Trabzon Hurması

Bir sıcak – ılıman iklim meyvesi olan Trabzon Hurması ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi ‘nde yetiştirilmektedir. Kışın yapraklarını döken bir meyve türü olduğundan daha serin bölgelerde, özellikle Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri ‘ nde yetiştirilebilmektedir. Türkiye’de en fazla Trabzon Hurması üretimi Hatay, Adana, Mersin, Ordu, Artvin, Samsun, Kastamonu, Kocaeli illerinde yapılmaktadır. Bazı yörelerde cennet elması, cennet hurması gibi isimlerle de tanınmaktadır.

Trabzon hurması ağacının kök sistemi kullanılan anaç türüne göre değişiklik gösterir. Meyveleri yenen kültür çeşitlerinin anacı , kazık köklüdür, az miktarda saçak kökleri bulunur.

Tadı Buruk Olan Trabzon Hurmalarının Olgunlaştırılması Nasıl Yapılır

Tadı buruk olan çeşitlerin meyveleri uzak pazarlara gönderilecekse, gönderilmeden önce meyvelere herhangi bir işlem yapılmadan, yani sert olarak ince kağıtlara sarılıp, kasalara tek sıralı olarak dizilmelidir. Meyveler pazarlanacak yere geldiklerinde sert durumda olmalı ve böylece satışa sunulmalıdır.

Tadı buruk olan çeşitlerin, fizyolojik olgunluğa gelerek yenebilmesi için aşağıdaki işlemler uygulanabilir:

Normal zamanda hasadı yapılan meyveler 21°C’de 2-3 hafta bekletilirse kendiliğinden yumuşayarak yeme olumuna gelirler.

Ev şartlarında pratik olarak olgunlaştırma için, olgunlaşmamış meyveler olgun elma, armut gibi meyvelerle birlikte bir poşete konup 2-3 gün bekletilirse, meyveleri kolayca olgunlaştırılmış olur.

Etilen odalarında olgunlaştırma: Muz meyvesinde olduğu gibi Trabzon Hurmaları etilen odalarına konularak olgunlaştırılabilir. Ancak etilen odalarına konacak meyvelerin aynı hasat olumunda olmaları önemlidir. Çünkü farklı olumdaki meyveler, farklı zamanlarda olgunlaşacağı için, bazı güçlükler yaratır.

Meyvelerin ethrel solusyonuna batırılarak olgunluğun sağlanması: Bu yöntemde meyveler, derimden sonra 500 ppm’lik ethrel solusyonunda 2 dakika tutulup, 2-3 gün bekletildikten sonra yeme olumuna gelebilmektedir.

Kireçli suda bekletilerek burukluğun giderilmesi: Bu yöntemde meyveler sarımsı-turuncu renkte iken kireçli su ile muamele edilir. Meyveler %2 ‘lik kireçli suda tutulduğunda beşinci günde buruklukları tamamen kaybolmaktadır.

*Kalp-damar ve sindirim sistemi hastalıklarını iyileştirici özelliğe sahiptir, bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlar.
*Protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri bakımından zengin olduğundan, kansızlık ve vitamin eksikliğine iyi gelir.
*Mide ve bağırsak hastalıklarını da tedavi edici özelliklere sahiptir. Zengin bir lif kaynağı olduğundan ishal ve bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıkları giderir.
*Kolesterol ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur. İştah açıcıdır.
*Meyvenin suyu hipertansiyon tedavisinde kullanılabilir.
*Bağırsak florasındaki bakterileri dengelediği için kabızlığa da iyi gelir. On iki parmak bağırsağı şikayetlerini giderir.
*Vücutta dokuların bakım ve onarımına katkı sağlar, yeni hücrelerin oluşmasına yardımcı olur.
*Yaprakları kaynatılıp saç ve cilt temizliğinde kullanılabilir.

 

 

Kategori: Cennet Meyvesi, Meyve Fidanı, Meyve Fidanı Adana, meyve fidanı Adıyaman, meyve fidanı Afyon, meyve fidanı Ağrı, meyve fidanı Aksaray, Meyve Fidanı Akyurt, Meyve Fidanı Altındağ, meyve fidanı Amasya, meyve fidanı Ankara, meyve fidanı Antalya, meyve fidanı Ardahan, meyve fidanı Artvin, Meyve Fidanı Ayaş, meyve fidanı Aydın, Meyve Fidanı Bala, meyve fidanı Balıkesir, meyve fidanı Bartın, meyve fidanı Batman, meyve fidanı Bayburt, Meyve Fidanı Beypazarı, meyve fidanı Bilecik, meyve fidanı Bingöl, meyve fidanı Bitlis, meyve fidanı Bolu, meyve fidanı Burdur, meyve fidanı Bursa, Meyve Fidanı Çamlıdere, meyve fidanı Çanakkale, Meyve Fidanı Çankaya, meyve fidanı Çankırı, meyve fidanı Çorum, Meyve Fidanı Çubuk, meyve fidanı Denizli, meyve fidanı Diyarbakır, meyve fidanı Düzce, meyve fidanı Edirne, meyve fidanı Elazığ, Meyve Fidanı Elmadağ, meyve fidanı Erzincan, meyve fidanı Erzurum, meyve fidanı Eskişehir, Meyve Fidanı Etimesgut, Meyve Fidanı Evren, meyve fidanı Gaziantep, meyve fidanı Giresun, Meyve Fidanı Gölbaşı, Meyve Fidanı Güdül, meyve fidanı Gümüşhane, meyve fidanı Hakkari, meyve fidanı Hatay, Meyve Fidanı Haymana, meyve fidanı Iğdır, meyve fidanı Isparta, meyve fidanı İstanbul, meyve fidanı İzmir, meyve fidanı Kahramanmaraş, Meyve Fidanı Kalecik, meyve fidanı Karabük, meyve fidanı Karaman, meyve fidanı Kars, meyve fidanı Kastamonu, meyve fidanı Kayseri, Meyve Fidanı Kazan, Meyve Fidanı Keçiören, meyve fidanı Kilis, meyve fidanı Kırıkkale, meyve fidanı Kırklareli, meyve fidanı Kırşehir, Meyve Fidanı Kızılcahamam, meyve fidanı Kocaeli, meyve fidanı Konya, meyve fidanı Kütahya, meyve fidanı Malatya, Meyve Fidanı Mamak, meyve fidanı Manisa, meyve fidanı Mardin, meyve fidanı Mersin, meyve fidanı Muğla, meyve fidanı Muş, Meyve Fidanı Nallıhan, meyve fidanı Nevşehir, meyve fidanı Niğde, meyve fidanı Ordu, meyve fidanı Osmaniye, Meyve Fidanı Polatlı, Meyve Fidanı Pursaklar, meyve fidanı Rize, meyve fidanı Sakarya, meyve fidanı Samsun, meyve fidanı Şanlıurfa, Meyve Fidanı Şereflikoçhisar, meyve fidanı Siirt, Meyve Fidanı Sincan, meyve fidanı Sinop, meyve fidanı Sivas, meyve fidanı Şırnak, meyve fidanı Tekirdağ, meyve fidanı Tokat, meyve fidanı Trabzon, meyve fidanı Tunceli, meyve fidanı Uşak, meyve fidanı Van, meyve fidanı Yalova, Meyve Fidanı Yenimahalle, meyve fidanı Yozgat, meyve fidanı Zonguldak, Trabzon Hurması Fidanı
Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.