Roxana Kayısı Fidanı

Orta sulu,verimli bir kayısı çeşittir.
Ağaçları yaygın ve çok hızlı gelişir.
Seyrek dallı çok iri, yapraklı, güçlü ağaç yapısına sahiptir.
Meyve orta irilikte, bazen çok iri, açık sarı zemin üzerine koyu kırmızıdır.
Meyve eti sarı, sert ve orta suludur.
Temmuzun ortasında hasat edilebilir.
Kendine verimli bir çeşittir.

roxana-vert

Ağaçları kuvvetli gelişen seyrek dallı ve iri yapraklı, yayvan gelişen bir çeşittir.
Meyve orta irilikte, meyve tutumunun az olduğunda oldukça iridir.
Meyve kabuğu sarı zemin üzerine koyu turuncu – kırmızı renktedir.
Temmuz ayının son haftası hasat olumuna gelir.
Geçit bölgeleri için önerilen sofralık bir çeşittir.

Roxana kayısı fidanımız aşılı tüplü ve formludur.
Orta sulu,verimli bir kayısı çeşittir.
Ağaçları yaygın ve çok hızlı gelişir.
Seyrek dallı çok iri, yapraklı, güçlü ağaç yapısına sahiptir.
Meyve orta irilikte, bazen çok iri, açık sarı zemin üzerine koyu kırmızıdır.
Meyve eti sarı, sert ve orta suludur.
Temmuzun ortasında hasat edilebilir.

8545855-vert

TOPRAK VE İKLİM İSTEKLERİ

Kayısı ağacı yarı sıcak ve kurak geçen bölgelerde, dağların bol güneş gören güneye bakan eteklerinde derin ve su tutmayan, az meyilli ve hafif kireçli olan yamaçlarda çok iyi yetişmektedir. Buralarda yetiştirilen kayısılar genelde hastalıksız, parlak, lezzetli, tatlı, kokulu ve kuru maddesi yüksek meyveler oluşturmaktadır.
Kayısı ilkbaharın geç donlarından etkilendiği için, bahçe tesisinde ova ve çukur yerlerden ziyade yamaç ve sırtlar tercih edilmelidir.
Kayısı ağacının gövde ve dalları kış aylarında -35°C kadar düşen soğuklara, çiçekleri ise ıslak olmak şartıyla -1°C kadar düşen ısı derecesine mukavemet edebilmektedir. Bazı yıllar ilkbaharda havalar ılık geçtiğinde tomurcuklar patlamak üzere veya çiçekte iken meydana gelen don olaylarından çok zarar görürler. Meyilli arazide soğuk hava alt taraflara çöktüğün için dikilen kayısı ağaçları dondan fazla zarar görürler. Fakat yukarılara çıkıldıkça ağaçların dondan zarar görmesi kısmen önlenmiş olur.
Meyvelerin yüksek kalitede olgunlaşabilmeleri için yaz aylarında atmosferin kuru olması gerekir. Havası nemli, ilkbaharı sisli geçen yerlerde çil hastalığı fazlaca görülür.Taban ve nemli topraklarda yetiştirilen kayısı ağaçlarının meyveleri sulu, iri ve kuru madde miktarı düşük olduğundan bu topraklarda yetiştirilen çeşitler sofralık olarak değerlendirilmeye uygundur. Buna karşılık kıraç topraklarda yetiştirilen kayısı ağaçlarının meyveleri ufak olup yüksek kuru madde ve düşük su içeriğine sahip olduklarından bu gibi çeşitler daha ziyade kurutmalık olarak kullanılır.

