Kasımpatı (Krizantem )

Kasımpatı(Krizantem)

Sayısız çeşitleri olan güzel bir çiçektir. Sonbaharda açan ömürlü türlerinin çiçekleri çok iridir. Kasım-patı çiçeklerinin rengini saymaya imkan yoktur, bunu ancak çiçekçilerin kataloglarında bulmak mümkün olur.

acik-pembe-kasimpati-vert

alacali-kasimpati-vert

Kasımpatları çelikleme, köklerini ayırma ve tohumla çoğaltılırlar.

Çelikle Çoğaltma

Çelik almak için, bitkisi kuvvetli ve en güzel açan çiçekler seçilir. Bunların çiçeği geçtikten sonra, dalları topraktan 20 cm. yukarıdan kesilip saksılanarak serin cama yakın bir tarafına konur ve lüzumuna göre sulanır. Çelikler anaç bitkinin genç sürgünlerinden alınır. Gerekirse dallardan da genç sürgünler alınabilir.

beyaz-kasimpati-vert

kasimpati-cicekleri-vert

Kasımpatlarından büyük çiçek almak için aralıktan şubata kadar çelik yapılır. Marttan mayısa kadar yapılan çelikler fazla büyük çiçek vermez.

Çeliklerin seçilmesi kasımpatı kültürünün temelini sağlar. Çelikler en kuvvetli ve en kalın dallardan seçilmelidir, bunlar ne yumuşak, ne de odunlaşmış olmalıdır.

turuncu-kasimpati-vert

pembe_kasmpatlar-vert

Çelikler yeter derecede hafif ve zengin harç isterler. Toprağının yarısı çayır, çimen çürüntüsü, yarısı kum olmalıdır. Çayır toprağı bulunmadığı takdirde üçte bir buğday toprağı, üçte bir yastık veya yaprak gübresi, üçte bir de kum olabilir.

Kasımpatları için en iyi harç, çok çürümüş olmak üzere üçte iki çayır toprağı, üçte bir yaprak çürüntüsünden yapılan kompostodur.

kasimpati_cicekleri-vert

kirmizi-kasimpati-vert

Bitkiye verilen su iyi süzülürse kasımpatlarının sararması, düşmesi önlenmiş olur. Bunun için de saksıların dibi testi, ya da tuğla kırıklarıyla döşenmelidir.

İlkbahar gelince don korkusu kalmadığı zaman bitkiler serden dışarı çıkarılarak sıralanır ve saksıların neminin kurumaması için toprağa gömülürler. Bitkiyi son kırağılar dan korumak ve güneşin şiddetli olduğu saatlerde gölgelemek için üzerilerine konacak hasırları çekecek sağlamlıkta ağaçtan bir çardak yapmak uygun olur.

kirmizi-turuncu-kasimpatlari-vert

krizantem-vert

Sulama

Kasımpatının suyu asla eksik edilmemelidir. Yazın her gün sulamak lazımdır, saksıları kenarlarına kadar gömmek, samanlamak, çok sıcaklarda her sabah yaprakları yıkamak ve gübre şerbeti veya kimyasal gübre vermeden evvel daima sade su ile sulamak icap eder. Kasımpatı hava ve ışık ister, sarar-mamaları için, seyrek bulundurmak, ağaç gölgelerinde yetiştirmemek lazımdır.

mor-kasimpati-vert

mor-sari-kasimpatilari-vert

Gübre

Kasımpatı çok obur bir bitkidir, onun için arada bir sulu gübre, kimyasal gübre vermek lazımdır. Fakat kökler saksının kenarlarını iyice sarmazsa sulu gübre verilmemelidir. Toprağı çok kuru olduğu takdirde de sulu gübreyi vermeden evvel adi su ile bolca sula-malıdır. Bitki çiçek verince sulu gübre kesilir.

pembe-kasimpati-vert

sari-kasimpati-vert

Kasımpatının goncaları haziran, temmuzda görünmeye başlar. O zaman yan goncalar kaldırılıp dal tepelerinde en büyük ve en iyileri olarak birer konca bırakılır. Bu suretle büyük çiçekler elde edilmiş olur.

To top
WhatsApp Sipariş Ver
Size Yardım Etmemi İstermisiniz?
Merhaba
Kasımpatı (Krizantem ) - Fidan - Fide - Tohum - Gübre
İle İlgili Size Yardım Etmemizi İsterimsiniz?