asma
elma
goji bery
erik
kiraz
seftali
domates

Hıyar Yetiştiriciliği

Hıyar Yetiştiriciliği

Hıyar Yetiştiriciliği

hıyar yetiştiriciliği-vert

– TANIMI
– HIYARLARIN SINIFLANDIRILMASI VE
PARAMETRELER
A) SOFRALIK HIYARLAR
B) TURŞULUK HIYARLAR
– BESİN VE SAĞLIK DEĞERİ
– TÜRKİYE’DE HIYAR ÜRETİMİ VE İHRACATI
– İHRACAT
– DÜNYA HIYAR ÜRETİMİ
– HIYAR ÇEŞİTLERİ
– KIŞLIK TİPLER
– YAZLIK ÇEŞİTLER
– SONBAHAR VE İLKBAHAR ÇEŞİTLERİ
– BİTKİSEL KARAKTERLER
– KÖK VE BİTKİ YAPISI
– YAPRAK
– ÇİÇEK
– MEYVE
– TOHUM
– HIYARLARIN TOPRAK İSTEKLERİ
– HIYARIN SU İSTEĞİ
– HIYARIN İKLİM İSTEĞİ
– MÜNAVEBE (ROTASYON)
– FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ
– AŞILI HIYAR FİDESİ 55
– DİKİM ÖNCESİ SERA HAZIRLIĞI
– DİKİM
– BAKIM İŞLERİ
– ÇAPA, BOĞAZ DOLDURMA, ASKIYA ALMA
– Serada Askıya Alma
– BUDAMA
1- Yaprak Budaması
2- Sürgün (Koltuk) Budaması
3- Uç Alma
4- Sülük Alma
5- Erkek Çiçekleri Toplama
6- Kalitesiz Meyveleri Toplama
– Serada Sonbahar Yetiştiriciliğinde Budama
– Serada İlkbahar Yetiştiriciliğinde Budama
– Serada Tek Ekim Yetiştiriciliğinde Budama
– SULAMA
– Çukur Açma Yöntemi
– HIYARIN BESİN MADDE İSTEĞİ VE GÜBRELEME
– SOFRALIK HIYARLARDA MAKRO VE MİKRO
ELEMENTLERİN UYGUN SINIRLARI
– KRİTİK VE AŞIRI (TOKSİSİTE) SEVİYELERİ
– BESİN MADDESİ NOKSANLIKLARI
– Azot Noksanlığı
– Fosfor Noksanlığı
– Potasyum Noksanlığı
– Kalsiyum Noksanlığı
– Magnezyum Noksanlığı
– Demir Noksanlığı
– Mangan Noksanlığı
– Bakır Noksanlığı
– Çinko Noksanlığı
– Bor Noksanlığı
– Azot Fazlalığı
– BESİN MADDESİ NOKSANLIKLARINDA
KULLANILACAK GÜBRELER
– GÜBRELEME
– BESİN MADDESİ İHTİYACI
– GÜBRE FORMÜLASYONU VE MİKTARI
– TEMEL GÜBRELEME
– ÜST GÜBRELEME
– TOPRAKSIZ TARIM
– YAPRAK GÜBRELEMESİ
– AÇIK TARLADA GÜBRELEME
– TOPRAK ANALİZİ
– YAPRAK ANALİZİ
– MALÇLAMA
– SERALARDA PASİF ISITMA SİSTEMLERİ
– ALÇAK PLASTİK TÜNELLER
– ISI PERDELERİ
– SU ŞİLTELERİ (SU YASTIKLARI)
– YAĞMURLAMA
– SERA İKLİMİNİN AYARLANMASI
– SERALARDA HASTALIK VE ZARARLILARA
KARŞI KORUYUCU ÖNLEMLER
– HASAT
– DEPOLAMA, AMBALAJLAMA
– VERİM
– PARAZİTİK OLMAYAN ARAZLAR
1- KONUYA GİRİŞ
2- ARAZLARIN TANIMLARI
2a- KÖTÜ İKLİM KOŞULLARI
2b- FİTOTOKSİK SEBEPLER
2c- FİZYOLOJİK NEDENLER
2d- GENETİK SEBEPLER
2e- DİĞER SEBEPLER
– TURŞULUK HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİ
– ÇİÇEK YAPISI
– İKLİM
– TOPRAK
– TOHUM VE BİTKİ SIKLIĞI
– TURŞULUK HIYAR ÇEŞİTLERİNDE
ARANAN ÖZELLİKLER
– YETİŞTİRİCİLİK
– SULAMA
– GÜBRELEME – YAPRAKTAN GÜBRELEME
– TOZLAŞMA
– HASTALIK, ZARARLI VE
YABANCI OTLARIN KONTROLÜ
– ZARARLILAR
– HASTALIKLAR
– BAZI GENEL PROBLEMLER
– SARARMA VE AZ GELİŞME
– SOLGUNLUK VE KURUMA
– YAPRAK YÜZEYİNDEKİ KURUMALAR
