0900 Ziraat Kiraz Fidanları

Orijini

Anadolu

01-vert

Ağaç Özellikleri

Ağaçları güçlüdür ve dikine büyüme sergiler. Kendine verimsiz bir çeşit olduğundan tozlayıcı kullanımını gerektirir. Ülkemizde oldukça yaygın olup; Napolyon Kirazı ve Dalbastı Kirazı olarak bilinmekle beraber ihracata yönelik satışlarda en önemli kiraz çeşididir.

Meyve Özellikleri

Meyvesi kalp şeklindedir, kabuğu kırmızı renkte olup olgunlaşma döneminde kırmızı-bordo rengine dönüşür. Sap çukuru derin. Çok iri, tatlı, çok sert ve suludur. Raf ömrü diğer kiraz çeşitlerine göre oldukça uzundur. Müthiş lezzetlidir.Taşımaya karşı dayanıklı olduğu için ihracatta istenilen bir çeşittir. Kiraz ihracatımızın % 90 ’ını oluşturur.

21-vert

Hasat Zamanı

Rakıma bağlı olarak değişmekle beraber 900-1000 m rakımda Haziran ayının 3. haftası ile son haftası arasındadır. Toros yaylalarında 1500-2000 m. de Temmuz ayının sonu, Ağustos ayının ilk haftasına kadar hasat uzamaktadır. Malatya’da Dalbastı, Çanakkale’de fıs fıs, Akşehir’de Akşehir Napolyon’u , Uluborlu’da Uluborlu Kirazı, Salihli’de Allah Diyen olarak bilinir.

Tozlayıcıları

Lambert, Starks Gold, Regina, Bigarreau Gouceher tarafından tozlanır. Regina’dan 2-3 gün önce çiçek açar.

516_buyuk-vert

Kültürün yapıldığı en eski yer Anadolu’dur.Dünyada 1500 civarında çeşidi bulunmaktadır.
Kirazlar meyveye 5-7 yıl sonra yatarlar.Tam verime ise 10-12 yaşında yatarlar. Ekonomik ömürleri 20-25 yıldır.
Ülkemizde 10 milyon. civarında kiraz ağacı bulunmaktadır. Türkiye’nin yıllık üretimi 200.000– 250.000 ton olup bu üretimin %10’u ihraç edilmektedir.Ülkemiz koşullarında verim ağaç başına 25-30 kg.dır Dünya sıralamasında ilk sıralara oynamaktayız.
İlk yıllarda ara tarım olarak fiğ ve benzeri bitkiler yetiştirilebilir.

527_buyuk-vert

İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ

İKLİM

Kiraz ağaçları sıcak bir büyüme sezonu,kış mevsiminde belli bir süre dinlenme,yağmursuz bir çiçeklenme ve hasat dönemini severler.
Kiraz,soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyve türüdür.1000 saatin üstünde soğuklama ister.Bu ihtiyacı karşılanmaz ise düzensiz çiçeklenme ve çiçek silkmeleri görülür.
Yaklaşık 1000 m. rakım yetiştiricilik için idealdir.
Kış soğuklarının –20 ºC’nin altına düştüğü yerlerde kiraz yetiştiriciliği yapılmamalıdır.
Aşırı yaz sıcakları çift pistil oluşumunu,dolayısıyla ikiz meyveyi teşvik ettiği için istenmemektedir. Çünkü böyle meyvelerin pazar değeri yoktur.

50354742_301664520-vert

TOPRAK

Kiraz kireç oranı düşük,drenajı iyi,derin ve hafif topraklardan hoşlanmaktadır.Taban suyu seviyesi 1m’nin altında olmalıdır.

KİRAZIN ÇOĞALTILMASI VE ANAÇLARI

En uygun çoğaltma metodu aşı ile çoğaltmadır. En yaygın aşı şekli ise durgun göz aşısıdır.

TOHUM ANAÇLAR

1.KUŞ KİRAZI(Prunus avium):Ülkemizde yaygın kullanılan bir araçtır. Oldukça kuvvetlidir uzun ömürlüdür. Uyuşma problemi yoktur. Ağır topraklardan hoşlanmaz.
2.İDRİS (Prunus mahalep):Kireçli, kumlu topraklara adaptasyonu iyidir. Aşı uyuşmazlığı gösterebilir. Taç küçüktür, kuş kirazının %75 – 80 i kadardır.
3.YABANİ VİŞNE(Prinus cerasus) : Kirazla uyuşmaz sorunu vardır. Soğuklara dayanıklıdır. Kireçli toprakları sevmez,. Ağır topraklara toleranslıdır. Çok yaygın kullanılmaz.