47f1f76f2794296b7abc4cb7643448c5_1377440872-vert

FİDAN DİKİMİ

Kışı sert geçen bölgelerde fidanların ilkbaharda dikilmesi daha uygun olup, dikim şiddetli soğuk ve donlardan sonra gelen günlerde yapılmalıdır. İlkbaharın başlangıcı sayılan bu günler donların çözüldüğü ve cemrelerin sona erdiği ve havaların yumuşamaya başladığı zamandır.
Fidan dikim tarihi bölgelere göre değiştiğinden tek bir tarih tespit etmek mümkün değildir. Esas itibariyle fidan dikim mevsimi sonbaharda ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren başlar tomurcuklar patlayıncaya kadar devam eder. Kayısı kış soğuklarının fazla olmadığı yerlerde sonbaharda dikilmelidir. Çünkü:
1-Toprak ve iklim dikime daha uygundur.
2-Kış yağışlarından istifade edip tutma oranı yüksek olur.
3-Erken gelişme sağlar.
Dikimden önce fidan çukurlarını en az 2 -3 ay öncesinden açmak faydalıdır. Fidan çukurunu açarken taş ayrık vs. gibi yabancı maddeler tamamen ayıklanır. Eğer çukurun dip kısmı kireçli, taşlı, çakıllı ve molozlu ise burada çukur açmaktan vazgeçmelidir. Çünkü ağacın kök kısmı ileri ki yıllarda bu kısımlara rastlayınca ağacın kurumasına sebep olabilir.
Fidan Çukurunun büyüklüğü muhtelif fidan türüne, toprağın özelliğine göre değişmektedir. 6 cm genişlik, 60 cm uzunluk ve 60 cm derinlikteki bir çukur dikim için idealdir. Çukur açılırken ilk 30 cm lik üst toprağı bir tarafa, 30 cm lik alt toprağı ayrı bir tarafa koymak gerekir. Dikim sırasında üst toprak alt kısma, alt toprak üst kısma atılmalıdır
Fidan dikilirken kök boğazı ve aşı yerinin toprak seviyesinden muhakkak surette 5-10 cm yukarıda kalmasına dikkat edilmelidir. Kök boğazı toprak seviyesinden aşağıda olursa boğaz kısmında arızi (yalancı) kökler meydana geleceğinden esas kökler havasızlıktan çürümeye başlar ve çok geçmeden fidan kuruyabilir. Dikim esnasında önce herek dikilmeli ve dikim bitince fidan hereğe bağlanmalıdır. Bağlama ters sekiz şeklinde ve oynak olmalıdır. Dikim işi sona erince muhakkak bir can suyu verilmelidir.
Fidan dikim mesafesi
Kayısı bahçesi tesisi maksadıyla dikilecek fidanlara verilecek aralık ve mesafeler iklim ve arazinin durumuna ve toprağın karakterine göre değişir. Genel olarak sulanabilen ve derin olan topraklar için verilecek mesafeler susuz veya kıraçlara nazaran daha geniştir. Ortalama dikim mesafelerinin 5×6 m ile 10×10 m arasında olması tavsiye edilmektedir.
Kayısı bahçesinde ara ziraatı olarak yetiştirilecek meyve türlerini belirlerken şeftali gibi kısa ömürlü türlerin seçilmesine özen gösterilmelidir

Bahce_2885821-vert

Kayısı Yetiştiriciliğinde Toprak İşleme

Bahçe topraklarını işleme amaçlar şunlardır.
1 –Ağaçların su ve gıdalarına ortak olan yabani otların yok edilmesi.
2 –Çeşitli gübrelerin toprağa karışmasını sağlamak.
3 –Toprağın verimliliğini sağlayan küçük canlı varlıkların çalışmasını sağlamak.
4-Köklerin solunumlarını ve topraktaki besin maddelerinin çözümlenmesini ve toprağın havalanmasını temin etmek.
5 –Yağmur sularının toprak tarafından kolaylıkla emilmesini sağlamak ve kurak bölgelerde yağmur sularının akıp gitmesini önlemek.
6 –Kış aylarında toprağa inen haşerelerin bıraktığı koza ve kurt şekillerini yok etmek .
Kayısı bahçelerinde sonbaharda toprak tavında iken iklim bölgelerine göre Ekim -Kasım ayları içerisinde 15 -20 cm . derinliğinde köklere zarar vermemeye dikkat ederek sürüm yapılması faydalı olur. Böylece Sonbaharda toprağı işlenmiş olan kayısı bahçeleri kışın yağan yağmur ve kar sularını daha iyi bir şekilde tuttuğundan ağaçlarda da sıhhatli ve meyveleri daha bol ve kaliteli olur .
Çiçeklenme veya küçük meyve döneminde yapılan toprak işlemelerinde kök zararlanmasına bağlı olarak çiçek ve meyve dökümü artabilir. Bu nedenle bu devrede toprak işlemeden kaçınılmalıdır.