– BİTKİ YALNIZCA ERKEK ÇİÇEK VERİYORSA
– KÜÇÜK MEYVENİN SARARIP DÜŞMESİ
(İğleme)
– MEYVEDE ŞEKİL BOZUKLUĞU
– HASAT
– HIYARIN ZİRAİ MÜCADELE SORUNLARI
1. KONUYA GİRİŞ
2. SORUNLARA TOPLU BİR BAKIŞ
3. a- Mantari Hastalıklar
a.1- Kök ve Saçak Hastalıkları
a.2- Toprak Üstü Hastalıkları
(Yaprak, Çiçek, Meyve, Gövde, Dal…)
b- Bakteriyel Hastalık Etmenleri
b.1- Kök Boğazı ve Gövde Hastalıkları
c- Nematod Kaynaklı Etmenler
c.1- Saçak ve Köklerde
d- Zararlı Böcek Sorunları
d.1- Toprak Altı Zararlıları
d.2- Toprak Üstü Zararlıları
e- Virüs ve Benzeri Hastalıkları
e.1- Tamamı Toprak Üstü Organlarda
(Özellikle Yaprak, Çiçek ve Meyveler)
3. SORUNLARIN ÖZEL TANIMLARI
3.1. Mantari Hastalıklar
3.1.a- Fide Dönemi Hastalıkları
a.1- Pythium spp. ve Phytophtora spp.
a.2- Rhizoctonia solani
a.3- Phomopsis sclerotiodes
3.1.b- Toprakaltı Kaynaklı Diğer Sorunlar
3.1.c- Toprak Kaynaklı
Hastalıkların Genel Kontrolleri
A- Toprak Solarizasyonu
B- Toprak İlaçlaması
3.1.d- Bitki Döneminde
Topraküstü Hastalıklar
d.1- Pseudoperenospora cubensis
(Yalancı mildiyö)
d.2- Külleme Hastalıkları
(Erysiphe sp. ve Sphaerotheca sp.)
d.3- Kurşuni Küf (Botrytis cinerea)
d.4- Sclerotinia sclerotiorum
(Beyaz Küf veya Pamucak)
d.5- Cladosporium cucumerinum
(Uyuz, Gummosis…)
d.6- Çeşitli Yaprak Leke Hastalıkları
3.2- Bakteriyel Hastalıklar
3.2/a- Pseudomonas lachrymans
(Köşeli Leke Hastalığı)
3.2./b- Erwinia tracheiphila
(Bakteriyel Solgunluk)
3.3. NEMATOD’LAR
4. ZARARLI BÖCEKLER
4.a- Toprakaltı Zararlıları
a.1- Tırpan Kurdu
(veya Bozkurt) (Agrotis spp.)
a.2- Danaburnu (Gryllotalpa gryllotalpa)
4.b- Topraküstü Zararlıları
b.1- Yaprak Bitleri (Aphis spp.)
b.2- Beyaz Sinek (Bemisia tabaci)
b.3. Empoaska (Yeşil Böcek)
(Empoasca spp.) Yaprak Pireleri
b.4- Tripsler (Thrips spp.)
b.5- Diğer Sokucu – Emici Zararlılar
b.6- Yaprak Galeri Sinekleri
(Liriomyza spp.)
b.7- Kırmızı Örümcekler
(Fam. Tetranychidae)
b.8- Saman Akarları
(Fam. Tarsonemidae)
5- VİRÜS HASTALIKLARI
5.a- Hıyar Kültürlerinde Önemli
Virüs Sorunlarından Örnekler
6- İLAÇLI MÜCADELEDE TEMEL PRENSİPLER
6.a- Doz Kavramı
6.b- Yaprak Altı İlaçlaması
6.c- Zamanlama
6.d- İlaç Karışımları
6.e- Sera Şartlarında Hıyar Yetiştiriciliğinde
İlaçlama Sayısını Azaltacak
Olan Kültürel Tedbirler
– HIYAR STANDARTLARI
1. AVRUPA BİRLİĞİ (AB) STANDARTLARI
2. TÜRK STANDARTLARI
3. PİYASAYA ARZ
4. NUMUNE ALMA VE MUAYENELER
5. ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
6. TÜRK STANDARTLARININ
UYGULANMASI HAKKINDA
– TÜZÜK HÜKÜMLERİNE GÖRE
YAPILACAK İŞLEM

Bütün Sorularınızı WhatsApp Hattımızdan Ziraat Mühendislerimize Ücretsiz Mesaj Atarak veya Arayarak İletebilirsiniz .

 

Icon Icon Icon Icon Icon