Meyve Fidanları

Elma Fidanları

Red Star Elma Fidanı

Yüksek kaliteli bir çeşittir. Meyvesinin albenisi yüksektir. Sulu, tatlı, sert ve kaliteli bir meyveye sahiptir. Meyve rengi sarı-yeşil zemin rengi üzerine koyu kırmızı renklidir. Raf ömrü uzundur. Pasa ve kara leke hastalığına dayanıklıdır. Temmuzun 2.-3. haftası hasat edilir. Tozlayıcıları; Golden Delicious, Vista Bella, Jersey Mac, Gala Grubu, Starking Delicious, Fuji, Granny Smith çeşitleridir.

Red Chief Elma Fidanı

Scarlet Spur, Origon Spur ve Super Chief bu türün içinde yer alır. Tatlı, sulu, kremsi beyaz meyve etli, orta iri ve iri büyüklükte bir elma türüdür. Orta mevsim çeşididir. Parlak, albenili, kırmızı renklidir. Red Delicious gruplarının en yaygın olanıdır. Yüksek verimli bir çeşittir. Ekim ayını 1. ve 2. haftaları arasında dalından satışa sunulabilmektedir. Soğuk depolarda Nisan ayına kadar, kontrollü Atmosfer depolarda ise 10 ay süre ile muhafaza edilebilmektedir. Toprak yapısına göre M26, M 106 ve MM 111 anaçların da çok iyi performans gösterirler. Seyreltme ve dal bağlaması yapıldığında, her yıl çok iyi verim alınabilir. Türkiye ve Orta Doğu pazarında çok tüketilen ve tüketilebilecek bu çeşit, ticari değeri yüksek bir elmadır. Şu anda satışta, Türkiye’de ön sıralarda yer alan bir elmadır.

Red Chief türünün sertlik değeri 7 Kg/cm2 (±0,5), şeker oranı 11 oBrix (±1)’dir.

Red Chief türü Ekim ayının 1. ve 2. haftalarında hasat edilir.

 

Starking Elma Fidanı

Ağacın Yapısı Ağacı kuvvetli ve yayvandır.

Meyve Kabuk Rengi Meyve kabuk rengi sarı yeşil zemin üzerine akıtmalı kırmızıdır.

Meyve Yapısı Meyvesi orta iri-iri, tatlı ve suludur.

Hasat Zamanı Hasat, Eylül’ün sonu, Ekim’in başlarıdır.

Tozlayıcıları Golden Delicious ,Granny Smith, Fuji 

Fuji Elma Fidanı

Tatlı, gevrek, sulu, krem meyve etli ve iri büyüklükte bir elma türüdür. Geççi çeşittir. Sarımsı zemin üzerine kırmızımsı turuncu renklidir. Depo dayanımı, ürün kalitesi yüksek, aroması mükemmeldir. Ekim ayının 3. ve 4. haftalarında hasat edilen bu elma çeşidi, soğuk depolarda Temmuz ayına kadar, kontrollü atmosfer depolarda ise 12 ay süre ile muhafaza edilebilir. Toprak yapısına göre M9 ve M26 anaçların da iyi seyreltme ile, kaliteli meyveler oluşturur. Dış pazarlarda hızlı satılan bu elma, tatlı elma gurupları arasında Türk damak tadına en çok uyabilecek raf ömrü uzun bir elmadır. 

Fuji türünün sertlik değeri 7,5 Kg/cm2 (±0,5), şeker oranı 12 oBrix (±3)’dir.

Fuji türü Ekim ayının 3. ve 4. haftalarında hasat edilir.

Amasya Elma Fidanı

Misket’in en büyük özelliği bir yıl meyve verirse diğer yıl vermemesidir. Bir yüzü kırmızı, diğer yüzü ise sarı ile yeşilimsi bir renk taşır. İnce kabuklu, hoş kokuludur. Sert ve dayanıklıdır. Uzun süre saklanmaya elverişlidir. Amasya elmasının iki türü vardır. Daha küçük ve tatlı olanına Misket elması denir. Daha iri ve aşılı olanına ise KABAK elması adı verilir. Amasya elması meyveye geç yatar ve 8 – 10 yaşından önce ürün vermez.

Golden Elma Fidanı

Golden Clon B, Reinders, Spur Golden ve Gold Chief bu türün yakın gruplarıdır. Orta mevsim çeşididir. Sulu, tatlı, açık sarı meyve etli, iri büyüklükte bir elma türüdür. Sarı ve açık yeşil kabuk renklidir. Çok verimlidir. Eylül ayının 2. ve Ekim ayının 1. haftaları arasında dalından satışa sunulabilen bu çeşit, soğuk depolarda Mayıs ayına kadar, kontrollü Atmosfer depolarda ise 10 ay süre ile muhafaza edilebilir. Toprak yapısına göre, M9 ve M26 anaçların da normal goldenler, MM106 ve MM 111 anaçların da spur goldenler üretilebilir. Meyve kalitesi ve verimliliği çok yüksektir. Eski bir çeşit olmasına rağmen iç ve dış pazarda satışı devam etmektedir. Dünyadaki üretimi oldukça fazladır.

Golden türünün sertlik değeri 6,5 Kg/cm2 (±0,5), şeker oranı 11,5 oBrix (±1,5)’dir.

Golden türü Ağustos ayının 2. ve 3. haftasında hasat edilir.

Vista Bella Elma Fidanı

Ağacın Yapısı Ağacı kuvvetli ve yayvandır.

Meyve Kabuk Rengi Meyve kabuk rengi beyazımsı yeşil zemin üzerine pembemsi kırmızı ve üzeri bol noktalı dır.

Meyve Yapısı Meyvesi küçük orta iri, mayhoşumsu, suludur.

Hasat Zamanı Hasat, Temmuz’un 2-3. haftasıdır.

Tozlayıcıları Golden Delicious , Jersey Mac , Red Delicious , Galaxy Gala , Mondial Gala

Jersey Mac Elma Fidanı

Ağaçlar çok kuvvetli ve yüksek verimlidir.

Meyveler geniş ve şişkindir.

Yazlık çeşit olup ,beyaz sulu meyve etlidir.

Çok erkenci , orta – iri , yuvarlak ve lezzetlidir

Temmuz ortasında 1 veya 2 toplama gerektirir.

Uzun süre depolanır,

Her bölgede yetişebilir.

Amerika ‘ da bulunmuş ,yüksek verimli bir çeşittir.

Meyveleri İrice , hafif basık şekilli koyu kırmızıdır.

Çukurova’ nın yayla kesimlerinde Temmuz ayının ortalarında olgunlaşmaktadır.

Starkrimson Delicious ve Golden Delicious tozlayıcısıdır.

Summer Red Elma Fidanı

Ağaç Özellikleri : Kuvvetli ve yaygın gelişir.Yüksek verimli bir çeşittir.

Meyve Özelliği : Eti gevrek beyaz sulu ve mayhoştur. Meyve rengi sarı -açık yeşil zemin üzerine kırmızı renkli ve beneklidir. Yazlık bir çeşit olduğundan uzun süre depolamaya uygun değildir.

Tozlayıcı: Golden Delicious , Granny Smith ,Gala Grubu

Hasat Zamanı : Temmuz  2 – 3  hafta

Granny Smith Elma Fidanı

Kökeni : 1800’ün başında Avustralya’da tesadüfen bulunan bir çeşittir.

Meyve Özellikleri : Meyveleri orta iriliktedir. Yeşil renkli olmasına rağmen güneşi bol olan yörelerde alev rengi yanak olur.

Ağaç özellikleri : Kuvvetli ve dik büyür.

Tozlayıcıları : Kendine verimlidir.

Hasat Zamanı : Ekim sonudur.

 Anaçlar : M9, M26, M7, MM106

Pink Lady Elma Fidanı

Pink Lady Elma  Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimli bir çeşittir.Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir. Pink Lady Elma çeşidinin Meyveleri orta irilikte, uzun -silindir biçimindedir. Meyve kabuğu açık sarı zemin üzerinde pembe renktedir. Meyve hasat zamanından birkaç ay sonra tüketildiğinde mükemmel bir aromaya ulaşır. Meyve et dokusu sert olduğu için yola ve soğuk muhafazaya çok uygun bir çeşit olup, yaklaşık 7-8 ay soğuk hava depo koşullarında özeliklerini yitirmeden muhafaza edilebilir. Golden Delicious’tan 35-40 gün sonra hasat edilir. Tozlayıcıları; Gala Grubu, Granny Smith, Starkrimson Delicius, Red Delicious, ve Fuji çeşitleridir.