kayisi_ninfa-vert

SULAMA

Sulama sayısı ve zamanı üzerine toprak ve iklim şartları, sulama sırasında verilen su miktarı, arazinin eğimi ve ağaçta ki ürün miktarı etkilidir. Derin killi ve ağır topraklara daha seyrek, az derin kumlu ve süzek topraklara daha sık su verilir. Sulama suyunun gövdeye değmemesi gerekir. Suyun gövdeye değmemesi için çevresine topraktan bir yalak yapılması tavsiye edilir.
Genel bir bilgi olarak şu şekilde bir sulama periyodu tavsiye edilir.
İlk sulama- çağla devresinde.
İkinci sulama- hasattan 15 gün önce.
Üçüncü sulama- hasattan sonra.
Dördüncü sulama- Ağustos ayında.
Beşinci sulama -Eylül ayında. Ağaçtaki meyve miktarının artması, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi durumunda bu sulama sayılarının artırılması gerekebilir.
Hava sıcaklıklarının yüksek seyrettiği dönemde sulama erken bitirilirse kayısı ağaçlarında çiçek tomurcukları gelişmesini tamamlayamamakta, ertesi ilkbaharda açan çiçek sayısı azalmakta, çiçek ve meyve dökümü artmaktadır.
Taban suyu yüksek, ağır killi topraklarda kayısı ağaçlarına fazla su verildiğinde ağaçlar zamk çıkarır, yapraklar küçülür, sararır ve zamanla kurur. Su tutmayan kumlu topraklarda ise fazla su meyve iriliğinin artmasına, kuru madde miktarının azalmasına neden olur.

kayisiroxana-1-vert

GÜBRELEME

Gübrelemenin amacı kayısı ağaçlarının büyümesi, çiçek açması ve meyve bağlaması için ihtiyaç duyulan besin maddelerinin toprağa veya ağaca verilmesidir. Ağaçlar topraktan aldıkları besin maddeleri çok çeşitli olup, her türlü toprakta yeteri kadar bulunmazlar, yada zamanla besin oranları azalır. İşte bu suretle eksilen besin maddeleri toprağa iade edilmeyecek olursa ağaçlar zayıf kalacaklarından meyve verim ve kalitesi düşük olacaktır.
Gübreleme yaparken uygun gübre çeşit ve miktarını belirlemek için en doğru yol toprak ve yaprak analizinin yapılmasıdır.
Yaprak ve toprak analizinin yapılması
Analiz yapılacak toprak numunesi gübrelemeden önce ve mutlaka taç izdüşümünden alınmalıdır. Homojen toprak yapısına sahip bahçelerde farklı 3-4 noktadan numune almak yeterlidir. Fakat bahçe toprağı homojen değilse (kıraç ve taban arazi gibi) her farklı toprak bölgesi için ayrı numune alınması ve bu numunelerinin ayrı ayrı analiz edilmesi gerekir.
Kayısı bahçesinin besin maddesi hakkında bilgi edinmek için 0-30 cm ve 30-60 cm derinlikten toprak örnekleri alınmalı, her derinliğe ait numune farklı torbalara konularak ağacın yaşı, bahçe büyüklüğü, alındığı toprak derinliği gibi bilgiler yazılarak analiz için laboratuvara gönderilmelidir.
Yaprak numuneleri, yaprakta bitki besin madde değişiminin azaldığı, daha doğrusu minimuma indiği dönemde alınmalıdır. Bu dönem genellikle kayısıda hasat dönemine denk gelmektedir. Bu dönemde yıllık sürgünlerin orta kısmında, tam büyüklüğe ulaşmış yapraklar yaprak sapları ile birlikte koparılıp alınır. Yaprak örnekleri tüm bahçeyi temsil edecek şekilde alınmalıdır. Yaprak örnekleri güney, kuzey, doğu ve batı yönlerinden eşit miktarda toplanır. Genellikle bir yaprak analizi için 80-100 adet yaprak yeterlidir.
Kayısı ağaçlarına verilecek gübre miktarı
1-Ağacın yaşına,
2-Ağacın vegatatif gelişme ve meyve miktarına,
3-Toprağın bitki besin madde içeriğine,
4-Kullanılan gübrenin besin madde kapsamına göre değişiklik gösterir.

