Ceviz Meyve Fİdanı

Ceviz Meyve Fidanı

PIC_0007-vert

Fidan dikimi ve dikim aralığı toprak yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir.Dikim aralığı zayıf topraklarda 10 X 10 m. ; kuvvetli, taban yerlerde 12-14 m. olarak ayarlanmalıdır.Çukurlar ise en az 80 cm derinlik, 70 cm genişlik veya 60 cm derinlik, 50 cm genişlik olacak şekilde açılmalıdır. Çukur açılırken üst toprağın bir tarafa ve alt toprağın ayrı bir tarafa çıkarılmasına dikkat edilmelidir. Dikim çukurunun dip kısmına kök gübresi (250 g Triple Süper Fosfat ve 250 g Potasyum Sülfat) karıştırılarak konulmalıdır. Fidanın aşı noktası toprak seviyesinin üzerinde kalacak şekilde dikim yapılmalıdır. Fidan dikimi yapılan yerde hakim rüzgarın estiği yönde fidanların diplerine herek dikilir ve iple bağlanır. Dikim zamanı kırılan kökler kesilmeli ve fidanın aşı bölgesi topraktan yaklaşık 20 cm. yukarıda kalacak şekilde dikimi yapılmalıdır.Dikilen fidanlarda fidanın şekillenmesi için tepe vurması yapılır.Dikilen fidanların gövdesini güneş yanığından korumak için 1:1 oranında plastik beyaz renkli boya : su karışımı ile fidan gövdeleri boyanmalıdır.Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Yeni tesis edilen bahçelerde aşı ile üretilmiş fidanlar kullanılmakta ve bu fidanlar daha erken (yaklaşık 4-5 yaşlarında) meyveye yatmaktadır. Sonbaharda ağaç yapraklarının dökümünden itibaren ilkbaharda bitkiye su yürüyünceye kadar fidan dikilebilir. Kışları ılıman ve çok sert olmamak şartıyla, kurak bölgelerde sonbahar dikimi daha iyi olur.

meyveli_chandler-vert

CHATNDLER

chandler_7-300x172

Chandler ceviz ağacı, ülkemizde son 10 yıldır dikimi yapılarak ciddi verim alınmış ve kendini ispatlamış bir ceviz çeşididir.İyi bakım yapılan bir chandler bahçesinden 6-7 yaşına geldiğinde ağaç başına ortalama 20-30 kilo arasında ceviz almak mümkündür. Chandler ceviz çeşidi ABD ’nin en önemli ticari ceviz çeşididir.İnce kabuklu, az pürüzlü, oval şekillidir.Kabuktan ayrılması kolay olup kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Chandler ceviz içinin beyazlık oranı %90-100’dür ve içleri bütün çıkar. Uç dallarda meyve verdiği gibi, yan dallarda da meyve oranı çok yüksektir.Orta kuvvette büyür. Chandler ceviz ağacı hastalıklara dayanıklı bir çeşittir.Eylül ayının ortalarına doğru hasat edilir.
NOT: Bu çeşidimizin orjinal ismi Chandler ceviz olup, halk arasında Bodur ceviz, Çetlır ceviz, Çetnır ceviz, Çetler ceviz olarak ta bilinmektedir.

FRANGUETTE

franquette

Küçük meyveli olup iç ağırlığı 5.3 gr, iç oranı %46-47, iç rengi ise beyaz olup genellikle çok iyidir. Franquette ağaçları dikine, çok kuvvetli gelişir.Dik ve iri ağaç yapısına sahiptir. Yan dal verimi düşüktür. Chandler’e tozlayıcı olarak yetiştirilir. Geç yapraklandığı için geç donlara karşı dayanıklıdır.

FERNOR

Fernor3-300x300

Fernor cevizi genetik özelliğinden dolayı yüksek rakımlı bölgelerde oluşabilecek İlkbahar ve Sonbahar dolarından zarar görmez. Fernor ceviz meyvelerin ağırlığı ortama 12 gr’dır. İç randımanı %49 olup iç ceviz ağırlığı ortalama 6 gr’dır. Yağ oranı %51 ve protein oranı %20 ‘ dir. Kabuktan ayrılması kolay olup ticari değeri olan bir ceviz çeşididir.Lezzeti çok güzel olup kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.Doğru tozlayıcıları Franquette ve Fernette ‘ dir. Eylül ayının sonlarına doğru hasat edilir.

PEDRO

13-pedro

Yan dallara meyve veren bir cinstir.
Soğuklanma ihtiyacı 400 saattir.
Pedro cevizinin ılıman bölgelere dikilmesi tavsiye edilir.
Açık renkli meyve iç oranı %85’lere kadar çıkabilir.
Taç yapısı toplu ve küçük, ağaçları nispeten kısa boyludur.Ev bahçelerine de tavsiye edilir. Pedro cevizinin kabuktan ayrılması kolaydır.
Cevizin lezzeti çok güzel olup kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.
Ağacı küçük olduğundan sert budamaya gereksinim duyar.
Kendi kendini tozlayabildiği gibi ticari dikimlerde Franquatte ile dikilmesi önerilmektedir.
Eylül ayının sonlarına doğru hasat edilir.

BİLECİK

BİLECİK-2-300x225

Yayvan büyür ve kuvvetli bir taç oluşturur.%30 yan dallarda meyve yapar.
Kabuklu ve iç ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.
Eylül ayı sonlarında hasat edilir. Verimli bir çeşittir.Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir.Özellikle geç donların görüldüğü yörelere tavsiye edilir.

GÜLTEKİN

c3-300x224

gultekin-ceviz-fidani-261x300

Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. İyi kaliteli ve albenisi olan meyvelere sahiptir. Kabuktan kolay ayrılır. Geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir.Gültekin-1 Ceviz çeşidinin meyve salkımı 1-2 ‘ li olur. Tane ağırlığı 17 g, iç oranı %40, içi dolgun, açık beyaz renkli olup, taze ve kurularak tüketilmeye elverişlidir. Şebin Cevizi ve Bilecik Cevizi çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayının ortalarında hasat edilir.

YAVUZ

image072-150x150

Geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Nisbi Periyodisite görülür.Yavuz-1 Ceviz çeşidinin meyvesi oval şekilli olup, kabuktan çok kolay ayrılır. Tane ağırlığı 17.4 g, iç oranı %56, içi dolgun, beyaz renklidir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Eylül ayı sonlarına doğru hasat edilir. Tozlayıcısı Şebin Cevizi, Yalova-3 Cevizi ve Bilecik Cevizi çeşitleridir.

ŞEBİN

image070-150x130

Sık dallı, yayvan bir taç gelişmesi gösterir.
Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir.
Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir.
Meyve yapısı ovaldir. İnce kabuklu olup, kabuktan kolay ayrılır.
Verimi yüksektir ve eylül ayı sonlarında hasat edilir.
Meyve ağırlığı 11,13 gr .Yavuz ve Bilecik çeşitleriyle tozlanır.

tuplu-fernor-ceviz-agaclari-vert

torbalı-ceviz-fidanı-630x300-vert

To top
WhatsApp Sipariş Ver
Size Yardım Etmemi İstermisiniz?
Merhaba
Ceviz Meyve Fİdanı - Fidan - Fide - Tohum - Gübre
İle İlgili Size Yardım Etmemizi İsterimsiniz?