Kiraz Fidanı

Ziraat 900 Kiraz Fidanı

Türk kirazı unvanına sahiptir. Napolyon kirazıdır.

Meyvesi kalp şeklindedir , kabuğu kırmızı renkte olup olgunlaşma döneminde kırmızı – bordo rengine dönüşür.

İri , tatlı , parlak , sert ve suludur.

Ortalama meyve eni ( geniş kısım )20 mm sap hariç meyve uzunluğu 21 mm olup yaklaşık meyve ağırlığı 9 – 9,5 gram civarındadır.

Hiç meyve çatlaması yapmaz.

Tozlayıcıları ; Starks Gold , Mertor Late , Lambert  , Noble , Jubilee , Bigarrea ,  Gaucher ‘ dir,

 

Starks Gold Kiraz Fidanı

Geç olgunlaşan , orta irilikte , kabuğu sarı renkte , sert ve orta kalitede bir kiraz cinsidir.

Kozmetik , pasta ve şekerleme sanayisinde kullanılır.

 % 3 oranında meyve çatlaması yapar ve taşımaya dayanıklılığı azdır.

Orjini kanada ‘ dır .

Ağaç özellikleri : Ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişir. Verimliliği yüksektir. Birçok kiraz çeşidi için tozlayıcı olarak kullanılmaktadır.

Hasat zamanı :  Haziran ayının 4 haftası itibariyle hasadına başlanır.

Tozlayıcılar : Ziraat 900 ( Napolyon ) çeşidi ile karşılıklı tozlaşır.

Regina Kiraz Fidanı

Regina Kiraz Fidanı oldukça verimli bir çeşittir.

Meyvesi çok iri, sulu, sert ve albenilidir.

Meyve rengi siyahımsı kırmızı renktedir.

Temmuz ayının ilk haftası hasat edilir.

Tozlayıcıları; Lambert, Starks Gold çeşitleridir.

Sweet Heart Kiraz Fidanı

Türkiye ‘ de yeni yeni çoğalan bir kiraz çeşidi olup meyvelerinin gösterişli olması ve kendine verimli bir kiraz olması nedeniyle bahçe tesisinde aranan bir kirazdır.

Sweet Heart ülkemizde klasik kira anaçları olan kuş kirazına , mahlep ve yarı bodur kiraz anaçlarından ise en çok maxma 14 anaçlarına aşılanmaktadır.

Modern Sweet Heart bahçelerinde ise kullanılan anaçlar yarı bodur kiraz fidanları olmalıdır.Zira yarı bodur anaçları kiraz fidanları ile oluşturulan  bahçeler hem erken verime yatmakta hemde standart , gösterişli kaliteli meyve fidanları oluşturmaktadır.

 Sweet Heart kiraz kanada orijinli olup hasat zamanı Haziran ayı son haftası ile Temmuz ayının 1. haftasında olmaktadır.Yani piyasada kirazın bittiği an bu kiraz  devreye girmektedir.Çatlamaya karşı dayanıklı olması ve meyve tutumu yüksek randımanlı önemli bir özelliğidir.

Early Burlat Kiraz Fidanı

Orijini : Fransa ‘ dır.

Ağaç Özellikleri : Ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişir.Sağlıklı ağaçlar meydana getirir.Erkenci bir çeşittir.Her yıl düzenli ve bol verim sunar.Ülkemizde Yarımca Kirazı olarakta adlandırılır.

Meyve Özellikleri :Çok erkenci , meyvesi yuvarlak ,yassı , iridir.Meyve kabuğu parlak koyu kırmızı renktedir.Meyve eti sert, çok sulu ,ince yapılı ve çok kalitelidir.

Ağaçları çok verimli olup % 25 oranında meyve çatlaması yapar. Bu bakımdan meyvenin olgunluğa yakın döneminde yağış olmayan bölgelere önerilir.

Nakliyeye çok dayanıklıdır. Ortalama meyve eni 20 mm uzunluğu sap hariç 19 mm olup yaklaşık 8 gram ağırlığındadır.

Mayıs ayının 3. haftası itibariyle hasat edilir.

Tozlayıcılar : Merton Premier ve Noir de Guben ‘ dir.

Kayısı Fidanı

Şekerpare Kayısı Fidanı

Hem sofralık hem kurutmalık özellikleri olan yerli çeşitlerimiz arasında yer alır.

Ağaçları yayvan ve kuvvetli gelişir.

Meyveleri 25- 30 gr ağırlığında meyvede sap çukuru tarafı düz , karın çizgisi belirgin , meyve kabuğu sarı, turuncu olup belirgin kırmızı yanak yapar.

 Meyve eti sarımtırak turuncu , sulu , tatlıdır ve aromalıdır.

Yarma bir çeşit olup çekirdek orta iri ve uzundur. Akdeniz Bölgesinde Haziran ayının 2. haftası olgunlaşır.

Ülkemizin birinde değişik kayısı çeşitlerine Şekerpare ismi vermekle birlikte Iğdır Şekerparesi en tanınmış olanıdır.

Iğdır ve çevresinde sofralık ve kurutmalık olarak yetiştirilmektedir.

Ağaç şekli yayvan olup kuvvetli büyür. Ağaçlar yüksek verimlidir.

şekerpare kayısı

Malatya Kayısı Fidanı

Ağaç Özellikleri : Ağacı dik Ve kuvvetli , verimi orta derecededir.

Meyve Özellikleri : Meyve yuvarlak oval , meyve iriliği 30 – 35 gr ‘ dır. Meyve üst rengi açık turuncu , yanak durumu zayıf , meyve az tatlı , et rengi sarı , et dokusu yumuşaktır. Çekirdek yatsı yuvarlak , çekirdek ete bağlıdır.

Tozlayıcıları : Kendine verimlidir 

Hasat Zamanı : Temmuz 2 un 2. haftasıdır. 

Iğdır Kayısı Fidanı

Ağaç Özellikleri : Ağaçları kuvvetli ve yaygın gelişir. Soğuklama ihtiyacı çok olduğundan dolayı sahil bölgelerinde dikime uygun değildir.

Meyve Özellikleri : Meyveleri iri , yumuşak ,çok sulu ve hoş kokuludur. Meyve rengi beyazımsı sarı , üzeri parçalı hafif kırmızıdır. Çekirdekleri tatlıdır.

Tozlayıları : Kendine verimli bir çeşittir.

Hasat Zamanı : Temmuz ayının 1. haftasıdır.

Matador Kayısı Fidanı

Ağaç yapısı kuvvetli ve yarı açık büyüme gösterir. Verimliliği yüksektir.

Kendine verimli bir çeşittir.

Meyve yuvarlak oval şekilli, 50 mm+ kalibrasyona sahip,75–100 gr ağırlığında, turuncu zemin üzerine kırmızı yanak yapmıştır.• Lezzet özellikleri mükemmel olup meyve eti sert ve çatlamaya dayanıklıdır.

Erkenci bir çeşittir.

Roxana Kayısı Fidanı

Orta sulu , verimli bir kayısıdır.

Ağaçları yaygın ve çok hızlı gelişir.

Seyrek dallı çok iri , yapraklı , güçlü ağaç yapısına sahiptir.

Meyve orta irilikte , bazen çok iri , açık sarı zemin üzerine koyu kırmızıdır.

Meyve eti sarı , sert ve orta suludur.

Temmuzun ortasında hasat edilebilir.

Kendine verimli bir çeşittir.

Vitalya Kayısı Fidanı

Standart bir çeşittir.

Mersin Mut bölgesinde hasat zamanı Haziran ayının 1 ve 2. haftasıdır. Sofralık bir çeşittir.

Meyve büyüklüğü ortalama 65-69, minimum 48-59, maksimum 71- 85 g . dır. Meyve koyu sarı – turuncu zemin üzerine hafif pembe yanaklıdır.