noksanakayisi-500x500-vert

Gübrelerin Verilme Zamanı

Azotlu gübrelerin 2/3 ü ilkbaharda çiçeklenmeden 15-20 gün önce, geriye kalan 1/3 lük bölümü ise hasattan 1-1.5 ay önce (çekirdeğin sertleşip siyah renk aldığı dönem) verilmelidir.Fosforlu ve potaslı gübrelerin bitkiler tarafından alınabilmesi için toprağa verildikten sonra 2.5-3 aylık bir sürenin geçmesi gerekir. Fosforlu ve potaslı gübreler sonbaharda kayısı ağaçları yaprağını döktüğü dönemde verilmesi uygundur. Çiftlik gübreleri de sonbahar mevsiminde fosforlu ve potaslı gübreler ile birlikte verilebilir.
Bitkilerin besin maddelerinden azami derecede faydalanmaları için gübrelerin kök sistemi çevresinde uzun müddet elverişli halde kalması gerekir. Bu sebepledir ki gübreler kılcal köklerin bulunduğu kısma tatbik edilirler.
Fosforlu gübreleri toprağın 15 -20 cm . derinine gömmek lazımdır. Bu gübreler 3- 4 cm . derinliğinde veya yüzeye verilecek olursa, yağmur ve sulama sularıyla kökün bulunduğu derinliğe inemeyeceğinden bitkiler bundan faydalanamazlar.
Nitrat şeklinde azotlu gübreler çabuk eridiğinden hafif yağışlarla elverişli derinliğe kolayca inerler. Bu nedenle bu cins gübreleri toprak üzerine serptikten sonra çapa ile hafif şekilde karıştırmak yeterli olmaktadır . Bu gübreler fosforlu gübrelerde olduğu gibi derine verilecek olursa bu defa kök bölgesinden daha derinlere gideceğinden bitkilerin yararlanmaları çok azalır.

orange-rubby-vert

SEYRELTME

Kayısılarda seyreltme sofralık çeşitlerde yapılır. Seyreltme de önemli olan seyreltme zamanı ile seyreltme sırasında meyveler arasında bırakılacak mesafelerdir. En iyi seyreltme zamanı çekirdeğin sertleşmeye başladığı zamandır. Seyreltme sırasında küçük meyveler koparılmalı, büyük olanlar bırakılmalı, hastalıklı, biçimsiz, çift meyveler koparılmalıdır. Uç dallarda, dal ucuna gelen meyveler daha fazla seyreltilip. Seyreltme mesafesi 4- 8 cm arasında olması tavsiye edilir.