191139572_0-vert

KLON ANAÇLAR

1.MAZZARD F 12/1 : Bakteriyel hastalıklara çok dayanıklı olup çelikle kolayca çoğaltılabilir.
2.COLT: Hibrit olup çelikle kolaylıkla çoğaltılabilir. Çeşitlerle uyuşması iyidir.
3.MAHLEB SL 64: Kurak ve kireçli topraklarda iyi gelişir. Kiraz ve vişnelerle iyi uyuşur.
4.STOCKTON MORELLO :Ağır ve nemli topraklarda kullanılır. Kök ur nematoduna dayanıklıdır. Üzerine aşılanan çeşitleri bodurlaşma etkisine sahiptir.

ANAÇ SEÇERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1.Toprak yapısı
2.Arazi topografyası
3.Sulama imkanları
4.Bölgede don şiddeti
5.Çiftçinin amacı

01052013083910-vert

KİRAZIN DÖLLENME BİYOLOJİSİ

Genelde kendine kısır bir meyve türü olduğu unutulmamalı ve en az 4-5 birbirini dölleme özelliğine sahip çeşitle bahçe kurulmalıdır. İyi bir tozlanma sağlayabilmek için çiçeklenme döneminde iki dekara bir kovan olacak şekilde arı kullanılmalıdır.

BAHÇE TESİSİ ÖNCESİ DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1.Arazinin mutlaka toprak tahlili yaptırılmalıdır.
2.Arazi tasfiye edilmelidir.
3.Tesviye işleminden sonra kurak bir dönemde (Örn. Eylül ayı) 90 cm aralık ve 90 cm derinlikte subsoiler ile patlama yapılmalıdır.
4.Meyilli ve yamaç yerler tercih edilmelidir.
5.Don tabanı oluşturan yerlere bahçe tesis edilmemelidir.
6.Toprak yapısına göre 40-50 cm ara ile drenaj kanalları açılmalıdır.
7. Ormanlık yere yakın arazilere mümkünse bahçe kurulmamalıdır.

a33-vert

BAHÇE TESİSİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1.Sıralar Kuzey-Güney istikametinde olmalıdır.
2.Dikim mesafesi;
Kuş kirazı anaç ise 6×6 m veya 6×5 m’dir.
İdris anaç ise 6×4 m veya 5×5 m olmalıdır.
Yeni klon anaçlı fidanlarla bahçe tesisi edilecek ise daha dar mesafeler kullanılmalıdır.
3.%12-15 oranında mutlaka dölleyici çeşit kullanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki kiraz kendine kısır bir meyve türüdür.
4.Bir yaşlı fidanlar tercih edilmelidir.
5.Dikim ılıman iklimli bölgelerde, sonbaharda (Kasım, Aralık) diğer bölgelerde ilkbahar başlangıcında gözler uyanmadan önce yapılmalıdır.
6.Güvenilir yerden fidan alınmalıdır.
7.Dikimi yapılacak olan fidanların köklerindeki yaralı ve kırık kısımlar makas ile temizlenir (özellikle odunsu kökler). Bu sayede söküm sırasında zarar görmüş kök parçaları kesilerek temizlenmiş olur . Daha sonra bir kap içerisinde hazırlanan ilaçlı suya (100 lt suya 400 gr Captan + 100 gr Benlate veya 100 lt suya 400 gr Captan + 100 gr Derosal) fidan kökleri daldırılarak kök hastalıklarına karşı önlem alınır.
8.Fidanlar söküm derinliğinde dikilmelidir.
9.Fidan dikiminde fidan çukurlarına bir kürek yanmış ahır gübresi ve/veya her fidan çukuru için 100 gr. Triple Süperfosfat ile 100  gr. Amonyum Sülfat da dikim toprağına karıştırılmalıdır.
10.Aşı noktası kesinlikle toprak altında kalmamalı,toprak yüzeyinden 5 cm. yukarıda olmalıdır.
11.Dikim sonrası mutlaka can suyu verilmelidir.
12.Dikim sonrası tepe kesiminde acele edilmemelidir. Fidanın 65-75 cm yüksekliğinden aşı noktasına ters yöndeki bir göz üzerinden tepesi vurulmalıdır. Gözler kabardığında uygulama yapılırsa iyi olur.

attika2-vert

BAZI KİRAZ ÇEŞİTLERİ

EARLY BURLAT: Çok erkencidir. (24 mayıs) Meyvesi iridir. Meyve %25 oranında çatlama yapar.Yola dayanımı azdır.