Meyve yanlardan basık, yuvarlak şekilli, meyve eti sert, orta sulu, hafif tatlıdır.

Çekirdek iri, eliptik, serbest, çekirdek evi geniştir. Çekirdek acıdır.

Albenisi çok iyi ve kaliteli bir çeşittir.

Erkenci kayısı olarakta bilinir.

Vişne Fidanı

Ağacın Yapısı :Ağaçları yarı dik bir gelişme sağlar. Çok verimlidir.

Meyve Kabuk Rengi :Meyve kabuk rengi koyu morumsu, şarabi renktedir.

Meyve Yapısı :Meyveleri yuvarlak, çok iri ve uzun saplıdır.

Hasat Zamanı :Temmuz ayı içerisinde hasat edilir.

Tozlayıcıları : Kendine verimli bir çeşittir.

 Erik Fidanı

Papaz Erik Fidanı

Orta iriliktedir. Yuvarlak formda , karın çizgisi belirgin , kabuk rengi koyu parlak yeşil ve üzeri dumanlıdır.

Et rengi yeşil , meyve gevrek ve suludur , çekirdek ete bağlı ve orta iriliktedir.

Olgunlaştığında kabuk rengi kırmızılaşır ve meyve yumuşamaya başlar ancak genellikle yeşil ve sert formdayken tüketilir.

Ortalama meyve eni 36 mm sap hariç meyve boyu 32 mm ağırlığı 34 grama ulaşmaktadır.

Black Diamond Erik Fidanı

Erik Fidanı BLACK DİAMOND Ağustos ilk haftası olgunlaşır.Ortalama meyve ağırlığı 46 gr’dır.

Kabuk rengi Morumsu kırmızı, zemin rengi kırmızıdır.

Sap çukuru derin ve dar, karın çizgisi çok çökük olmamakla birlikte belirgindir.

Çiçek çukuru küt ve düzdür.Meyve lobları simetriğe çok yakındır.

Meyve et rengi sarı-kırmızıdır.Çekirdek evinden uzaklaştıkça kırmızımsı artar.

Çekirdek evi civarı lifli görünümlüdür. Meyve sulu, gevrek, lezzeti iyidir.

Çekirdek ete yarı bağlıdır.

Tozlayıcıları; Santa Rosa, Wickson ve Erik Fidanı BLACK BEAUTY

Black Amber Erik Fidanı

Ağaçları orta kuvvette olup dikey gelişir.
Yaprakları bukleli hafif kıvrımlıdır.
Oldukça verimli bir çeşittir.
Meyve Özelliği: Meyve orta irilikte olup yuvarlak hafif basık ve dumanlıdır.
Kabuk rengi siyahımsı olup beneklidir.
Meyve eti sert, sarı ve orta suludur.
Hoş bir kokuya sahip olup çekirdek ete bağlıdır.
Akdeniz Bölgesinde Haziran ayının üçüncü haftasında rakım yükseldikçe Temmuz ayının son haftasına kadar hasat uzar.
Fortune, Santa Rosa,Black Diamond

Black  Beauty Erik Fidanı

Ağaçları kuvvetli ve yarı dik gelişir, yaprakları parlak koyu yeşil renkte, orta verimlilikte olup özellikle Akdeniz bölgesine iyi adapte olmuştur.

Meyve orta irilikte, sulu, tatlı, lezzetli, yuvarlak ve hafif basıktır.

Kabuk menekşe zemin üzerinde koyu mor, siyah, meyve eti sarı-kırmızı, tam olgunluk döneminde kokuludur. 

Temmuz ayının ilk haftası olgunlaşır. Friar ve Santa Rosa çeşitleri dölleyici olarak kullanılabilir.

Fortune Erik Fidanı

Ağacın Yapısı : Ağaç orta kuvvette ve dik gelişir.

Meyve Eti :Sarı renkli, kabuk altında kırmızı renk bulmaktadır. çekirdeği ete bağlı değildir.

Meyve Kabuk : Rengi Kırmızı renkli olup; sarı lekeleri vardır.

Meyve Yapısı : Meyveleri iri; çiçek iç kısmı bir kısım sivridir.

Hasat Zamanı : Ağustos ayının ikinci haftasıdır.

Tozlayıcıları : Friar, Santa Rosa

Friar Erik Fidanı

Ağacın Yapısı : Ağacın gelişimi orta kuvvette ve yarı dik şekilde büyür.

Meyve Eti :Sarı renkte, sert, sulu ve tatlıdır. Çekirdeği etten ayrıdır.

Meyve Kabuk Rengi : Koyu mor, düzgün yüzeylidir.

Meyve Yapısı : Büyük, basık ve yuvarlaktır.

Hasat Zamanı : Ağustos ayının ikinci haftasıdır.

Tozlayıcıları : Black Amber, Santa Rosa

Armut Fidanı

Williams Armut Fidanı

A^ğaç Özellikleri : Ağaçları ilk yıllarda kuvvetli ve dikine büyür. Verime yattıktan sonra gelişme yavaşlar ve yayvanlaşır.

Meyve Yapısı  :  Meyvesi orta iri veya iri, konik, boyunlu, orta kısmı geniştir. Meyve kabuğu açık yeşil , ince yeme olumunda sarı renklidir. Meyve eti beyaz, tatlı, çok sulu ve güzel aromalıdır. Sofralık, kurutmalık ve konservelik olarak değerlendirmeye elverişlidir. Meyveleri çok gösterişli ve kalitelidir. Uzun süre depolanabilir.

Tozlayıcıları  :  Akça, Mustafabey, Comice ‘dir.

Hasat Zamanı  :  Eylül 1 Hafta ‘dır.

Santa Maria Armut Fidanı

 Santa Maria armudu iri meyveler verir. Meyve rengi hasat zamanı al yanaklı açık yeşil rengindedir. Meyve eti beyaz, orta sulu ve orta lezzetlidir. Soğuk hava depolarında olgunluğa ulaştığında kabuğu sarı renk alır ve uzun zaman depolana bilir. Ortalama ağırlığı 210 Gram’ dır.

Ağaç Özellikleri: 1951 yılında İtalya’da Williams ve Coscia çeşitlerinin melezlemesinden elde edilmiştir. Ağaç erken verime yatar ve güçlü verim verir. Hızlı ve yarı dikine gelişir. Çok verimli ve ülkemizde yetişen en yaygın yabancı armut çeşididir.

Tozlayıcıları: Williams çeşidi ile tozlanır.
HASAT ZAMANI: Temmuz ayının  3 – 4 haftasından itibaren hasat edilir.

Deveci Armut Fidanı

Meyvesi çok iri, basık, alt kısmı geniş, boyunsuzdur. Çiçek çukuru derindir. Meyve yüzeyi hafif girintili çıkıntılı olup, kabuğu ince, zemin rengi sarı, passız bazen güneş gören yüzü pembe kırmızıdır. Meyve eti beyaz, gevrek, sulu, az tatlı, kalitesi ortadır. yeme olumunda fazla yumuşamaz.

Hasat Zamanı: Ekim ayının ilk haftası hasat edilmeye başlanır.

Tozlayıcılar: Williams,Akça, Devoe, Passe Crassane, June Gold ‘ dur

Ankara Armut Fidanı

Ağaç Özellikleri  :  Ağaçları kuvvetli ve yayvan gelişir.

Meyve Yapısı  :  Meyvesi orta iri yuvarlakça, boyunsuz, alt kısmı geniştir. Meyve kabuğu açık yeşil, yeme olumunda sarımsı yeşil ve incedir. Meyve eti tatlı, çok sulu ve güzel aromalıdır. Depolamaya uzun süre dayanır.

Tozlayıcıları :  Akça, Abbete Fetel, Coscia ‘ dır.

Hasat Zamanı:  Ağustos 4 haftadır.

Carmen Armut Fidanı

Carmen Armudu orta ve dik büyüme gösterir. Meyveye erken yatar. Yüksek verimlidir. Yüksek çiçek tutumu ve orta-geç çiçeklenme periyodu vardır. Meyvesi büyüktür.

Sarı-yeşil meyve kabuğunun üzerine %20-30 kırmızı yanak yapar. Meyve tadı mükemmel, sulu ve aromatiktir. Depolama ömrü uzundur ve taşımaya dayanıklıdır.