orange_rubis-vert

HASAT
Kayısıda Hasat Zamanının Tespiti

Kayısı meyvelerinin tümü ağaç üzerinde aynı zamanda olgunlaşmadığından hasat kademeli olarak yapılır. Ağaçta önce üst dallardaki meyveler, sonra orta dallardaki, en son ise alt dallardaki meyveler olgunlaşır. Hasat da bu olgunlaşma sırasına göre normal olarak üç defada yapılır.
Genel olarak hasat zamanı meyvenin daldan kolay kopması, kabuk yüzeyinin ¾nün saman sarısı ve meyve etinin ½sinin sarı renge dönmesi ile anlaşılır. Sofralık kayısılarda hasat zamanı belirlenirken kayısıların gönderileceği pazarın uzaklık durumu ve tüketim süresi göz önünde tutulmalıdır. Hasat sırasında sofralık kayısıların meyve eti parmakla basıldığında ezilmemeli fakat yeşil meyve rengi kayısıya özgü sarı renge dönmüş olmalıdır. Sofralık kayısılar erken hasat edilirse yeterince tatlanmaz, renk ve aroma istenilen düzeyde olmaz. Hasat geciktirilirse olgunlaşma ilerleyeceğinden hasat ve taşıma sırasında meyveler çabuk olarak bozulur ve pazarda bekleme süresi kısalır.
Genel olarak sofralık ve konservelik kayısılar sert olgun, kurutmalık kayısılar tam olgun, yakın pazara gönderilecek kayısılar ise bu iki olgunluk derecesi arasında hasat edilir.

productsquare_roxana_20150930121723-vert

DEPOLAMA

Bugün ticari olarak taze kayısı depolanması yok denecek kadar azdır. Ancak bazı sofralık ve meyve suyu sanayisine uygun çeşitlerde zaman zaman depolama zorunlulukları ortaya çıkmaktadır. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yapılan bir çalışmada bazı yabancı ve kuru maddesi yüksek çeşitlerde %90 nem ve 0-3oC sıcaklıkta 6 haftaya kadar çıkabilen bir muhafaza süresi saptanmıştır

productsquare_perfect-red_20151115164945-vert

Kategori: Açık Köklü Fidan Adana, Açık Köklü Fidan Adıyaman, Açık Köklü Fidan Afyon, Açık Köklü Fidan Ağrı, Açık Köklü Fidan Aksaray, Açık Köklü Fidan Amasya, Açık Köklü Fidan Ankara, Açık Köklü Fidan Antalya, Açık Köklü Fidan Ardahan, Açık Köklü Fidan Artvin, Açık Köklü Fidan Aydın, Açık Köklü Fidan Balıkesir, Açık Köklü Fidan Bartın, Açık Köklü Fidan Batman, Açık Köklü Fidan Bayburt, Açık Köklü Fidan Bilecik, Açık Köklü Fidan Bingöl, Açık Köklü Fidan Bitlis, Açık Köklü Fidan Bolu, Açık Köklü Fidan Burdur, Açık Köklü Fidan Bursa, Açık Köklü Fidan Çanakkale, Açık Köklü Fidan Çankırı, Açık Köklü Fidan Çorum, Açık Köklü Fidan Denizli, Açık Köklü Fidan Dikimi, Açık Köklü Fidan Diyarbakır, Açık Köklü Fidan Düzce, Açık Köklü Fidan Edirne, Açık Köklü Fidan Elazığ, Açık Köklü Fidan Erzincan, Açık Köklü Fidan Erzurum, Açık Köklü Fidan Eskişehir, Açık Köklü Fidan Gaziantep, Açık Köklü Fidan Giresun, Açık Köklü Fidan Gümüşhane, Açık Köklü Fidan Hakkari, Açık Köklü Fidan Hatay, Açık Köklü Fidan Iğdır, Açık Köklü Fidan Isparta, Açık Köklü Fidan İstanbul, Açık Köklü Fidan İzmir, Açık Köklü Fidan Kahramanmaraş, Açık Köklü Fidan Karabük, Açık Köklü Fidan Karaman, Açık Köklü Fidan Kars, Açık Köklü Fidan Kastamonu, Açık Köklü Fidan Kayseri, Açık Köklü Fidan Kilis, Açık Köklü Fidan Kırıkkale, Açık Köklü Fidan Kırklareli, Açık Köklü Fidan Kırşehir, Açık Köklü Fidan Kocaeli, Açık Köklü Fidan Konya, Açık Köklü Fidan Kütahya, Açık Köklü Fidan Malatya, Açık Köklü Fidan Manisa, Açık Köklü Fidan Mardin, Açık Köklü Fidan Mersin, Açık Köklü Fidan Muğla, Açık Köklü Fidan Muş, Açık Köklü Fidan Nevşehir, Açık Köklü Fidan Niğde, Açık Köklü Fidan Ordu, Açık Köklü Fidan Osmaniye, Açık Köklü Fidan Rize, Açık Köklü Fidan Sakarya, Açık Köklü Fidan Samsun, Açık Köklü Fidan Şanlıurfa, Açık Köklü Fidan Siirt, Açık Köklü Fidan Sinop, Açık Köklü Fidan Sivas, Açık Köklü Fidan Şırnak, Açık Köklü Fidan Tekirdağ, Açık Köklü Fidan Tokat, Açık Köklü Fidan Trabzon, Açık Köklü Fidan Tunceli, Açık Köklü Fidan Uşak, Açık Köklü Fidan Van, Açık Köklü Fidan Yalova, Açık Köklü Fidan Yozgat, Açık Köklü Fidan Zonguldak, Açık Köklü Fidanlar, Açık Köklü Kayısı Fidanı, Açık Köklü Meyve Fidanı, Açık Köklü Meyve Fidanları, Açık Köklü Papaz Eriği Fidanı, Açık Köklü Roxana Kayısı Fidanı, Meyve Bahçesi Adana, Meyve Bahçesi Adıyaman, Meyve Bahçesi Afyon, Meyve Bahçesi Ağrı, Meyve Bahçesi Aksaray, Meyve Bahçesi Amasya, Meyve Bahçesi Ankara, Meyve Bahçesi Antalya, Meyve Bahçesi Ardahan, Meyve Bahçesi Artvin, Meyve Bahçesi Aydın, Meyve Bahçesi Balıkesir, Meyve Bahçesi Bartın, Meyve Bahçesi Batman, Meyve Bahçesi Bayburt, Meyve Bahçesi Bilecik, Meyve Bahçesi Bingöl, Meyve Bahçesi Bitlis, Meyve Bahçesi Bolu, Meyve Bahçesi Burdur, Meyve Bahçesi Bursa, Meyve Bahçesi Çanakkale, Meyve Bahçesi Çankırı, Meyve Bahçesi Çorum, Meyve Bahçesi Denizli, Meyve Bahçesi Diyarbakır, Meyve Bahçesi Düzce, Meyve Bahçesi Edirne, Meyve Bahçesi Elazığ, Meyve Bahçesi Erzincan, Meyve Bahçesi Erzurum, Meyve Bahçesi Eskişehir, Meyve Bahçesi Gaziantep, Meyve Bahçesi Giresun, Meyve Bahçesi Gümüşhane, Meyve Bahçesi Hakkari, Meyve Bahçesi Hatay, Meyve Bahçesi Iğdır, Meyve Bahçesi Isparta, Meyve Bahçesi İstanbul, Meyve Bahçesi İzmir, Meyve Bahçesi