VİSTA: Erkencidir .(31 mayıs) Ağaç verimi yüksektir. %3 oranında meyve çatlaması yapar .

STARKS GOLD (Beyaz kiraz) : Sofralık kalitesi iyi değildir. Sanayiye uygun bir çeşittir. 15 Haziran civarında olgunlaşır.

NOBLE: Geç olgunlaşır. (14 Haziran) Orta verimlidir. %5 oranında meyve çatlaması yapar.

LAMBERT: Çok geç olgunlaşır .(19 Haziran) Ağaçları verimli olup %18 oranında meyve çatlaması yapar. Yola çok dayanıklıdır.

ZİRAAT 0900: “Türk kirazı” unvanına sahiptir. Çok geç olgunlaşır. Parlak, koyu kırmızı, sert, sulu, çok iri ve kalitelidir. Hiç meyve çatlaması yapmaz. Tozlayıcıları: Starks Gold, Mertor Late, Lambert, Noble, Jubilee, Bigarrea, Gaucher dir.

Bahce_2885852-vert

KİRAZDA YILLIK BAKIM İŞLERİ

TOPRAK İŞLEMESİ:
Sonbaharda toprağın 10-15 cm derinlikten işlenmesi çok önemlidir. Bu işleme sayesinde toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri iyileşir.
Derin sürüm kesinlikle yapılmamalıdır.

SULAMA:
Yıllık yağışın 600 mm ve üzeri olduğu bölgelerde sulamaya ihtiyaç duyulmaz. 600 mm’nin altında yağış alan bölgelerde ise 2-3 kez sulama yeterlidir.
Kirazda damla sulama ve mini yağmurlama sistemleri ile sulamanın yapılması iyi olur.Kurak giden yıllarda çiçeklenme döneminde toprağın yeterince nemli tutulması önemlidir.
Hasattan hemen önce verilen su meyve iriliğini etkilese de meyve eti sertliği ve tat üzerinde olumsuz etki yapar. Ayrıca bu dönemdeki sulamalar ağaç sağlığını da olumsuz etkiler. Hasat sonrası sulama yeni oluşan çiçek gözlerinin gelişimi için faydalı olacaktır.

earlyburlat-vert

GÜBRELEME:
Gübrelemede şu noktalara dikkat edilmelidir:
Toprak yapısı
Sulama miktarı ve sulama şekli
Ağaçların yaşı ve gelişme durumları
Ağaçların verimliliği
Unutulmamalıdır ki en doğru gübreleme toprak tahlilleri sonucu yapılan gübrelemedir.
İki yılda bir dekara 2-3 ton yanmış ahır gübresi uygulanmalıdır. Verimdeki bir ağaca ortalama 2-3 kilo amonyum sülfat, 1 kg triple süper fosfat, 1 kg potasyum uygulanmalıdır.
Fosforlu ve potasyumlu gübreler sonbaharda uygulanmalıdır. Azotlu gübrelerin birinci uygulaması ilkbaharda, ikinci uygulaması çiçek dökümü sonrası, son uygulaması ise hasattan sonra yapılmalıdır.
Gerekliliği durumda yaprak gübreleri bitki besin elementi noksanlıkların da kullanılmalıdır.

