Horoz Karası

big_fotograf_15a114-vert

Olgunlaşma dönemi orta mevsimdir.
Budama kısa ve karışık olarak yapılabilir.
Gaziantep ve Kilis bölgesine ait bir türdür.
Meyve rengi mavi siyahtır.
Meyvesi uzun eliptik şeklindedir.
Meyvesi çok iri 8-9 gramdır.
Salkımlar kanaklı konik şeklindedir.
Salkım büyüklükleri çok iri ve 700-900 gramdır.
Salkımlar dolgundur.

6ef34indir-vert

TOPRAK HAZIRLIĞI:

Bağ yeri seçildikten sonra toprağın hazırlanması işlemine geçilir. Arazide varsa, büyük kayalar, ağaçlar ve çalılar temizlenir. Omcaları muntazam ve düzgün dikebilmek için tümsekler düzeltilir, çukurlar doldurularak toprak tesviyesi yapılır. Fazla su tutan yerlerde drenaj için önlemler alınır. Asmanın ekonomik ömrü bakım koşullarına göre değişmekle birlikte 40 yılın üzerindedir. Bu nedenle ömrü bitinceye dek dikildiği yerde kalacağından, tesisinde çok titiz davranılmalıdır. İyi hazırlanmayan bir yere tesis edilen bağ iyi gelişemez, ömrü kısa, verimi az olur ve hastalıklara daha kolay yakalanır.

02032014_180747_5526-vert

Yeni kurulacak bağ yeri, hiç işlenmemiş bir toprak üzerinde olacaksa alan iyi bir şekilde işlenmelidir. Eğer eski bir bağ alanı ise toprağı bir kaç yıl dinlendirilerek bol yeşil gübre ile gübrelenmelidir.

Asmanın iyi büyüyebilmesi, köklerinin derine gitmesi, toprak içinde iyi gelişmesine bağlıdır. Gelişme toprak yapısı ile ilgilidir. Tınlı kumlu topraklarda kökler çok derine gider. Sert yapı gösteren topraklarda köklerin derine gitmesi sınırlıdır. Bu tip toprakların krizma yapılması şarttır. Bilhassa yeni bağcılıkta krizma işine daha çok önem vermek lazımdır. Çünkü yeni bağcılıkta kullanılan Amerikan asma anaçlarının kökleri, çok kuvvetli ve süratli büyüdüklerinden toprağın gevşek ve süzek olması lazımdır. Asmaların gelişmemesi ve bazı bağların zamanından önce kuruması, krizmanın yapılmaması veya yüzlek yapılmasından ileri gelmektedir. Krizma, bağ toprağının en az 40 cm derinlikte işlenmesidir. Bu işlem günümüzde krizma pullukları ile yapılmaktadır. Krizma pullukları, beygir gücü yüksek traktörlerle çekilir ve toprak 40-50 cm derinlikte işlenir. Krizmanın yapılma zamanı sonbahar mevsimidir. Krizma erken yapılmalı ve krizmanın bitimi ile asma fidanı dikimi arasında en az 6-8 haftalık bir zaman olmalıdır.

202408630_tn30_0 (1)-vert

DİKİM:

Sonbaharda krizma yapılmış arazi ilkbaharda düzeltildikten sonra, hayvan veya makine gücü ile işlenebilecek aralık ve uzunlukta çukurlar açılır. Bölgemiz iklimi sıcak olduğundan güneş zararlarını azaltmak için sıralamanın doğu-batı yönünde yapılması, meyilli arazilerde dik olması gerekir. Şimdiye kadar yapılan denemeler yeni tesis edilecek bağlarda sıra üzerinin 1,5-2 m. sıra arasının 2,5-3 m. olması gerektiğini ortaya koymuştur. İşaretlenmiş yerlere iki kürek derinliğinde, bir kürek genişliğinde çukur açılır. Çukur açmanın makine ile yapılması daha avantajlıdır. Çukurların dip kısmına yanmış çiftlik gübresi, ince toprakla karıştırılarak konmalıdır. Dikim için fidanda budama yapılır. Yan ve boğaz kökleri tamamı ile, dip kökler ise 10 cm üzerinden çepeçevre kesilir. Oluşmuş sürgünlerin en kuvvetlisi bırakılır. Budaması yapılan köklü çubuk veya aşılı köklü topraklı fidan, açılan çukurun tam ortasına gelecek şekilde konur, fidanın gövde kısmının en az 10-15 cm.i toprak üzerinde kalacak şekilde açılan çukurlara 10-15 cm kalınlığında toprak atıldıktan sonra fidan hava almayacak şekilde sıkıştırılmalıdır. Daha sonra can suyu verilir ve fidanın yerini belli etmek için yanına bir herek dikilir.

