zamanı: Haziranın 15’inde olgunlaşır ve Haziran ayının son haftasında hasat edilir. Meyveleri 3-4 gr. ağırlığındadır. Reçel üretimi ve salamura olarak değerlendirilmektedir. Endüstri çeşidi olarak gittikçe öneminin artacağı tahmin edilmektedir. % 3 oranında meyve çatlaması yapar ve taşımaya dayanıklılığı azdır. Lambert, 0 900 Ziraat çeşitleri tarafından tozlanır. Bol ve geç çiçek açması nedeniyle bir çok kiraz çeşidine tozlayıcı olarak kullanılmaktadır.

REGİNA

image027

Ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişir oldukça verimlidir. Meyveleri iri, uzun ve kalın saplı, meyve kabuğu koyu kırmızı siyah arasındadır, meyve eti kırmızı meyveleri sert, sulu, aromatik ve tatlıdır. . Hasat zamanı: 0900 Ziraattan 7-10 gün sonradır. Tozlayıcıları: Starks Gold, Kordia, Karina, Summit, Sam, Schneiders Spate Knorpelkirsche’dir . Melezleme sonucunda elde edilmiştir. Ticari olarak 1981 yılında piyasaya çıkmıştır. Ağaçları kuvvetli ve güçlüdür piramit şeklinde büyür. Dallar yayvan ve aşağı doğru eğiktir. Çiçeklenmesi oldukça geçtir.

SWEET HEART

image027

Ağaç özelliği: Ağaçları yayılarak büyür erken yaşlarda ve bol meyve verir. Bundan dolayı çok kuvvetli budanmalıdır.. Verimi yüksek ve süreklidir. Meyveleri, kuvvetli budandığı taktirde iri, kalp şeklindedir. Meyve rengi canlı kırmızı ve parlaktır. Meyve eti kırmızı, oldukça sert, sulu ve tatlıdır. Çatlaması azdır.
Hasat zamanı: 0900 Ziraat’tan 15-20 gün sonra hasat edilir. Kendine verimli bir çeşittir. Çok verimli olması nedeniyle kuvvetli gelişen (kuş kirazı, mahlep ile) klon anaçları üzerine aşılanması tavsiye edilir.

130-ziraat--9----37--vert

KİRAZIN FAYDALARI

Baharın habercisi kirazın kolesterolü ve kan şekerini düşürücü, kalp sağlığını iyileştirici etkisi var. İşte kirazın faydaları…

• Kiraz fitokimyasallar açısından zengindir. Bunlar: anthocyanins (meyve ve sebzelerin rengini veren pigmentler; ki bunlar hücreleri zararlı kanserojen maddelere karşı koruyan antioksidan özellikleri sebebiyle kansere karşı seçenek oluşturabilirler). Aynı şekilde bir flavonoid olan quercetinki içinde hem anti-kanser bir oluşum, hem de anti-imflamotoral ve intihistaminik (alerji ve enfeksiyon önleyici) özellikler taşıyan bir antioksidandır.
• Kiraz hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.
• 100 gram kirazda, 17 bin miligram C vitamini bulunmaktadır. Her insanın günde 60-80 miligram C Vitamini alması gerekiyor.
• B1, B2, B5 vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum da bulunmaktadır.
• Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlayabilir. Bu nedenle romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde kullanılabilir.
• Kabızlığı önlemede etkilidir.
• Kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olabilir.
• Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.
• Aşırı ilaç tüketimi ile karaciğerde oluşan yükün azaltılmasında yardımcı olabilir.
• Nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur.
• İçerdiği meyve şekeri levüloz rahat sindirilebildiği için, şeker hastaları da kirazı yanında protein kaynağı besinlerle birlikte tüketebilir.
• A vitamininin önemli bir kaynağı olan karoteni içeren kiraz, göz problemlerinin önlenmesinde yardımcı olabilir.
• 20 kirazda 12 – 25 miligram arasında antosiyanin bulunmaktadır, bu da bir aspirinden on kat daha etkilidir.
• 30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay, böbrekleri çalıştırarak, diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyicisi, safra akımını sağlayıcı, bağırsak düzenleyici etki gösterebilir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

Icon Icon Icon Icon