K__RAZ_900-vert

BUDAMA:
Kiraz ağaçları dikine büyüyen ağaçlardır. Bu nedenle piramit veya değişik doruk dallı budama sistemleri tercih edilmelidir.
Kiraz ve vişnenin meyve türleri içinde en az budamaya ihtiyaç duyan türler olduğu unutulmamalıdır.
Dikimden sonraki birkaç yıl içerisinde budama ile ana dallar iyice oluşturulduktan sonra yapılacak budamalar kuruyan tacın iç kısmını sıkıştıran çok zayıf büyüyen ve ana dallarla rekabet edebilecek obur dalları kesmekten ibarettir.
Fidan dikildiği yıl gözler iyice kabardığında 70-75 cm yükseklikteki uygun bir göz üzerindeki hafif eğimli tepe kesimi yapılmalıdır.
Tepesi kesilen fidana %2’lik bordo bulamacı uygulanmalıdır.
Gözler kabarıp sürgünler 2-3 cm’ ye ulaşınca lidere rakip olabilecek, liderin altında ki 3-4 göz kopartılarak çıkartılmalıdır.
Ayrıca aşı noktasından 40 cm yüksekliğe kadar olan sürgünler ve gözlerde çıkartılmalıdır. Böylece fidan üzerinde lider göz ve ana dalları oluşturacak 4 göz bırakılmış olur. Seçilen dört ana dalın ana gövde üzerinde birbirinde 25-30 cm uzaklıkta ve ana gövde ile aralarındaki açının 45-60 derece olması sağlanmalıdır.
Kirazda dal açımı, ilk yıldan itibaren özellikle 3 yıl mutlaka yapılmalıdır. Dallar yere paralel konuma getirmeye çalışılmalıdır.

regina-500x500-vert

HASAT:
Hasat olgunluğuna erişmiş meyveler yani çeşide özgü renk, tat, aroma ve iriliğe ulaşmış meyveler sıcak olmayan saatlerde elle ve sapları ile toplanmalıdır.
Unutulmamalıdır ki erken hasatta meyveler istenilen tat, aroma ve iriliğe ulaşmamıştır. Geç kalındığında ise meyve yumuşar, sapları kurur ve yola dayanımı azalır.
Toplanan meyveler 3-5 kg lık sepet veya kovalar konularak taşınmalıdır. Bir işçi günde 50-100 kg kiraz toplayabilir.
Kiraz bahçesinde dekara 800-1000 kg’lık ürün başarı olarak kabul edilmelidir. Yüksek verimli çeşitlerde bu miktar 1500 kg kadar da çıkabilir.

pr_01_132-vert

KİRAZ HASTALIK ve ZARARLILARI:
Kirazlarda yaygın olarak görülen hastalıklar Bakteriyel kanser, dal yanıklığı ve Monilya’dır.
Kirazda en çok dikkat edilmesi gerekli zararlı kiraz sineğidir. Diğer zararlılardan kırmızı örümcek, kabuklu bitler, yazıcı böcek ve yaprak bükenler zaman zaman önemli sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