b084dHOROZ_KARASI_-_mavi_siyah_renkli_dane_uzun_eliptik_ve_8-9_g-vert

Asma fidanı dikimi yapılırken kısır çeşitler (morfolojik erdişi, fizyolojik dişi) saf olarak dikilmemelidir. Çünkü bu çeşitlerin polen tozlarının döllenme yeteneği yoktur. Bunun için dikim planı sekiz omcaya bir babalık veya iki sıraya bir dölleyici dikmek suretiyle yapılmalıdır. Yalnız babalık olarak kullanılan çeşitlerin çiçek açma tarihleri döllenecek çeşitle aynı tarihe denk gelmelidir.

horoz karası_3-vert

SULAMA:

Asmanın hızlı gelişme devresi olan mayıs-haziran ayları ile salkımların ben düşme zamanında (Temmuz ) kök bölgesinde yeterli su bulunmadığı hallerde omcaların gelişmesi yavaşlar, yapraklar pörsür ve renkleri solar. Salkımlardaki taneler normal iriliklerini alamaz ve rengi donuklaşır, üzerlerin de güneş yanıkları artar. Böyle durumlarla karşılaşınca bağın suya ihtiyacı olduğu anlaşılmalıdır.
Kış yağmurları normal düşmüşse toprak tarafından tutulmuş olan su bağların bahar gelişmesine yeterli olmaktadır. Sulama imkanı olan taban bağlarda iki defa sulama ve sulamalardan sonra tava gelince toprak işleme çok iyi sonuç vermektedir. Kışın kurak geçmesi halinde bir de bağlar uyanmadan önce bir su verilip ardından toprak işleme yapılması yerinde olur.

horoz karası_4-vert

Kategori: Açık Köklü, Açık Köklü Fidan Adana, Açık Köklü Fidan Adıyaman, Açık Köklü Fidan Afyon, Açık Köklü Fidan Ağrı, Açık Köklü Fidan Aksaray, Açık Köklü Fidan Amasya, Açık Köklü Fidan Ankara, Açık Köklü Fidan Antalya, Açık Köklü Fidan Ardahan, Açık Köklü Fidan Artvin, Açık Köklü Fidan Aydın, Açık Köklü Fidan Balıkesir, Açık Köklü Fidan Bartın, Açık Köklü Fidan Batman, Açık Köklü Fidan Bayburt, Açık Köklü Fidan Bilecik, Açık Köklü Fidan Bingöl, Açık Köklü Fidan Bitlis, Açık Köklü Fidan Bolu, Açık Köklü Fidan Burdur, Açık Köklü Fidan Bursa, Açık Köklü Fidan Çanakkale, Açık Köklü Fidan Çankırı, Açık Köklü Fidan Çorum, Açık Köklü Fidan Denizli, Açık Köklü Fidan Dikimi, Açık Köklü Fidan Diyarbakır, Açık Köklü Fidan Düzce, Açık Köklü Fidan Edirne, Açık Köklü Fidan Elazığ, Açık Köklü Fidan Erzincan, Açık Köklü Fidan Erzurum, Açık Köklü Fidan Eskişehir, Açık Köklü Fidan Gaziantep, Açık Köklü Fidan Giresun, Açık Köklü Fidan Gümüşhane, Açık Köklü Fidan Hakkari, Açık Köklü Fidan Hatay, Açık Köklü Fidan Iğdır, Açık Köklü Fidan Isparta, Açık Köklü Fidan İstanbul, Açık Köklü Fidan İzmir, Açık Köklü Fidan Kahramanmaraş, Açık Köklü Fidan Karabük, Açık Köklü Fidan Karaman, Açık Köklü Fidan Kars, Açık Köklü Fidan Kastamonu, Açık Köklü Fidan Kayseri, Açık Köklü Fidan Kilis, Açık Köklü Fidan Kırıkkale, Açık Köklü Fidan Kırklareli, Açık Köklü Fidan Kırşehir, Açık Köklü Fidan Kocaeli, Açık Köklü Fidan Konya, Açık Köklü Fidan Kütahya, Açık Köklü Fidan Malatya, Açık Köklü Fidan Manisa, Açık Köklü Fidan Mardin, Açık Köklü Fidan Mersin, Açık Köklü Fidan Muğla, Açık Köklü Fidan Muş, Açık Köklü Fidan Nevşehir, Açık Köklü Fidan Niğde, Açık Köklü Fidan Ordu, Açık Köklü Fidan Osmaniye, Açık Köklü Fidan Rize, Açık Köklü Fidan Sakarya, Açık Köklü Fidan Samsun, Açık Köklü Fidan Şanlıurfa, Açık Köklü Fidan Siirt, Açık Köklü Fidan Sinop, Açık Köklü Fidan Sivas, Açık Köklü Fidan Şırnak, Açık Köklü Fidan Tekirdağ, Açık Köklü Fidan Tokat, Açık Köklü Fidan Trabzon, Açık Köklü Fidan Tunceli, Açık Köklü Fidan Uşak, Açık Köklü Fidan Van, Açık Köklü Fidan Yalova, Açık Köklü Fidan Yozgat, Açık Köklü Fidan Zonguldak, Açık Köklü Fidanlar, Açık Köklü Meyve Fidanı, Açık Köklü Meyve Fidanları, Aksel Bahçe
Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.