Calendula Çiçeği (Aynısefa Çiçeği)
Aynısefa çiçeği bir diğer adıyla da bildiğimiz Kandil çiçeği ülkemizde sık yetiştirilen süs bitkilerindendir. Tek yıllık, 30-35 cm kadar boylanabilen bir bitkidir. Bitkinin gövdesi ince tüylerle kaplı, yeşil renkli, etli ve sulu bir yapıdadır. Bitkinin çiçekleri papatyayı andırır. Turuncu ya da sarı renkli çiçekleri vardır. Bu çiçekler ilkbahardan sonbaharın sonlarına kadar durur. Olgunlaşan çiçekleri bej rengi tohumlar verir. Aynısefa çiçeğini bahçelerinizin bir çok yerinde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Bahçelerinize renk getirecektir. Ayrıca bakımı ve yetiştiriciliği de kolaydır. Toprak isteği bakımından kumlu-killi toprakları çok sever. Toprak yapısının geçirgen ve süzek olması da gerekmektedir. Her tür toprakta da yetiştirilebilir ancak iyi verim alınamaz. Güzel gelişmesini istiyorsanız bahsettiğim toprak türünü seçmeniz çok daha iyi olacaktır.
Çiçeği Aydınlı ve güneşli yerleri sever. Gölgelik yerlerden hoşlanmaz. Gölgelik olması bitkinin az çiçek açmasına ve renginin koyulaşmasına neden olur. Ayrıca bitki cılız yetişir. Bahçelerinizde daha çok aydınlık yerleri, bol güneş alan yerleri tercih etmeniz çok daha iyi olacaktır.
Kandil çiçeğinin çoğaltımı tohumları sayesinde olur. Tohumları ile kolayca ve zahmetsiz bir şekilde çoğaltılabilir. Tohumları sonbaharda bitkinin olgunlaşan çiçeklerinde oluşur. 5-6 mm uzunluğunda, bej renkli, virgül şeklinde kıvrılmış tohumları vardır. İlkbaharda, havaların ve toprağın ısınmasıyla birlikte tohumlar gerekli olan toprağa ekilir. Birkaç hafta içinde bitkinin çimlendiği görülecektir. Tohumlar çok fazla derine ekilmemelidir.
Yenebilir,Çiçekleri salatalarda kullanılır.Safran yerine de kullanıldığı olmuştur.
Bahçelerde pek toprak seçmez.Eğer suyu iyi geçiren ve besleyici toprakta yetiştirirseniz daha iyi gelişim gösterir.En iyi gelişim göstereceği toprak hafif asitli ve nötr olup biraz da kumlu olmalıdır.
Güneş ihtiyacı yüksektir.Gölgelik yerlerde yetiştirilmez çünkü iyi verim alınmaz.
Tohumlar kolayca yetişir.Hızlı büyür genelde iki ay içinde çiçeklenir.Çevreye dökülen tohumları kendiliğinden çimlenir.Kışın hafif don olaylarına dayanırlar. Kış soğuklarına dayanımı -10 dereceye kadar dayanımı kesindir.Kıyı bölgelerimizde tohumları yaz sonunda ve sonbahar da ekilebilir.Böylece ilkbaharda çok erkenden çiçek açar.
Calendula Çiçeği ‘ nin Faydaları
Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır
Gastritte etkilidir.
Adet düzensizliğini gidermek ve ağrıları hafifletmek için kullanılır
Damar büzücü özelliği vardır
Antiseptiktir
Yara iyileştirici olarak kullanılır
Deri hastalıklarında kullanılır (akne, mantar, sedef gibi )
KULLANIM ŞEKLİ
Dahilen kullanımında; Kurutulmuş bitki yaprakları ve çiçeğinden bir tatlı kaşığı bir bardak kaynamış suyun içerisinde 10 dk demlendirilir. Günde 2 – 3 bardak içilebilir.
Haricen kullanımında; Taze çiçekleri ezilir ve lapa haline getirildikten sonra sorunlu bölgeye sürülür.
Tohum ekimi
Ocak ortasından bahar sonuna dek ekimi yapılabilir. Erken çiçeklenme için ekim sonbahar sonu olup, dondan ve aşırı soğuklardan korumalı ortamda fideleyiniz. Soğukların geçmesi ile birlikte fideleri kalıcı yerlerine taşıyınız.
Bakımı ve diğer bilgiler
Kolay. En iyi performans için, drenajlı, humusça zengin toprakta tam güneş altında yetiştirin.
Nerede yetiştirilir ?
Çiçek tarhları, geniş saksılar, bordürler, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygundur