Açık Köklü Royal Üzüm Fidanı

17062015_121511_12444-vert

*Royal Geççi, iri taneli ve siyah renkli bir çeşittir.
*Eylül sonu ekim ortasında olgunlaşır.
*Taneleri iri olduğu için hormon uygulamaya gerek yoktur.
*Verimde yıllar göre bir değişiklik gösterebilir.
*Zayıf tane sapı nedeniyle tanelenme olabilir.
*Kısa budanır.
*Dip gözlerden çıkan sürgünler orta(5-6.göz) ve uç gözlerden (10 ve yukarısı) çıkan sürgünlere göre daha iri salkım oluşturur.
*Dikim aralığı 2.5 x 3.5 m olan asmalarda, asmanın gücüne göre 24-32 adet 2 gözden budanmış çubuk bırakılması önerilmektedir.
*Salkım ağırlıkları 1.5-2 kg kadar çıkabilir. Bilezik alma ve giberellik asit uygulanmaksızın tane ağırlığı 9 grama kadar çıkabilir. *Tane eti serttir.
*Taneler çatlamaya karşı hassastır.

pr_01_324_max-vert

Şaraplık bir üzüm çeşidi olup salkım ağırlığı 350-600 gram arasındadır. İklim İsteği Bağcılıkta başarının temel şartı bağ kurulacak yörenin iklim ve toprak faktörleri ile asmanın çok iyi bir uyuşma içinde olmasını temin etmektir. Bu nedenle bir yere bağ tesis ederken iklim, toprak, mevki – yön, anaç ve çeşit seçimi gibi unsurları iyice etüt etmek gereklidir. Asma gelişme devresi oldukça uzun olan bir bitkidir. Günlük ısı ortalaması 10oC yi bulunca gelişmeye başlar ve sonbaharda ısı ortalaması bu derecenin altına düşünceye kadar gelişmesini sürdürür. Her üzüm çeşidi meyveleri iyi bir şekilde olgunlaştırmak için belirli bir ısı toplamına ihtiyaç gösterir. Bağ kurulacak bölgenin yıllık aktif sıcaklık toplamının en az 1600 oC derece olması gerekir. Rantabl bağcılık yapabilmek için, yıllık ortalama sıcaklık 9-21 oC ve sıcak aylar ortalaması 17-20 oC olmalıdır. Candolle asmanın gelişmesi için bir vegetasyon devresinde 2900 oC sıcaklık toplamına ihtiyaç olduğunu bildirmektedir. Erken olgunlaşan çeşitlerde tam çiçeklenmeden olgunluğa kadar geçen sürede 1600-2000 oC, geç olgunlaşanlar da ise 3000 oC ya da daha fazla sıcaklık toplamına ihtiyaç bulunur. Asmanın kökleri derinlere gittiği için diğer bitkilere oranla daha az yağış alan yerlerde de yetişebilir. Yıllık yağış miktarı yanında, yağışın dağılımı bağcılık bakımından çok önemlidir. Kış aylarında ve ilkbahar başlangıcında düşen yağmurlar asma için çok yararlıdır. İlkbaharın son döneminde ve yaz başlangıcında devam eden yağışlar özellikle mantari hastalıkların artmasına sebep olduğundan bağcılık yönünden sorunlar yaratmaktadır. Bağcılıkta iklim faktörleri çok önemlidir. Şayet bir yerde ilkbahar donları omcaların sürgün sürme zamanına kadar devam ederse, yeşil aksam, -1, -2 oC nin altındaki ısıdan zarar göreceğinden bağ hasara uğrar. Sonbaharda erken gelen donlar da odun kısmının iyi odunlaşmasına engel olarak genç omcaların kurumasına sebep olur. Rüzgarların bağlara çok etkisi vardır. Diğer iklim faktörleri müsait olmak şartıyla rüzgarlardan korunmuş yerler bağcılığa daha elverişlidir. Uzun yılların gözlemlerine dayanarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bağın iklim isteklerinin istenen düzeyde olduğunu, ilkbahar ve sonbahar geç donlarının bölge bağcılığın da bir sorun oluşturmadığı söylenebilir. 2 Toprak İsteği Asma kökleri derine giden bir bitkidir. Bu yüzden yumuşak dokulu topraklardan hoşlanır. Bağlar yazları kurak veya az yağışlı yerlerde en iyi geliştiğinden bağ toprağının derin ve su tutma kapasitesinin yüksek olması istenir. Toprak yapısı köklerin gelişmesine müsait olduktan sonra fakir topraklarda bile yetişir. Yerli asmalar kendi kökleri üzerinde yetiştirildiğinde topraktaki kirece oldukça fazla tolerans gösterirler. Fakat, Amerikan asma anacı kullanılması gerekirse, toprak seçimine dikkat edilmesi gerekir.

royal_uzum-vert

Kategori: Açık Köklü, Açık Köklü Fidan Adana, Açık Köklü Fidan Adıyaman, Açık Köklü Fidan Afyon, Açık Köklü Fidan Ağrı, Açık Köklü Fidan Aksaray, Açık Köklü Fidan Amasya, Açık Köklü Fidan Ankara, Açık Köklü Fidan Antalya, Açık Köklü Fidan Ardahan, Açık Köklü Fidan Artvin, Açık Köklü Fidan Aydın, Açık Köklü Fidan Balıkesir, Açık Köklü Fidan Bartın, Açık Köklü Fidan Batman, Açık Köklü Fidan Bayburt, Açık Köklü Fidan Bilecik, Açık Köklü Fidan Bingöl, Açık Köklü Fidan Bitlis, Açık Köklü Fidan Bolu, Açık Köklü Fidan Burdur, Açık Köklü Fidan Bursa, Açık Köklü Fidan Çanakkale, Açık Köklü Fidan Çankırı, Açık Köklü Fidan Çorum, Açık Köklü Fidan Denizli, Açık Köklü Fidan Dikimi, Açık Köklü Fidan Diyarbakır, Açık Köklü Fidan Düzce, Açık Köklü Fidan Edirne, Açık Köklü Fidan Elazığ, Açık Köklü Fidan Erzincan, Açık Köklü Fidan Erzurum, Açık Köklü Fidan Eskişehir, Açık Köklü Fidan Gaziantep, Açık Köklü Fidan Giresun, Açık Köklü Fidan Gümüşhane, Açık Köklü Fidan Hakkari, Açık Köklü Fidan Hatay, Açık Köklü Fidan Iğdır, Açık Köklü Fidan Isparta, Açık Köklü Fidan İstanbul, Açık Köklü Fidan İzmir, Açık Köklü Fidan Kahramanmaraş, Açık Köklü Fidan Karabük, Açık Köklü Fidan Karaman, Açık Köklü Fidan Kars, Açık Köklü Fidan Kastamonu, Açık Köklü Fidan Kayseri, Açık Köklü Fidan Kilis, Açık Köklü Fidan Kırıkkale, Açık Köklü Fidan Kırklareli, Açık Köklü Fidan Kırşehir, Açık Köklü Fidan Kocaeli, Açık Köklü Fidan Konya, Açık Köklü Fidan Kütahya, Açık Köklü Fidan Malatya, Açık Köklü Fidan Manisa, Açık Köklü Fidan Mardin, Açık Köklü Fidan Mersin, Açık Köklü Fidan Muğla, Açık Köklü Fidan Muş, Açık Köklü Fidan Nevşehir, Açık Köklü Fidan Niğde, Açık Köklü Fidan Ordu, Açık Köklü Fidan Osmaniye, Açık Köklü Fidan Rize, Açık Köklü Fidan Sakarya, Açık Köklü Fidan Samsun, Açık Köklü Fidan Şanlıurfa, Açık Köklü Fidan Siirt, Açık Köklü Fidan Sinop, Açık Köklü Fidan Sivas, Açık Köklü Fidan Şırnak, Açık Köklü Fidan Tekirdağ, Açık Köklü Fidan Tokat, Açık Köklü Fidan Trabzon, Açık Köklü Fidan Tunceli, Açık Köklü Fidan Uşak, Açık Köklü Fidan Van, Açık Köklü Fidan Yalova, Açık Köklü Fidan Yozgat, Açık Köklü Fidan Zonguldak, Açık Köklü Fidanlar, Açık Köklü Kayısı Fidanı, Açık Köklü Meyve Fidanı, Açık Köklü Meyve Fidanları, Aksel Bahçe
Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.