pr_01_33-vert

Kategori: Açık Köklü Fidan Adana, Açık Köklü Fidan Adıyaman, Açık Köklü Fidan Afyon, Açık Köklü Fidan Ağrı, Açık Köklü Fidan Aksaray, Açık Köklü Fidan Amasya, Açık Köklü Fidan Ankara, Açık Köklü Fidan Antalya, Açık Köklü Fidan Ardahan, Açık Köklü Fidan Artvin, Açık Köklü Fidan Aydın, Açık Köklü Fidan Balıkesir, Açık Köklü Fidan Bartın, Açık Köklü Fidan Batman, Açık Köklü Fidan Bayburt, Açık Köklü Fidan Bilecik, Açık Köklü Fidan Bingöl, Açık Köklü Fidan Bitlis, Açık Köklü Fidan Bolu, Açık Köklü Fidan Burdur, Açık Köklü Fidan Bursa, Açık Köklü Fidan Çanakkale, Açık Köklü Fidan Çankırı, Açık Köklü Fidan Çorum, Açık Köklü Fidan Denizli, Açık Köklü Fidan Dikimi, Açık Köklü Fidan Diyarbakır, Açık Köklü Fidan Düzce, Açık Köklü Fidan Edirne, Açık Köklü Fidan Elazığ, Açık Köklü Fidan Erzincan, Açık Köklü Fidan Erzurum, Açık Köklü Fidan Eskişehir, Açık Köklü Fidan Gaziantep, Açık Köklü Fidan Giresun, Açık Köklü Fidan Gümüşhane, Açık Köklü Fidan Hakkari, Açık Köklü Fidan Hatay, Açık Köklü Fidan Iğdır, Açık Köklü Fidan Isparta, Açık Köklü Fidan İstanbul, Açık Köklü Fidan İzmir, Açık Köklü Fidan Kahramanmaraş, Açık Köklü Fidan Karabük, Açık Köklü Fidan Karaman, Açık Köklü Fidan Kars, Açık Köklü Fidan Kastamonu, Açık Köklü Fidan Kayseri, Açık Köklü Fidan Kilis, Açık Köklü Fidan Kırıkkale, Açık Köklü Fidan Kırklareli, Açık Köklü Fidan Kırşehir, Açık Köklü Fidan Kocaeli, Açık Köklü Fidan Konya, Açık Köklü Fidan Kütahya, Açık Köklü Fidan Malatya, Açık Köklü Fidan Manisa, Açık Köklü Fidan Mardin, Açık Köklü Fidan Mersin, Açık Köklü Fidan Muğla, Açık Köklü Fidan Muş, Açık Köklü Fidan Nevşehir, Açık Köklü Fidan Niğde, Açık Köklü Fidan Ordu, Açık Köklü Fidan Osmaniye, Açık Köklü Fidan Rize, Açık Köklü Fidan Sakarya, Açık Köklü Fidan Samsun, Açık Köklü Fidan Şanlıurfa, Açık Köklü Fidan Siirt, Açık Köklü Fidan Sinop, Açık Köklü Fidan Sivas, Açık Köklü Fidan Şırnak, Açık Köklü Fidan Tekirdağ, Açık Köklü Fidan Tokat, Açık Köklü Fidan Trabzon, Açık Köklü Fidan Tunceli, Açık Köklü Fidan Uşak, Açık Köklü Fidan Van, Açık Köklü Fidan Yalova, Açık Köklü Fidan Yozgat, Açık Köklü Fidan Zonguldak, Açık Köklü Fidanlar, Açık Köklü Kayısı Fidanı, Açık Köklü Meyve Fidanı, Meyve Bahçesi Adana, Meyve Bahçesi Adıyaman, Meyve Bahçesi Afyon, Meyve Bahçesi Ağrı, Meyve Bahçesi Aksaray, Meyve Bahçesi Amasya, Meyve Bahçesi Ankara, Meyve Bahçesi Antalya, Meyve Bahçesi Ardahan, Meyve Bahçesi Artvin, Meyve Bahçesi Aydın, Meyve Bahçesi Balıkesir, Meyve Bahçesi Bartın, Meyve Bahçesi Batman, Meyve Bahçesi Bayburt, Meyve Bahçesi Bilecik, Meyve Bahçesi Bingöl, Meyve Bahçesi Bitlis, Meyve Bahçesi Bolu, Meyve Bahçesi Burdur, Meyve Bahçesi Bursa, Meyve Bahçesi Çanakkale, Meyve Bahçesi Çankırı, Meyve Bahçesi Çorum, Meyve Bahçesi Denizli, Meyve Bahçesi Diyarbakır, Meyve Bahçesi Düzce, Meyve Bahçesi Edirne, Meyve Bahçesi Elazığ, Meyve Bahçesi Erzincan, Meyve Bahçesi Erzurum, Meyve Bahçesi Eskişehir, Meyve Bahçesi Gaziantep, Meyve Bahçesi Giresun, Meyve Bahçesi Gümüşhane, Meyve Bahçesi Hakkari, Meyve Bahçesi Hatay, Meyve Bahçesi Iğdır, Meyve Bahçesi Isparta, Meyve Bahçesi İstanbul, Meyve Bahçesi İzmir, Meyve Bahçesi Kahramanmaraş, Meyve Bahçesi Karabük, Meyve Bahçesi Karaman, Meyve