Hasat zamanı :  15-20 Temmuz arasıdır.

Tozlayıcıları : Poyne, Vina, Seri Sexton ve Williams olabilir.

Naşi Armut Fidanı

Meyveleri orta irilikte, açık kahve zemin üzerine sarı benekli ve az paslıdır.

Uzun saplı, basık ve şişkindir.

Meyve eti beyaz, çok sulu, aromalı ve lezzetlidir.

Soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilebilir.
Ortalama 61 mm. genişlikte, sap hariç 53 mm. uzunlukta olup yaklaşık 140 gram ağırlığındadır.

Bilinen armut çeşitlerinden farklı yuvarlak şekillidir.

Hatta şekil olarak elma fidanına benzemesinden dolayı elma armudu da denmektedir. Bir istisna olarak bildiğimiz armut fidanına şeklen benzeyen bir Naşi türü de bulunmaktadır.

Akça Armut Fidanı

Orijini : Anadolu 

Diğer İsimleri : İstanbul Akçası, Dikenli Akça, İstanbul Armudu. 

Ağaç Özellikleri : Ağaçları kuvvetli büyür ve yarı dik gelişir. 

Meyve Özellikleri : Meyvesi küçük, kısa boyunlu, alt kısmına doğru geniştir. Kabuğu yeşil, yeme olumunda yeşilimsi sarı renkte ve incedir. Meyve eti beyaz, az kumlu, orta derecede sulu, az tatlı olup kalitesi orta – iyidir. 

Hasat Olumu : Temmuzun başında toplanır 

Tozlayıcılar : Mustafabey, Williams, Passa Crassane 

Saklamaya bir hafta on gün dayanır. Biraz geç meyveye yatar. Ayva anacı ile iyi uyuşur.

Etruşka Armut Fidanı

Erkenci bir armut çeşidi olan Etruşka armudunun hasat tarihi Haziran ayının son çeyreğinde olmaktadır.

Etruşka armudu meyvesi gayet iyi , dalda bekleme süresi uzundur.

Etruşka armut bahçelerinde tozlayıcı armut çeşidi olarak yine erkenci armut çeşitlerin haziran güzeli armudu ve akça armudu kullanılabilmektedir.

Profesyonel veya hobi amaçlı bahçe yapacak olan kişilere uygun olan bir çeşittir.Yüksek rakımlı bölgelerde hasat Temmuz ayı içerisinde rakımı 300 metre altın olan yerlerde Haziran sonunda hasat edilmektedir.

Kiefer Armut Fidanı

Ağaçları yarı dik ve çok hızlı gelişir.Meyveleri iri, bazen de çok iridir.

Sap ve çiçek kesimi dar olup orta kesimi oldukça şişkindir.

Meyveleri yeşil sarı zemin üzerine beneklidir. 

Meyve eti beyaz, kumlu, çok sulu ve sert ve lezzetlidir.

Ateş Yanıklığı) hastalığına çok dayanıklıdır. Soğuk hava tesislerinde uzun süre depolanabilir.

Eylül ortası- ekim başı hasat edilir.

Tozlayıcı: Williams Armut ‘ tur.

 Şeftali Fidanı

Elegant Lady Şeftali Fidanı

Ağacın Yapısı : Ağacı, kuvvetli, yarı dik ve verimlidir.

Meyve Eti : Sarı renkli ve liflidir. Çekirdek etten ayrıdır

Meyve Kabuk Rengi : Meyve kabuk rengi sarı zemin üzerine sıvama koyu kırmızı renklidir.

Meyve Yapısı : Meyvesi yuvarlak şekilli, iri, tatlı ve çok suludur.

Hasat Zamanı : Red Haven’dan 22 gün sonra, 6-11 Ağustos arasındadır.

Tozlayıcıları : Kendine verimli bir çeşittir.

Cresthaven Şeftali Fidanı

Ağacın Yapısı : Ağacı, kuvvetli, yarı dik verimlidir.

Meyve Eti : Sarı renkli ve liflidir. Çekirdek etten ayrıdır.

Meyve Kabuk Rengi : Meyve kabuk rengi sarı zemin üzerine akıtmalı koyu kırmızıdır.

Meyve Yapısı : Meyvesi iri, yuvarlak şekilli, tatlı ve çok suludur.

Hasat Zamanı : Hasat, Red Haven’dan 35 gün sonra, 19-24 Ağustos arasındadır.

Tozlayıcıları : Kendine verimli bir çeşittir.

Monreo Şeftali Fidanı

Orijini : A.B.D.

Ağaç Özellikleri : Ağacı yaygın ve kuvvetli gelişir, verimlidir.

Meyve Özellikleri : Meyve kabuğunun zemin rengi turuncu, meyve kabuğu üst rengi %80 oranında kırmızıdır. Meyve kabuğu az tüylüdür. Kabuk kalınlığı orta derecededir. Kabuk kolay soyulur. Meyve et rengi sarıdır. Meyve eti dokusu etsi gevrektir. Çekirdek % 95 oranında yarılmaktadır. Oldukça iyi derecede aromaya sahiptir. Verimli, meyve kalitesi çok iyi ve nakliyeye uygundur. Ortalama meyve eni 85 mm. meyve uzunluğu 75 mm. olup yaklaşık ağırlığı 340 gramdır.

Hasat Zamanı : Eylül ayının 1.haftası itibariyle hasat edilir.

Tozlayıcılar : Kendine verimlidir.

Hale Şeftali Fidanı

Orijini : A.B.D.

Ağaç Özellikleri : Ağacı yarı dik ve kuvvetli gelişir. Verimlidir. Kış mevsimindeki aşırı soğuklara yüksek mukavemetlidir. Ege, Marmara, Kuzey geçit ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine tavsiye edilir. Kış soğuklama isteği 900 saattir.

Meyve Özellikleri : Meyvesi çok büyük, yuvarlak, meyve kabuğu sarı zemin üzerine sıvama koyu kırmızıdır. Meyve eti sarı, sulu, ince dokulu, aromalı, yarma ve nakliyeye dayanıklıdır. Ortalama meyve eni 80 mm. meyve boyu 70 mm. olup yaklaşık ağırlığı 310 gramdır.

Hasat Zamanı : Ağustos ayının 25. gününden itibaren.

Tozlayıcılar : Kendine kısırdır. Diğer bütün çeşitler tozlayıcı olarak kullanılabilir.

 Nektarin Fidanı

Venüs Nektarin Fidanı

İtalya‘da ıslah edilen, ağaçları oldukça kuvvetli ve dik gelişme eğiliminde, verimli bir  çeşittir.

Meyvesi iri, yuvarlak çok tatlı ve suludur.

Meyve kabuğu sarı zemin üzerine sıvama kırmızı  renkte, çekirdek ete bağlı değildir.

Aşırı soğuklara hassas olması nedeniyle yetiştiriciliğinde bu husus göz önüne alınmalıdır.

Big Top çeşidinden 30 gün sonra olgunlaşır.

Big Top Nektarin Fidanı

Kaliforniya da ıslah edilen orta dönem çeşitlerden biri olup ağaçları kuvvetli gelişme eğiliminde ve dik gelişen bir taç yapısına sahiptir.

Meyve kabuğu turuncu zemin  üzerine koyu kırmızı olup kabuk yüzeyinin % 90- 95’ ini kaplar.

Meyve orta irilikte, yuvarlak, yanlardan hafif basık olup meyve eti sarı renkte, sert et dokulu, yarı yarma özelliği gösterir.

Bursa bölgesinde Temmuzun 2. haftası hasat olumuna gelir.

Hasatta gecikilirse meyve et dokusu yumuşar.

Meyvesinin kaliteli olması ve albenisi nedeniyle son yıllarda yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır.

Ayva Fidanı

Ege Ayva Fidanı

Ağaç Özellikleri  :  Ağacı kuvvetli ve verimi ortadır.

Meyve Özellikleri  :  Ortalama meyve ağırlığı 329.8 g ‘ dır. Meyve sekli yuvarlak, simetrik ve göz ucunda belirgin, besten fazla köşelidir. Kabuk yüzeyi dalgalı, orta parlak ve yeşilimsi sarıdır. Meyve et dokusu gevsek olup, tatlı ve suludur. Meyvesi boğucu değildir.

Tozlayıcıları :  Kendine verimlidir

Hasat Zamanı  :  Ekim 4 Hafta

Eşme Ayva Fidanı

Ağacın Yapısı :Ağaçları orta kuvvette olup, yarı dik bir gelişme gösterir. Çok verimlidir.

Meyve Kabuk Rengi :Meyve kabuk rengi sarıdır.

Meyve Yapısı : Meyvesi iri-çok iri, uzunumsudur.

Hasat Zamanı : Hasat, Ekim ayı içerisinde yapılır.

Tozlayıcıları : Kendine verimli bir çeşittir.

Ceviz Fidanı

Kaman 1 Ceviz Fidanı

Üzüm salkımı sıklığında kaliteli meyve verir.

Kuru tüketime elverişlidir.

Ortalama meyve ağırlığı 11 gr’dır.

İç ağırlık 5.3 g iç oranı %48.1 iç yağ oranı %65’tir.

Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

İç rengi beyazdır.

Antraknoza karşı dayanıklıdır.

Karasal iklime uygundur.

Kaman 2-3-4 ten geç yapraklanır.

Her yıl aynı verimi verir.

Kaman 1 ceviz fidanı İlk bahar geç donlarından etkilenmez.

Yavuz Ceviz Fidanı

Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir.

Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.

Nisbi Periyodisite görülür.

Meyvesi oval şekilli olup, kabuktan çok kolay ayrılır.

Tane ağırlığı 17.4 g, iç oranı %56, içi dolgun, beyaz renklidir.

Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.

Eylül ayı sonlarına doğru hasat edilir.

Tozlayıcısı Şebin, Yalova-3 ve Bilecik çeşitleridir.

Şebin Ceviz Fidanı

Diğer yerli ceviz fidanlarına göre oldukça verimlidir.

İnce kabukludur. Bu yüzden meyvesi taşınırken çabuk kırılır.

İç cevizi kabuğundan kolay ayrılır.

Kuru ve Taze Tüketebilir.

Salkımda en az 3-4 meyve bulundur.

İç kurdu, sulama ve güneş yanıklığına karşın oldukça hassastır.

Meyveleri 11,36 gr’dır.

İç kurdu, sulama ve güneş yanıklığına karşın oldukça hassastır.

Tozlayıcıları Bilecik, Yalova-3’tür.

Gültekin Ceviz Fidanı

Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir.

İyi kaliteli ve albenisi olan meyvelere sahiptir. Kabuktan kolay ayrılır.

Geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Meyve salkımı 1-2′ li olur.

Tane ağırlığı 17 g, iç oranı %40, içi dolgun, açık beyaz renkli olup, taze ve kurularak tüketilmeye elverişlidir.

Şebin ve Bilecik çeşitleriyle tozlanır.

Eylül ayının ortalarında hasat edilir.

Bilecik Ceviz Fidanı

Meyvesi ince kabuklu ve dolgundur. Kabuktan kolay ayrılır.

Kıyı bölgeler hariç tüm bölgelerde yetişir.

Geç donlarının görüldüğü yerlere tavsiye edilir.

Meyve salkımı 2-3′lü yapıdadır.

%30 yan dallarda meyve yapar.

Şebin, Yalova-3 ve Yavuz-1 çeşitleriyle tozlanır.

Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.

Fernor Ceviz Fidanı

Fernor Franquette ‘ nin X Lara Melezidir.

Fransız orjinli bir çeşittir.

Fernor Ceviz Fidanı Mevsim İstekleri 

Geç çiçeklenir.

1800 metreye kadar yüksek rakımlı yerlere ekilebilir. 1200 rakımdan aşağı bölgelere ise Chandler ceviz fidanı dikilmesini öneriyoruz.

Dişi çiçekleri mayıs ayı başında açar bu yüzden bahar geç donlarından etkilenmez.

Kasım ayının başlarında yeni sürgün dallarının kapanması biter bu yüzden de sonbahar geç donlarından etkilenmez.

4×8 metre aralıklarla ekilir.

Yan dallarında meyve verimi iyidir.

Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

Doğru tozlayıcıları Franquette ve Ferner cinsidir.

Fernor Ceviz Fidanı Meyve Özellikleri

İnce kabukludur. Meyvesi kolay ayrılır.

Meyveleri salkımlarda 1 ‘li, 2’ li, 3 ‘lü ve 4’ lü olmaktadır.

Meyve ağırlığı ortalama 12 gr, iç randımanı %49, yağ oranı %51 ve protein oranı %20 ‘dir

Fernette Ceviz Fidanı

Fernette Ceviz Ağacının Özellikleri;

Fernor cevizi tozlayıcısı olarak dikimi yapılır.

Yan dallara verimli bir çeşittir.

Bol tozlama yapabilen bir çeşittir.

Asıl dikilen ceviz miktarının 20 de 1 kadar tozlayıcı olarak dikilmelidir. Yani 100 ağaç Fernor dikim yapılacak bir bahçeye 95 Ağaç Fernor 5 Ağaç Fernette ceviz çeşidi dikimi yapılmalıdır.

Meyve Özellikleri

Fernette ceviz meyvelerin ağırlığı ortama 14-15 gr ‘ dır.

İç randımanı %50 olup iç ceviz ağırlığı ortalama 7,5 gr’dır.

Kabuktan ayrılması kolay olup içi beyaz bir cevizdir.

Fernor gibi Eylül ayının sonlarına doğru hasat edilir.

Chandler Ceviz Fidanı

Chandler ceviz fidanı Çok verimli yabancı en çok satılan cinstir.

Chandler Ceviz Fidanı Meyve Özellikleri

Kabuk yapısında; İnce kabukludur, az pürüzlü, oval şekillidir.

Kabuğundan kolay ayrılır, kuru ve taze tüketebilir.

Yerli ceviz fidanlarından 15 gün geç çiçek açar.

Yan dallarında meyve verme oranı %90’dır.

Tomurcukların da verim % 85-90’dır.

İç beyazlık oranı % 90-100’dür.

Meyveleri 9-13 gr, meyve içi 6,5 gr, iç oranı %52-55 ‘ dir.

Büyüme hızı orta kuvvetlidir.

Chandler Ceviz Fidanı Mevsim İstekleri

İlkbahar donlarından etkilenmez.

1200 metre rakımdaki yerlere kadar ekilebilir.

Soğuklanma ihtiyacı 700 saattir.

Hastalıklara dayanıklıdır.

Tozlayıcısı franquettedir.

Franquette Ceviz Fidanı

Eski bir Fransız çeşididir.

Çeşidin yan tomurcuklar da düşük oranda meyve vermesi, iri ağaçlı olması ve nispeten düşük verimli olması nedeniyle bu çeşit son yıllarda sınırlı olarak dikilmektedir.

Franquette ilkbahar geç donlarının yaygın olarak gözlendiği ve yağmurların sık rastlandığı yerlerde kullanılır.

Chandler ve Hartley için tozlayıcı çeşit olarak seçilmiştir.

Küçük meyveli olup iç ağırlığı 5.3 gr, iç oranı %46-47, iç rengi ise genellikle çok iyidir.

Franquette ağaçları dikine, çok kuvvetli gelişir.

İncir Fidanı

Beyaz İncir Fidanı

Ağaç  6-8 metre arasında boylanabilir.

Tüketimi hem taze olmakta hem kurutmalık olarak yapılabilmektedir.

Meyve iri bastırılmış küre şeklinde olup yemesi son derece güzeldir.

Meyve eti geniş dolgun olup meyve iç boşluğu yoktur.Kabuk kalınlığı incedir.

Siyah İncir Fidanı

2- 7 m arasında boylanan ağaçlar yapar

Taze tüketim amacıyla yetiştirilen sofralık bir çeşittir.

Meyvelerin iri yuvarlak şekildedir.

Kabuk rengi koyu mor veya morumsu siyahtır.

Meyve eti geniş ve dolgun olup meyve içi boşluğu ya hiç olmamakta yada bazı meyvelerde çok az olarak bulunmaktadır.

Meyve eti rengi koyu kırmızıdır.

Kabuk yapısı dayanıklı , meyve eti sıkı dokulu , yola dayanımı iyi olan bir çeşittir.

