Ceviz Fidanları
CHANDLER CEVİZİ(Amerikan)
4-5 li meyve verebilir
Lezzetlidir
Kaman 1 ve Kaman 5 özelliklerini taşır
Verim Durumu : Çok iyidir
Meyve Ağırlığı (g): – 13
İç Ağırlığı (g): – 6,5
İç Oranı (%): 50
İç Rengi: Beyaz
Tozlayıcısı : Kaman 1
Yapraklanma (uyanma): Geç 1-5 MAYIS
Antraknoza karşı dayanıklıdır
İç Anadolu ve karasal iklime uyum sağlayıp donmalara karşı dayanıklıdır
Yan dal verimi%70-80 ve iç kalitesi (açık renklilik oranı) çok yüksek olan verimli bir çeşittir.
FRANGUETTE
Küçük meyveli olup iç ağırlığı 5.3 gr, iç oranı %46-47, iç rengi ise beyaz olup genellikle çok iyidir. Franquette ağaçları dikine, çok kuvvetli gelişir.Dik ve iri ağaç yapısına sahiptir. Yan dal verimi düşüktür. Chandler’e tozlayıcı olarak yetiştirilir. Geç yapraklandığı için geç donlara karşı dayanıklıdır.
FERNOR
Fernor cevizi genetik özelliğinden dolayı yüksek rakımlı bölgelerde oluşabilecek İlkbahar ve Sonbahar dolarından zarar görmez. Fernor ceviz meyvelerin ağırlığı ortama 12 gr’dır. İç randımanı %49 olup iç ceviz ağırlığı ortalama 6 gr’dır. Yağ oranı %51 ve protein oranı %20 ‘ dir. Kabuktan ayrılması kolay olup ticari değeri olan bir ceviz çeşididir.Lezzeti çok güzel olup kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.Doğru tozlayıcıları Franquette ve Fernette ‘ dir. Eylül ayının sonlarına doğru hasat edilir.
PEDRO
Yan dallara meyve veren bir cinstir.
Soğuklanma ihtiyacı 400 saattir.
Pedro cevizinin ılıman bölgelere dikilmesi tavsiye edilir.
Açık renkli meyve iç oranı %85’lere kadar çıkabilir.
Taç yapısı toplu ve küçük, ağaçları nispeten kısa boyludur.Ev bahçelerine de tavsiye edilir. Pedro cevizinin kabuktan ayrılması kolaydır.
Cevizin lezzeti çok güzel olup kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.
Ağacı küçük olduğundan sert budamaya gereksinim duyar.
Kendi kendini tozlayabildiği gibi ticari dikimlerde Franquatte ile dikilmesi önerilmektedir.
Eylül ayının sonlarına doğru hasat edilir.
BİLECİK
Yayvan büyür ve kuvvetli bir taç oluşturur.%30 yan dallarda meyve yapar.
Kabuklu ve iç ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.
Eylül ayı sonlarında hasat edilir. Verimli bir çeşittir.Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir.Özellikle geç donların görüldüğü yörelere tavsiye edilir.
GÜLTEKİN
Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. İyi kaliteli ve albenisi olan meyvelere sahiptir. Kabuktan kolay ayrılır. Geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir.Gültekin-1 Ceviz çeşidinin meyve salkımı 1-2 ‘ li olur. Tane ağırlığı 17 g, iç oranı %40, içi dolgun, açık beyaz renkli olup, taze ve kurularak tüketilmeye elverişlidir. Şebin Cevizi ve Bilecik Cevizi çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayının ortalarında hasat edilir.
YAVUZ
Geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Nisbi Periyodisite görülür.Yavuz-1 Ceviz çeşidinin meyvesi oval şekilli olup, kabuktan çok kolay ayrılır. Tane ağırlığı 17.4 g, iç oranı %56, içi dolgun, beyaz renklidir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Eylül ayı sonlarına doğru hasat edilir. Tozlayıcısı Şebin Cevizi, Yalova-3 Cevizi ve Bilecik Cevizi çeşitleridir.
ŞEBİN
Sık dallı, yayvan bir taç gelişmesi gösterir.
Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir.
Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir.
Meyve yapısı ovaldir. İnce kabuklu olup, kabuktan kolay ayrılır.
Verimi yüksektir ve eylül ayı sonlarında hasat edilir.
Meyve ağırlığı 11,13 gr .Yavuz ve Bilecik çeşitleriyle tozlanır.
KAMAN
Ortalama meyve ağırlığı 12 g, iç ağırlığı 6,3 g, iç oranı %54, iç yağ oranı %65 olup kuru tüketim için idealdir.Üzüm salkımı meyve sıklığı vardır.Eylül sonunda hasat edilir.Kırma makineleri için ideal şekildedir .Tozlayıcı türü KAMAN 5 tir.
-Salkım 4-8-12 li meyve özelliği vardır.
-Antraknoza ve diğer hastalıklara karşı dayanıklıdır,
-Yan tomurcuklar da % 90 verimlidir,
-İç kurduna dayanıklıdır,
-Meyve ağırlığı kabuklu 12 g.dır,
-Kaman 2-3-4 ten geç yapraklanır,
-İlk bahar geç donlarından etkilenmez,
-Her yıl aynı verimi verir