Kahramanmaraş, Meyve Bahçesi Karabük, Meyve Bahçesi Karaman, Meyve Bahçesi Kars, Meyve Bahçesi Kastamonu, Meyve Bahçesi Kayseri, Meyve Bahçesi Kilis, Meyve Bahçesi Kırıkkale, Meyve Bahçesi Kırklareli, Meyve Bahçesi Kırşehir, Meyve Bahçesi Kocaeli, Meyve Bahçesi Konya, Meyve Bahçesi Kütahya, Meyve Bahçesi Malatya, Meyve Bahçesi Manisa, Meyve Bahçesi Mardin, Meyve Bahçesi Mersin, Meyve Bahçesi Muğla, Meyve Bahçesi Muş, Meyve Bahçesi Nevşehir, Meyve Bahçesi Niğde, Meyve Bahçesi Ordu, Meyve Bahçesi Osmaniye, Meyve Bahçesi Rize, Meyve Bahçesi Sakarya, Meyve Bahçesi Samsun, Meyve Bahçesi Şanlıurfa, Meyve Bahçesi Siirt, Meyve Bahçesi Sinop, Meyve Bahçesi Sivas, Meyve Bahçesi Şırnak, Meyve Bahçesi Tekirdağ, Meyve Bahçesi Tokat, Meyve Bahçesi Trabzon, Meyve Bahçesi Tunceli, Meyve Bahçesi Uşak, Meyve Bahçesi Van, Meyve Bahçesi Yalova, Meyve Bahçesi Yozgat, Meyve Bahçesi Zonguldak, Meyve Fidanı, Meyve Fidanı Adana, meyve fidanı Adıyaman, meyve fidanı Afyon, meyve fidanı Ağrı, meyve fidanı Aksaray, Meyve Fidanı Akyurt, Meyve Fidanı Altındağ, meyve fidanı Amasya, meyve fidanı Ankara, meyve fidanı Antalya, meyve fidanı Ardahan, meyve fidanı Artvin, Meyve Fidanı Ayaş, meyve fidanı Aydın, Meyve Fidanı Bala, meyve fidanı Balıkesir, meyve fidanı Bartın, meyve fidanı Batman, meyve fidanı Bayburt, Meyve Fidanı Beypazarı, meyve fidanı Bilecik, meyve fidanı Bingöl, meyve fidanı Bitlis, meyve fidanı Bolu, meyve fidanı Burdur, meyve fidanı Bursa, Meyve Fidanı Çamlıdere, meyve fidanı Çanakkale, Meyve Fidanı Çankaya, meyve fidanı Çankırı, meyve fidanı Çorum, Meyve Fidanı Çubuk, meyve fidanı Denizli, meyve fidanı Diyarbakır, meyve fidanı Düzce, meyve fidanı Edirne, meyve fidanı Elazığ, Meyve Fidanı Elmadağ, meyve fidanı Erzincan, meyve fidanı Erzurum, meyve fidanı Eskişehir, Meyve Fidanı Etimesgut, Meyve Fidanı Evren, meyve fidanı Gaziantep, meyve fidanı Giresun, Meyve Fidanı Gölbaşı, Meyve Fidanı Güdül, meyve fidanı Gümüşhane, meyve fidanı Hakkari, meyve fidanı Hatay, Meyve Fidanı Haymana, meyve fidanı Iğdır, meyve fidanı Isparta, meyve fidanı İstanbul, meyve fidanı İzmir, meyve fidanı Kahramanmaraş, Meyve Fidanı Kalecik, meyve fidanı Karabük, meyve fidanı Karaman, meyve fidanı Kars, meyve fidanı Kastamonu, meyve fidanı Kayseri, Meyve Fidanı Kazan, Meyve Fidanı Keçiören, meyve fidanı Kilis, meyve fidanı Kırıkkale, meyve fidanı Kırklareli, meyve fidanı Kırşehir, Meyve Fidanı Kızılcahamam, meyve fidanı Kocaeli, meyve fidanı Konya, meyve fidanı Kütahya, meyve fidanı Malatya, Meyve Fidanı Mamak, meyve fidanı Manisa, meyve fidanı Mardin, meyve fidanı Mersin, meyve fidanı Muğla, meyve fidanı Muş, Meyve Fidanı Nallıhan, meyve fidanı Nevşehir, meyve fidanı Niğde, meyve fidanı Ordu, meyve fidanı Osmaniye, Meyve Fidanı Polatlı, Meyve Fidanı Pursaklar, meyve fidanı Rize, meyve fidanı Sakarya, meyve fidanı Samsun, meyve fidanı Şanlıurfa, Meyve Fidanı Şereflikoçhisar, meyve fidanı Siirt, Meyve Fidanı Sincan, meyve fidanı Sinop, meyve fidanı Sivas, meyve fidanı Şırnak, meyve fidanı Tekirdağ, meyve fidanı Tokat, meyve fidanı Trabzon, meyve fidanı Tunceli, meyve fidanı Uşak, meyve fidanı Van, meyve fidanı Yalova, Meyve Fidanı Yenimahalle, meyve fidanı Yozgat, meyve fidanı Zonguldak
Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.