Hünnap Fidanı 

Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir.

İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve kahve renge döner.

En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kişim) sarı renkli ve tatlı lezzetlidir.

Meyvelerinde şeker, tanin ve müsilajlı maddeler bulunmaktadır.

Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir.

Geleneksel tıpta da kullanılmaktadır.

Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabani olarak da bulunur.

Muşmula Fidanı

Orijini : Muhtelif kaynaklarda bu çeşidin orijininin Güney-Batı Asya ve Güney-Doğu Avrupa olarak gösterilmesinin yanı sıra; Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu döneminde yetiştiriciliğinin yapıldığı da aktarılan bilgiler arasındadır. Bu cinsin bazı türleri ülkemizde doğal olarak ta yetişmektedir. Yunancada Mousmoulia ismiyle adlandırılmaktadır.

Ağaç Özellikleri : Orta verimlidir. Her yıl ürün verir. Yetişkin bir muşmula ağacı yaklaşık 8 metre yüksekliğe ulaşmaktadır. Yaprakları koyu yeşil ve ovaldir.

Meyve Özellikleri : Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur. Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir.

Hasat Zamanı : Ekim 25 ile Kasım 15 arası hasat edilir.

Tozlayıcılar : Kendine verimlidir.

 Üvez Fidanı

Beyaz çiçekli; meyvesi armut biçimde (2-3 cm); sarımtırak-kahve renkli ve üzeri kırmızı benekli; yaprakları hafif tüylüdür.
Orta ve Batı Karadeniz ile Marmara Bölgesinde, ayrıca Hatay yöresinde 100 ile 1000 metreler arasında yayılır.
Sıcaklık ve ışık isteği fazla, kuraklığa dayanıklıdır ve kalkerli topraklar üzerinde iyi bir gelişme gösterir.
Ormanlık alanlarda görülmesine karşın, kültür formları tarla ve bahçelerde yaygındır.

FAYDALARI

Özellikle şeker hastaları rejimi için iyi bir tatlandırıcıdır.
Meyveleri ve yaprakları kabız edicidir.
Yine meyveleri idrar söktürücü,kadınlarda adetleri kolaylaştırıcı etkilere sahiptir.
Meyveler C vitaminince zengindir.
Yapraklarının çayı şeker hastalığına karşı kan şekerini düşürücü olarak kullanılmaktadır.

Nar Fidanı

Hicaz narı diğer mayhoş nar çeşitlerine göre soğuğa toleransının fazla olması dolayısıyla da tercih şansını arttırmaktadır.

Hicaz nar dikildiği yıl iyi bakım şartlarında ağaç başına 0.5-2 kg kadar verim yapabilse de genellikle geç çiçek açtığı için verim yok kabul edilebilir.

Çiçeklerini geç açtığı için ilkbahar geç donları çiçeğine zarar vermez. Kökleri kuvvetli ve sık dallıdır.

Mayhoş, ekşi tattadır.

Meyvesi iri, kırmızı, taneleri kırmızı ve suludur.

Çekirdeksiz nar fidanlarında meyvelerinde çekirdekler mevcuttur ancak çok küçüktür.

Sofralık ve nar ekşisi yapımı için uygun bir çeşittir

Kamkat Fidanı

Narenciye çeşitleri içinde kamkat en küçük meyvesi olanıdır.

İç mekanlarda da saksıda yetiştirilebilmektedir.

Meyveleri kabuğu ile tüketilmektedir.

Kokusu bergamotu andırır ve kokusu uzun süre gitmez.

Çiğ olarak tüketilebilindiği gibi, reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılır.

Mandalin Fidanı

 Meyve kabuğu hasat döneminde sarı-portakal renginde ve hafif pürüzlüdür; kalınlığı 3.37 mm ‘ dir.

Kabuğun meyve etine bağlılığı gevşektir.

Olgunlaşma döneminden sonra kabuğun etten ayrılması kolaylaşır.

Puflaşmaya eğilimi fazladır .Depolamaya ve taşımaya elverişlidir.

Meyveleri basık şekillidir.

Meyve genişliği 51.22 mm, uzunluğu 51.22 mm, ağırlığı 99.59 g’dır. Meyve eti koyu portakal rengindedir.

Tat, koku ve kalitesi yüksek bir çeşittir.

Yediveren Limon Fidanı

Daha çok ev , balkon teras ve bahçeler için uygun olan bir limon çeşididir.

Bütün yıl boyunca çiçek açar ve mevsiminde meyve verir.

Ağaç üzerinde meyveler , çiçekler ve tomurcuklar bir arada görülebilir.

Meyveleri orta büyüklükte genellikle çekirdeksiz , kabuğu pürüzlü ve kalındır.

Soğuklara oldukça hassas bir çeşit olup orta kuvvette ve dağınık bir taç yapar.

İğde Fidanı

Boyları 7-8 metreye kadar uzayabilir.

Yapraklarını döken bir bitkidir

İğde , bazı bölgelerde ağaççık , bazı bölgelerde ise ağaçtır.

Çiçekleri açık sarı renktedir.

İğde çiçeğinin güzel kokusu herkes tarafından bilinir.

Arılar için ideal bir ağaçtır.

Çiçeklenme süresi bulunduğu bölgeye göre değişir.

Ilıman iklimin hüküm sürdüğü alanlarda Nisan ayında , daha iç bölgelerde ise Mayıs ve Haziran aylarında çiçeklenme gözlenir.

Meyveleri zeytin büyüklüğünde. sarı-kahverengi renktedir.

Bağ ve bahçe kenarlarında çit bitkisi olarakta kullanılır.

Azotu kökünde depolayabilme özelliği sayesinde en verimsiz topraklarda bile yetişir.

Malta Eriği ( Yeni Dünya )

Ağaç yaprakları geniştir.

Kokulu beyaz çiçekleri olur.

Gövdesi düzgündür. Alçaktan dallanmaya başlar.

Meyveleri nisan-haziran ayları arası olgunlaşır.

Sıcak ılıman iklimleri sever.

Yaprağını 4 mevsimde üzerinde tutar.

Peyzaj uygulamalarında da tercih edilir.

Herdem yeşil büyük çalı şeklinde meyvelerdendir. Yaprakları derin damarlıdır. Kışın açan sarı çiçekler baharda meyveye döner. 

Goji Berry Fidanı

Hemen hemen her rakımda yetiştiriciliği yapılan Tibet üzümü veya kurt üzümü olarak bilinen bir ağaçtır.

Şifalı bir bitki olup taze tüketimi ve kuru tüketimi yapılmaktadır.

Fidanların meyve vermesi hızlı olmaktadır.

Goji Berry ‘ nin Latin adı Lycium Barbarum olarak geçmektedir, ancak uzak doğulular Goji Berry’e daha çok mucize üzüm adı vermişlerdir.

Uzak Doğuda çok büyük bağları olan bir bitkidir goji berry. 

Küçük yumuşak kırmızı meyveleri oluşmaktadır. 

Meyvenin, olgun olduğu zaman sonbahar başlangıcıdır.

Böğürtlen Fidanı

Böğürtlen meyve özellikleri yönünde üzümsü meyveler grubunda yer alır.

Böğürtlenler Anadolu ‘ nun 1000 m ‘ nin üzerinde hava ve toprak neminin sağlandığı yerlerde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Meyve başlangıçta kırmızı ve sert , olgunlaştığında siyah ve hafif yumuşaktır.

Meyve eti dolgun , hafif mayhoş bir tadı vardır.

Dikim mesafesi : 2-2,5 x 1,5-2 m

Dekara verim : 200 – 300 adettir.

Ürüne başlama yaşı : 2. yıldır.

Fidan ömrü : Uzundur.

Soğuklama isteği : 800 – 1700 saattir.

Ahududu Fidanı

Ahududu üzümsü meyveler grubundadır.

Yabanilere oranla bu çeşitler daha verimli ve ekonomik değerleri çok daha yüksektir.

Ahududu yurdumuzda özellikle son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir.

Ahududu genelde bol güneşli rüzgardan korunmuş yerleri severler.

Meyve olgunluk dönemi Haziran – Ağustos aylarında gerçekleşmektedir.

Ahududu fidanı yediveren ve çok verimlidir.