Bahçesi Kars, Meyve Bahçesi Kastamonu, Meyve Bahçesi Kayseri, Meyve Bahçesi Kilis, Meyve Bahçesi Kırıkkale, Meyve Bahçesi Kırklareli, Meyve Bahçesi Kırşehir, Meyve Bahçesi Kocaeli, Meyve Bahçesi Konya, Meyve Bahçesi Kütahya, Meyve Bahçesi Malatya, Meyve Bahçesi Manisa, Meyve Bahçesi Mardin, Meyve Bahçesi Mersin, Meyve Bahçesi Muğla, Meyve Bahçesi Muş, Meyve Bahçesi Nevşehir, Meyve Bahçesi Niğde, Meyve Bahçesi Ordu, Meyve Bahçesi Osmaniye, Meyve Bahçesi Rize, Meyve Bahçesi Sakarya, Meyve Bahçesi Samsun, Meyve Bahçesi Şanlıurfa, Meyve Bahçesi Siirt, Meyve Bahçesi Sinop, Meyve Bahçesi Sivas, Meyve Bahçesi Şırnak, Meyve Bahçesi Tekirdağ, Meyve Bahçesi Tokat, Meyve Bahçesi Trabzon, Meyve Bahçesi Tunceli, Meyve Bahçesi Uşak, Meyve Bahçesi Van, Meyve Bahçesi Yalova, Meyve Bahçesi Yozgat, Meyve Bahçesi Zonguldak, Meyve Fidanı, Meyve Fidanı Adana, meyve fidanı Adıyaman, meyve fidanı Afyon, meyve fidanı Ağrı, meyve fidanı Aksaray, Meyve Fidanı Akyurt, Meyve Fidanı Altındağ, meyve fidanı Amasya, meyve fidanı Ankara, meyve fidanı Antalya, meyve fidanı Ardahan, meyve fidanı Artvin, Meyve Fidanı Ayaş, meyve fidanı Aydın, Meyve Fidanı Bala, meyve fidanı Balıkesir, meyve fidanı Bartın, meyve fidanı Batman, meyve fidanı Bayburt, Meyve Fidanı Beypazarı, meyve fidanı Bilecik, meyve fidanı Bingöl, meyve fidanı Bitlis, meyve fidanı Bolu, meyve fidanı Burdur, meyve fidanı Bursa, Meyve Fidanı Çamlıdere, meyve fidanı Çanakkale, Meyve Fidanı Çankaya, meyve fidanı Çankırı, meyve fidanı Çorum, Meyve Fidanı Çubuk, meyve fidanı Denizli, meyve fidanı Diyarbakır, meyve fidanı Düzce, meyve fidanı Edirne, meyve fidanı Elazığ, Meyve Fidanı Elmadağ, meyve fidanı Erzincan, meyve fidanı Erzurum, meyve fidanı Eskişehir, Meyve Fidanı Etimesgut, Meyve Fidanı Evren, meyve fidanı Gaziantep, meyve fidanı Giresun, Meyve Fidanı Gölbaşı, Meyve Fidanı Güdül, meyve fidanı Gümüşhane, meyve fidanı Hakkari, meyve fidanı Hatay, Meyve Fidanı Haymana, meyve fidanı Iğdır, meyve fidanı Isparta, meyve fidanı İstanbul, meyve fidanı İzmir, meyve fidanı Kahramanmaraş, Meyve Fidanı Kalecik, meyve fidanı Karabük, meyve fidanı Karaman, meyve fidanı Kars, meyve fidanı Kastamonu, meyve fidanı Kayseri, Meyve Fidanı Kazan, Meyve Fidanı Keçiören, meyve fidanı Kilis, meyve fidanı Kırıkkale, meyve fidanı Kırklareli, meyve fidanı Kırşehir, Meyve Fidanı Kızılcahamam, meyve fidanı Kocaeli, meyve fidanı Konya, meyve fidanı Kütahya, meyve fidanı Malatya, Meyve Fidanı Mamak, meyve fidanı Manisa, meyve fidanı Mardin, meyve fidanı Mersin, meyve fidanı Muğla, meyve fidanı Muş, Meyve Fidanı Nallıhan, meyve fidanı Nevşehir, meyve fidanı Niğde, meyve fidanı Ordu, meyve fidanı Osmaniye, Meyve Fidanı Polatlı, Meyve Fidanı Pursaklar, meyve fidanı Rize, meyve fidanı Sakarya, meyve fidanı Samsun, meyve fidanı Şanlıurfa, Meyve Fidanı Şereflikoçhisar, meyve fidanı Siirt, Meyve Fidanı Sincan, meyve fidanı Sinop, meyve fidanı Sivas, meyve fidanı Şırnak, meyve fidanı Tekirdağ, meyve fidanı Tokat, meyve fidanı Trabzon, meyve fidanı Tunceli, meyve fidanı Uşak, meyve fidanı Van, meyve fidanı Yalova, Meyve Fidanı Yenimahalle, meyve fidanı Yozgat, meyve fidanı Zonguldak
Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.