Hastalıklara dayanıklıdır. 

Dut Fidanı

Yediveren Kara Dut Fidanı

Yediveren Avustralya Karadutunun en önemli özelliği, dikildiği yıl meyve vermesi ve senede iki kez meyve vermesidir.

Yediveren Avustralya dutunun diğer bir özelliği yapraklarının çok büyük ortalama 30 cm ve meyvesinin de 8-10 cm büyüklüğünde olmasıdır.

Meyvesi olgunlaşmaya başlarken hafif mayhoş, olgunlaşmaya bırakılınca tatlanmasıdır.

Saksıya uygun olmakla birlikte, bahçe ortamında 3-4 metreye kadar boylanabilir.

Budamaya toleranslı olduğundan saksıda ve bol güneşli bir pencere önünde ev içerisinde de yetiştirilebilir.

Yediveren Karadut Fidanının Belirgin Özellikleri

Yediverendir. Yılda en az 2 bazen 3 kez meyve yapar.

Mart ayların da dahi meyve oluşumu görülmektedir.

Bitkinin 1. meyvesini 15 Haziranda topladıktan sonra , kartlaşmış dalları budanınca  Temmuzda ikinci kez meyveye verdiği  ve 1-15 Eylülde hasat edilebileceği görülür.

Budama yapılmaması halinde 2. meyveye yatmadığı gözlemlenmiştir.

Ekşi Karadut Fidanı

Dut Fidanı EKŞİ KARA DUT 8 – 10 metreye kadar boylanabilmektedir. 

-15 ile +38 °C sıcaklıklara sahip iklimlerde yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Işık ve sıcaklık isteği yüksektir.

Yapraklar 10-20 cm uzunluğunda ve 6-10 cm genişliğinde, alt yüzeyi tüylü, üst yüzeyi pürüzlü ve kısa sert tüylüdür. 

Kurak topraklara dayanıklı olmakla birlikte ortalama nem koşullarında verim artmaktadır.

Ekşi Kara Dut meyveleri, ağız yaralarına, öksürüğe, bronşite, karaciğere, bademciğe, astım hastalığına ve şeker hastalığına faydalıdır.

 

 Ayaş Beyaz Dut Fidanı

Uç tomurcuğu pseudoterminal, yan tomurcuğu kızıl kestane renklidir.

Genç Ağaçlarda yapraklar 20 cm uzunluğunda loplu olup yuvarlak , yaşlılarda genellikle 8 – 15 cm , tam kalp şeklinde , tabanı asimetriktir.

Meyveler olgunlaşınca beyaz renk alır ve tatlıdır.

Bazı varyete ve formları park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Odunu sarı renkli dayanıklıdır.

Badem Fidanı

Nonpareil Badem Fidanı

Ağaç Özellikleri  :  Ağaçları orta kuvvette gelişir,. Yayvan ve dağınık bir taç yapısına sahiptir. Düzenli ve bol ürün verir. Orta geç dönemde çiçek açar.

Meyve Yapısı  :  Meyve randımanı % 55- 65 civarında olup dış kabuk ikiz meyve oluşturma oranı % 5’ler seviyesindedir. Kabuk kahverengi- koyu kahverengi, iç badem uzun oval şekilli, orta iridir.

Tozlayıcıları :  Teksas, No Plus Ultra, Carmel

Hasat Zamanı :  Eylül 3 Hafta

 Teksas Badem Fidanı

Teksas bademinin meyvesi orta irilikte kabuğu orta sertliktedir. Meyve kalitesi orta derecededir. Ticari değeri yüksektir ve verimi iyidir. Teksas bademinin kabuğu kağıt kalınlığında olup elde kolay kırılır. İç randımanı %45 dir.

Teksas Bademi Ağaç Özellikleri

Teksas badem ağacı dikine büyür.

Teksas Bademi Tozlayıcı

Teksas badem fidanı nonpariel badem fidanının tozlayıcısıdır.

Ferragnes Badem  Fidanı

Fransız orijinlidir. 

Ağaçlar çabuk meyveye yatar ,hastalıklara karşı direnci fazladır.

Bol ve kararlı  verimlilik, geç çiçeklenme, yüksek iç randımanı (%40), çift tohumların olmayışı ve paketlemeye uygun iri ebatlı bademler.olması nedeni ile en çok tercih edilen çeşitlerin başındadır.

Bahçe tesisleri diş bademi grubundan seçilecekse ana çeşit olarak ferragnes seçilmelidir.

Tuono, Ferraduel ve Teksas ‘ la tozlanır.Bahçe tesislerinde mutlaka bulunması gereken bir badem fidanı çeşididir.

Asma Fidanları

Red Globe Üzüm Asma Fidanı

3-4 ay soğuk hava deposunda muhafaza edilir.

Sofralık bir çeşittir.Taneleri çok iridir.Rengi pembemsi kırmızı şekildedir.

Tane şekli yuvarlık ve hafif eliptik olup çok iridir.

Salkımları konik olup yaklaşık 1 kg(1000 gram) gelmektedir.Salkım şekli yuvarlak olup sıklığı dolgundur.

Olgunlaşma orta olup Akdeniz,Marmara ve  ve Ege için tavsiye edilir.

Autumn Royal Üzüm Asması

Orta mevsim asma üzüm fidanıdır.

İri taneli ve siyah renkli , çekirdeksiz bir çeşittir.

Eylül sonu ekim ortasında olgunlaşır.

Verimde yıllar göre bir değişiklik gösterebilir.

Zayıf tane sapı nedeniyle tanelenme olabilir.

Kısa budanır.

Salkım ağırlıkları 1.5-2 kg a kadar çıkabilir.

Bilezik alma ve giberellik asit uygulanmaksızın tane ağırlığı 9 grama kadar çıkabilir.

Tane eti serttir.

Taneler çatlamaya karşı hassastır.

Prima Asma Fidanı

Çekirdeksiz ve sofralık bir üzüm türü olan Prima, yetiştirme alanlarının genişliği ve hoş lezzetli üzümleri ile Türkiye genelinde en çok tercih edilen ürünlerin başında gelmektedir. İri taneli siyah üzüm kategorisinde değerlendirilen bu ürünler, bakım kolaylığı ve mevsimsel direnci bakımından da yetiştirici dostudur.

Ürün Özellikleri

Ürün özellikleri bakımından mavi ve siyah renkleri bulunan Prima üzümleri, ortalama 4.5-5 gram tane büyüklüğüne sahip 400-500 gram ağırlığına kadar ulaşabilen salkımlar halinde yetişmektedir. Yetiştirildikleri bölgelere göre budama şekli olan Prima Asma Fidanı genellikle kısa budama şeklinde daha verimlidir. Bunun da amacı salkımlarının ağırlıkları olarak tanımlanabilir.

  • Erkenci siyah  çekirdeksiz üzüm,  

  • Prima  Çekirdeksiz Üzüm mükemmel lezzettedir, Prima Çekirdeksiz 

  • Prima  Çekirdeksiz Üzüm  tatlıdır ve olağanüstü zengin bir lezzet vardır.

  • Yüksek dayanıklılık, 

  • Parçalanmadan ve mükemmel hasat sonrası uzun raf ömrü vardır

Mevlana Üzüm Asma Fidanı

Üzüm fidanı üretiminde kullanılan amerikan asma anaçları üzerine aşı yapılarak üretilmektedir.

Beyaz, ağustos sonu olgunlaşan, çekirdekli bir çeşittir.

Dekara 2500 kg verime yatabilir.(uygun terbiye sisteminde).

Yarı uzun-uzun şekilde budanır.Silindirik ,çok iri,2-3 çekirdekli tane yapısına sahiptir.

Salkım ağırlığı 500 gr dır.

Cardinal Üzüm Asma Fidanı

Tokay X Ribier melezi Salkımları büyük (500-650 g), konik- silindirik ve seyrek tanelidir.

Taneler kırmızı- mor renkte çok fazla iri (7 g), yuvarlak şekilli, 2-4 çekirdekli, iyi olgunlaştığında çok az aroma ihtiva eder.

Kısa budanır (en çok 4 gözlü). Dekara 1000- 2800 kg verim verir.

Temmuz ikinci yarısı –ağustos başı olgunlaşmaktadır.

Çiçekten önce somak seyreltmesi kaliteyi artırır.

Sıcak yerlerde güneş yanıklıklarının oluşmaması için yaprak alımının dikkatlice yapılması gerekir.

Mildiyöye, küllemeye, küf çürüklüğüne, kış donlarına ve kısa boğum hastalığına hassastır. 

 İri taneli ve salkımlı erkenci sofralık bir çeşittir.

Son yıllarda Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinde süratle yayılmıştır.

Omcaları kuvvetli gelişir. Verimi çok iyidir. Kısa budanmalıdır.

Kordon terbiye sistemleri önerilir. Çiçekten önce somak seyreltmesi, kaliteyi artırır.

Sıcak yerlerde güneş yanığı, taban yerlerde tane çatlaması görülebilir.

Orta kalın kabuklu ve kırmızı renklidir.

Horoz Karası Üzüm Asma Fidanı

Sofralık bir çeşittir.

Taneleri mavi-siyah renktedir.tane şekli uzun eliptik yapıda olup ağırlığı ortalama 8 gramdır.

Tanenli bir tadı olup salkımları kanatlı koniktir.

Salkımları iri , sıklık dolgundur.

Olgunlaşma dönemi diğer çeşitlere göre ortada olup tavsiye edilen bölgeler Ege, Marmara , Güneydoğu Anadolu ve Akdenizdir.

Royal Üzüm Asma Fidanı

Orta mevsim asma üzüm fidanıdır.

İri taneli ve siyah renkli , çekirdeksiz bir çeşittir.

Eylül sonu ekim ortasında olgunlaşır.

Verimde yıllara göre bir değişiklik gösterebilir.

Zayıf tane sapı nedeniyle tanelenme olabilir.

Kısa budanır.

Salkım ağırlığı 1,5 – 2 kg kadar çıkabilir.

Bilezik alma ve giberellik asit uygulanmaksızın tane ağırlığı 9 grama kadar çıkabilir.

Tane eti serttir.

Taneler çatlamaya karşı hassastır.

Trakya İlkeren Üzüm Asma Fidanı

Mevsim: Erkenci

Tüketim: Sofralık, çekirdekli

Taneleri mavi-siyah renkte, yuvarlak, orta irilikte (yaklaşık 4-5 gr.) ve çekirdekli bir üzüm çeşididir.

Erkencidir. Tipik olarak, Ege bölgesinde, Haziran ayının son haftasında hasat olgunluğuna ulaşmaktadır.

Erken olgunlaşmasına rağmen, omca üzerinde bozulmadan kalabilme özelliği vardır.

Alfonse ve Perlette üzüm çeşitlerinin melezidir.

Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen Trakya İlkeren üzüm çeşidi, erkenciliği sayesinde daha yüksek fiyatlarla alıcı bulmakta ve üreticiye daha çok gelir getirmektedir.

Yalova İncisi Asma Üzüm Fidanı

1988 yılında tescil edilmiştir.

Oldukça erkenci sofralık çeşitlerdendir.

Tane yapısı oval – orta kalın kabuklu , beyaz renkli , orta irilikte ( 6 – 7 gr , tane eti az sulu , 2 – 3 çekirdeklidir.

Salkımları orta büyüklükte  ( 250 -300 gr ) konik ve orta sıkıdır.

Salkım sapı sert ve kısadır.

Kabuk iri renk yapar.

Akdeniz sahil kuşağında Haziran sonu – Temmuz başında hasat edilir.

Örtü altında ise bu süre Haziran başına kadar çekilebilir.

 Orta ve uzun budanması gereken bir çeşit olup fazla yüklü asmalarda seyreltme yapılmalıdır.

Sultani Çekirdeksiz Üzüm Asma Fidanı

Etli , az asitli çekirdeksiz beyaz üzümdür.

Manisa ve Denizli taraflarında sofralık ve kurutmalık yaygın olarak yetiştirilir.

Ancak son yıllarda şarap yapımında da kullanılır.

Manisa’ da Akdeniz ikliminin etkisi altında 200 m yüksekliğindeki oldukça verimli kumlu topraklarda yüksek telli terbiye sistemi uygulanarak dikilmiştir.

Denizli ‘ de yine verimli killi topraklarda yetiştirilir.

Yuvarlak çekirdeksizle birlikte Ege Bölgesi bağlarının yarıdan fazlasını oluşturan , dünyaca meşhur mükemmel kaliteli kurutmalık bir çeşittir.

Sofralık olarakta değerlendirilmektedir.

Tanelerin salkıma bağlantıları zayıf olduğundan pazara ulaşıncaya kadar tanelenme yapar.

Omcaları kuvvetli gelişir.

Bu yüzden budamada fazla göz bırakılmalıdır.

Karışık budanır.

İnce kabuklu ve beyaz renklidir.

sultani çekirdeksiz

İtalya Üzüm Asma Fidanı

İtalya kaynaklı sofralık bir çeşit olup ” ideal ” adı ile de bilinir.

Orta geççi asma üzüm çeşidi olup kısa budama yapılır.

İri taneli ( 8 – 10 _ , beyaz , kalın kabuklu , çekirdeklidir. ( 1- 2  adet )

Hamburg misketinden aldığı kokuya sahiptir.

Salkım ağırlığı çok iri (700 – 800 gram ) konik – piramit şekilde ve dolgundur.

Yüksek terbiye (1 – 1,5 m ) iyi sonuç verir.

Biconex asma fidanı Hamburg misketi melezidir.

Marmara ve Ege bölgesine önerilir.

Alfonse Üzüm Asma Fidanı

Orta mevsimde olgunlaşan bir çeşittir.

Marmara Bölgesinde ağustos sonuna doğru olgunlaşır.

Oldukça verimli olup çok salkım yapar.

Kaliteli üzüm için özellikle sulanmayan bağlarda salkım seyreltmesi yapmak gerekir.

Aksi halde ufak ve boncuklanmış salkımlar görülebilir.

Asma üzerinde ve soğuk depoda muhafazaya uygundur.

Siyah ve iri tanesi ile yüksek fiyattan alıcı bulur.

Koyu mor renkli , iri taneli ,gösterişli , yola dayanıklı , pazar değeri yüksek sofralık bir çeşittir.

Kuvvetli ve verimli taban topraklara uygundur.

Kısa budanır.

Kordon terbiye sistemiyle iyi sonuç verir.

Kalın kabuklu ve siyah – mor renklidir.

Ihlamur Fidanı

Boyları 20 -30 m ‘ ye kadar ulaşabilir.

Büyüklüğü 5 – 10 cm arasında değişen yaprakları genellikle yürek şeklinde ve çarpık , kenarları dişli ve uzun saplıdır.

Sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve karakteristik bir kokuya sahiptir.

Çok geç açan bu çiçekler (Haziran – Temmuz ) kurutularak çay gibi içilir.

Yaşlı gövdeler koyu renkte , kabaca yırtılmış , kazık kök güçlü , yan kökler uzun , yeni sürgünler önceleri tüylü , parlak , zeytin yeşili yada kızıl kahve renginde , yapraklar 6 – 12 cm uzunlukta ,çarpık yumurta yada yuvarlakça yürek biçiminde , kenarları düzenli ve keskin dişli , ucu sivri ,üst yüzü koyu yeşil bütün yüzde yada damarlar üzerinde sade yada beze tüyler bulunur.

Alt yüzü mavimsi yeşil ,tüylü yada çıplaktır.

Damar açılarında büyük tüyler bulunur.

Yaprak sapı 2- 5 cm uzunlukta tüylüdür.

Yapraklar sonbahar ‘ altın sarısı bir renk alır.

Kestane Fidanı

Kestane kışın -30C’ ye kadar dayanmaktadır.

Meyvesi iri, kabuğu kolay soyulan, dayanıklı kestane çeşitidir.

Ancak ilkbaharın geç sonbaharın ilk donlarına karşı hassastır.

Yıllık yağış ortalaması 600-1600 mm olan yerlerde yetişir.

Çiçek döneminde yağan fazla yağış döllenmeyi etkileyeceği için fazla yağışı sevmez.

Fazla yağış mantar hastalığı nedeniyle yaprakların dökülmesine yol açar.